Barn lämnas att dö

Två miljoner barn lämnas att dö.

Ett offer är en tragedi- tusen offer är statistik. Den gamla klyschan är alltid aktuell.

Två miljoner barn dör varje år i sviterna av svår diarré. Ja, det är ju för trist att världen är så orättvis konstaterar många.

Det är ingen orättvisa-det är medvetet mord på orskyldiga barn. Att vägra hjälpa en person i livsfara är ett brott. Att inte röra ett finger för att rädda två miljoner barn som dör varje år är ett brott mot mänskligheten.

Tre kronor räddar barn från att dö i diarré

Det finns inga ursäkter för de som har makt och medel att stoppa mördandet. Medicinen för en behandling kostar tre kronor per barn. Lite SRO och zink botar omedelbart och inte ett enda barn skulle behöva dö i diarré, säger FNs världshälsoorganisation.

De summor som behövs kan inte en enda regering i världen påstå ligger utom räckhåll. Säg att det räcker med 20 miljoner kronor för att den mest avlägsna sjukstuga på den afrikanska landsbygden ska ha dessa mediciner i sina lager.

Men varför är det inte så? Svaret är varken ondskan i världen, bristen på pengar eller okunskap (« vi visste inte »). Det är en fråga om profiter och prioriteringar. Barnen som dör och deras föräldrar har ingen köpkraft. De är inte en vinstgivande marknad för läkemedelsföretagen. Barnen som dör ligger långt ner på prioriteringslistorna i Washington, London och Paris. De är som sagt statistik. Ingen i maktställning vågar påstå att det är en fråga om brist på resurser. En tiotusendel av USAs militära utgifter räcker till för att rädda två miljoner barn. Men i Pentagon föredrar man att finansiera mördandet av hundratals barn i Gaza. Regeringen Reinfeldt skulle också utan att blinka kunna hosta upp de 20 miljoner kronor som behövs. Men det är enklare att gömma sig bakom « det behövs en internationell samordning » eller någon annan ursäkt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 svar på ”Barn lämnas att dö

 1. Det är ingen större brasklapp att ingen människa på jorden behöver vara gå utan mat, utbildning, hem eller vård. Resurserna finns där. Viljan gör det inte. När vi har ett ekonomiskt system som uppmuntrar girighet och utsugning av svagare för att skapa välstånd åt en liten grupp priviligerade, är det inte så förvånande.

 2. Serhat,
  Visst, det är ingen brasklapp. Jag är inte det minsta förvånad. Men jag avskyr vad jag ser. Varje barn som dör på grund av likgiltighet hos de makthavande är runa över det samhällssystem vi alla lever under. Det är inte en dag för tidigt att ta kamp för ett annat, ett humant och solidariskt samhälle.

 3. Ok detta är vad jag kom fram till.

  Min nya uppfinning (generatorn) ersätter bränslet i alla fordon och behöver inte tankas.

  Den kan även ersätta kärnkraften.

  Därtill uppfann jag en odlingsmetod som får slut på rovfisket i haven och stävjar hungern, accelerar växters tillväxt genom att stimulera rottillväxten på grönsakern och frukterna som ska näras i symbios av fiskgödslet.
  Detta skapar arbetstillfället och stävjar hungern i världen.
  Eliminerar transportkostnader för grönsaker från utlandet och dess lagringtider.
  Eliminerar svavelutsläppen av fiskerinäringen.

  Hittade en metod att utvinna färskvatten ur havsvatten gratis .

  Jobbar på ideen att bevattna öknen nu.

  Har 300 familjer och vända mig till som stöd.
  Har investerare från andra sidan jordklotet på 1,5 miljard.

  Hur mycket intresse tror du kommuner visar, politiker,bolag ,banker mm visar?

  NOLL.

  Ja just det jag är bara en vanlig arbetslös medborgare med en prickig bakgrund.

  Är det inte svar nog?

  Lustigt när man har svaren då vill ingen satsa.

  Slår ihop mig med familijerna.

 4. Precis Benny, och just därför är bloggar som denna en viktig samlingspunkt där alternativa perspektiv och negligerade fakta får ta plats.

Lämna ett svar