Israel bestraffar kollektivt

Israel raserade medvetet all industri

Det har gått mer än en månad sedan den israeliska armén drog sig tillbaka från Gaza. Efter att ha medvetet siktat in sig på industrier, el- och gasnät, bensinstationer, skolor, administrativa byggnader och 15 000 bostadshus avslutades den kollektiva bestraffningen av ett helt folk -för tillfället. Det står över allt förnuft att det folk som utsatts för den största och mest avskyvärda kollektiva bestraffningen i världshistorien självt lägger all kraft på att militärt, ekonomiskt och poltiskt bestraffa det palestinska folket. Och kom inte och säg att det är för att majoriteten i Gaza satt sin tillit till Hamas. För bestraffningen började långt innan Hamas var påtänkt och innan Israel började finansiera Hamas för att islamisterna skulle sätta käppar i hjulen för det sekulära PLO.

I Kairo har världens nationer i dagarna förbundit sig att skänka fem miljarder dollar till återuppbyggnaden i Gaza. Det låter ju fint , men i Gaza behöver man inte pengar utan cement, tegel, trä och annat byggmaterial. Hela återuppbygget hänger på Israels goda vilja-om vi ska använda det ordet i sammanhanget. Just nu släpps inte en tegelsten in i Gaza. Israel stoppar all import av byggmaterial. Det är en ekonomisk förlängning av den militära bestraffningen.

Men hur var det under den militära fasen ? Vad siktade den « demokratiska och fredssträvande » armén in sig på ?

I den franska tidningen Le Monde intervjuas i dag flera företagare som berättar vad som hänt med den industriella strukturen i området.

Jamil Abou Eida ägde fyra cementfabriker som svarade för 40 procent av Gazas cementproduktion. Nu finns det bara ruiner kvar säger han.

-Förstörelsen var systematisk. Fabrikerna utgjorde ingen risk för Israel som vi haft goda handelsförbindelser med. Under lång tid var vi associerade. Det här kriget fördes mot civilbefolkningen och industristrukturen, säger Jamil.

Le Mondes reporter på plats skriver att utefter hela östgränsen mot Israel finns det inget som står upprätt. Allt har medvetet raserats för att utvidga det ingenmansland som redan fanns innan kriget. Aldrig har så många bulldozers använts i ett krig.

I Beit Lahiya var förstörelsen stor

Förstörelsen skedde inte bara utefter gränsen. I staden Beit Lahiya fanns den enda mjölkvarnen ännu i drift på Gazaremsan. Inte nu längre.

-Isrealerna siktade medvetet på kvarnens maskiner men lät sädeslagren i fred. De visste exakt vad de gjorde. Det var förstörelse för förstörelsens skull, säger Amdan Hamada, en av kvarnens ägare.

Amr Hamad som är ordförande i det palestinska industriförbundet konstaterar en annan aspekt av den kollektiva bestraffningen. Av de tre hundra industrianläggningar som raserats säger han att de flesta av dem var självständiga enheter som fick sina råvaror via Egypten. De industrier som fick sina råvaror från Israel är i stort sett oskadade.

-Det visar att Israelerna vill kontrollera vad som byggs och vad som återuppbyggs, säger Amr Hamad

Med Bibi som israelisk regeringschef är utsikterna för en snabba återuppbyggnad i Gaza mycket mörka. Den israeliska fredsrörelsen Peace Now säger att regeringen redan gett tillstånd till 15 000 nya hus på det ockuperade Västbanken och att det finns planer för 73 000 nya bostäder.

Samtidigt för det « internationella samfundet », läs USA med EU i släp, en i det närmaste schizofren politik. Hillary Clinton säger högt att en tvåstatslösning är enda vägen, utan att med ett ord kritisera Israels bosättningspolitik som medvetet saboterar alla möjligheter till en sådan lösning. I Kairo förbinder sig USA och andra att skänka pengar till återuppbyggnaden samtidigt som man vägrar att organisera uppbygget tillsammans med Hamas som är den lagligt valda auktoriteten i Gaza. Ska kanske NATO invadera Gaza för att se till att Amdan Hamadas mjölkvarn byggs upp på nytt ?

I media:DN1,DN2,SVD1,SSD,DN3,SVD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 svar på ”Israel bestraffar kollektivt

 1. Pingback: USAs sannolika spel för galleriet « Reflektioner

 2. Du missade huvudpunkten. Israel har länge accepterat en 2 statslösning. Palestiniernas representanter Arafat, Abbas, Hamas och Hisbullah accepterar inte en 2 statslösning. Stillestånd och stegvis övertagande av Israel är deras slutmål.

  Självmordsbombarna från 2a intefadan har gått över i raktebeskjutning från Gaza. Raketerna därifrån siktar inte på militära mål utan gör sitt bästa för att döda civila i Israel. De bl.a skolor, sjukhus och ålderdomshem med allt större träffsäkerhet och räckvidd. Israels mål är inte civila till skillnad från Hamas.

  Raketbeskjutningen från Hamas är tillbaka i full skala med insmugglade och nytillverkade raketer. Hamas har nått sitt mål.
  Det sitter i mottagarstolen för nya medel. Vore det för mycket att begära att de slutar att avfyra raketer innan de får mer pengar.

 3. Eva,
  Du lyckas ställa de senaste årtiondena på huvudet. Vilken part är det som stegvis övertar den andres territorium? Vem är det som stegvis upprättar allt fler bosättningar på ockuperat område och som därmed i praktiken, oavsett middagstalen, omöjliggör en tvåstatslösning?

 4. Pingback: Det där med kravaller | Svensson

 5. Israel fick ca 10 % av Palestinamandatet, det land som avsatts för en judisk stat när Osmanska riket bröts upp. ca 10% gick till araberna. Ingen fick Västbanken. Västbanken var omdisputerat område. Både på Västbanken och i Gaza hade det alltid bott judar. TransJordan, senare Jordan hade tidigare bildats som en stat med sk Palestinaaraber som majoritet och en överbliven heshemite kung från bildandet av Irak som ledare. 5 arabstater anföll Israel 1948 för att se till att det inte skulle finnas en judisk stat . De sa till de araber som fanns på israeliskt område att lämna det tills de besegrat judarna. Det gick också överdrivna rykten som gjorde att araber flydde.
  Egypten erövrade Gaza som i stort sett var tomt på folk och Jordan erövrade Västbanken. Jordan fördrev och dödade judar på Västbanken och raserade den judiska delen av Jerusalem. De gav de araber som bodde där Jordanskt medborgarskap.
  Västbanken ansågs inte som ockuperad. Egypten skapade flyktingläger i Gaza för de önskade att ha en anledning att anfalla Israel igen. Ca 650. 000 araber flydde från Israel. De flydde till Jordan, Gaza och Libanon. Israel absorberade 850.000 judar som flydde från arabiska land varifrån de fördrevs. Varken Libanon eller Egypten har absorberat araber utan har hållt dem i flyktingläger i 60 år. 1967 igen var det dags för ett nytt försök att
  bli av med israel. Mellan 1948 och 1967 hade inte något försök gjordt för att etablear en Palestinsk stat. Israel har givit tillbaka
  Sinai till EGypten , land till Libanon, land till Gaza för fred. Barak erbjöd palestinierna hela Gaza, 97% av västbanken och Östra Jerusalem. Arafat sa nej för han ville också ha själva Israel. Arafat startade i stället andra inifadan. Hamas skappades 1988 för att ersätta Israel med en strikt islamisk stat. Fatah och Abbas är korrupt.Abbas har ingen kontroll över de olika fraktionerna på Västbanken. Fatah har en frakkkktion som är minst lika våldsam och terrorinriktad som Hamas. Hamas och Hisbullah står båda under inflytande av Iran. Varken Fata eller Hamas erkänner Israel. Hamas vill också döda alla judar

Lämna ett svar