De rika blir rikare

I de rikas Sverige

Statistiska Centralbyrån, SCB, publicerade nyligen viktig information om hur inkomsterna av arbete och kapital utvecklats de senaste 12-15 åren. Det är ingen överaskande läsning men ändå en dramatisk bild av hur en liten klicks rikedomar ökar explosionsartat under både socialdemokratiskt och senare borgerligt styre.

I tabellen nedan kan du se vad som hänt med inkomsterna för olika grupper sedan 1995. P10 är den tiondel av inkomsttagarna med de minsta inkomsterna. I fasta priser har de inte fått det sämre under dessa tolv år, men det är inte långt ifrån. P50 median är den inkomst som ligger precis mitt i skalan. Det finns lika många löntagare över som under linjen. Även här kan vi se att den årliga inkomstökningen under de tolv åren varit ytterst modest. Men sedan rasar det iväg. Tiondelen ,P90, med de högsta inkomsterna kan inte klaga. De har sett sina realinkomster öka med 62 procent under perioden. Den sista hundradelen ,P99, grabbade åt sig ännu mer och mer än fördubblade sina inkomster.

Disponibel inkomst i kronor, 1995–2007 i olika inkomstskikt i 2007 års priser

Det finns andra uppgifter som ännu mer belyser hur det svenska samhället allt mer slits isär av extremt ökande skillnader mellan samhällsklassernas och skilda skikts levnadsvillkor. Nedan kan du ser hur inkomster av kapital utvecklats perioden 1991-2007. Tabellen visar de taxerade (taxerade bör strykas under) inkomsterna av kapitalinnehav, som fastigheter, aktier och andra värdepapper.  Rubriken härunder är SCBs egen samanfattning av vad som skett.

”Kapitalvinster och kapitalförluster 2007:

Rekordhöga kapitalvinster

Efter en ökning för femte året i rad var de taxerade kapitalvinsterna 2007 större än någonsin.”

År 2007 var ett rekordår för de med investerade medel. Utdelningen till kapitalägarna under året slutade på 167 miljarder. Inte så illa. Tittar man dessutom lite närmare på siffrorna ser man genast, att liksom med inkomsten av arbete, är det en extremt liten minoritet som lägger beslag på det mesta. SCB skriver att 103 miljarder kronor av de 167 miljarderna hamnade i fickan på 2,8 procent, eller 250 000 personer. Det var 2,2 miljoner personer som gjorde en kapitavinst under året. Men talet om ”ägarsamhälle” och ”folkaktier” skorrar falskt inför SCBs siffror. De 2,2 miljonerna hade som medianvinst 2 360 kronor för hela året, det vill säga lite extra kaffepengar.

För de 250 000 i toppen var däremot medianvinsten 177 597 kronor. För den bäst ställda gruppen av dessa kan du ledigt lägga till ett par nollor till siffran ovan.

Taxerade kapitalvinster 1991-2007. Miljarder kronor i löpande priser

Den geografiska spridningen av inkomster av arbete och framför allt kapital speglar också att i lilla Sverige lever olika skikt inte på samma planet. Medianvinsten vid försäljning av fastigheter/bostadsrätter i Danderyd och Lidingö hamnar på en halv miljon medan en försäljning i Ånge gav      3 577 kronor i medianvinst.  I Danderyd och Lidingö igen, var medianvinsten på innehav av aktier/värdepapper cirka 10 000 kronor medan ägarna av ”folkaktier” i min egen hemkommun Timrå fick nöja sig med 1 300 kronor.

I media: SCB,DN1,SVD1,SVD2,DN2,SVD3,SVD4,SDS,DN3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”De rika blir rikare

  1. Imponerande genomgång! Det visar svart på vitt att vår kära gung-ho kapitalism och dess nyliberala reformer leder till ökade klassklyftor och en rikare överklass.

  2. Pingback: “Direktörer är alltid värda sin lön” « rapport från en spånbinge

Lämna ett svar