CIAs tortyr – nytt Watergate?

Doktor Mengeles arvingar

Snöbollen är i rullning. Avslöjandena kring CIAs tortyr av fångar under perioden 2002 –2006 faller allt tätare i amerikanska media. Barack Obama säger att det tjänar inget till att spendera energi och tid på att peka ut ansvariga och att CIA bara följde order från högre ort. Likt Watergateaffären startar krisen kring CIAs tortyr i liten skala och ingen tung politiker har ännu krävt huvuden på ett fat. Men när inflytelserika tidningar som Washington Post och New York Times dagligen avslöjar nya detaljer i de fyra dokument som Justitiedepartmentet släppt finns det ingen som kan garantera att inte « affären » växer alla över huvudet.

I går visade Washington Post att doktor Mengele har avkommor i den amerikanska läkarkåren.

När Abu Zubaida sommaren 2002 fångades kallade CIA in en psykolog för att bistå vid de lite « hårdare förhör » som väntade honom.

-Under de intensiva veckor som följde var det psykologen som spelade den mest aktiva rollen, skriver tidningen och fortsätter.

-Enligt de papper som Justitiedepartmentet släppt gav psykologen idéer, praktiska råd och även legala ursäkter för förhörsmetoder som skulle knäcka Abu Zubaida fysiskt och mentalt. Extrem sömnstörning, waterboarding, insekter som ingjöt skräck,- allt bedömdes acceptabelt delvis beroende på att psykologen sa det.

I dagens ledare skriver New York Times: – Justitiedepartementets memorandan är inte ärliga försök att sätta lagliga gränser för förhörsmetoder, vilket var författarnas yrkesmässiga uppgift. De skrevs för att ge laglig immunitet för handlingar som var klart olagliga, omoraliska och i strid med vårt lands mest grundläggande värderingar.

Namnen på de läkare och psykologer som deltog i många förhör under perioden finns inte med i de släppta dokumenten. De har censurerats bort. Men trycket ökar nu från läkarkåren och psykologförbundet för att namnen på de som deltagit i tortyr av fångar ska offentliggöras och att de för alltid ska uteslutas från att utöva sina yrken.

Barack Obamas uttalande i affären visar att han hoppas att den ska självdö. Han bedrar sig troligen grovt. Inom snar framtid kommer det att visa sig om grova brott mot lagen och mänskliga rättigheter kan begås bara för att högre instans ger order. –Vi bara lydde order, är en visa som hörts förr.

I media: DN1,DN2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 svar på ”CIAs tortyr – nytt Watergate?

  1. .. och vi som är lite äldre minns – exakt samma sak från 60-talet, då amerikanska läkare och psykologer agerade läromästare åt flea av de fascistiska regimerna i Latinamerika.
    Intet nytt under solen alltså.

  2. Histiorien upprepas gång och igen. Det är en väldigt bra och viktig blogg ni driver.
    En annan värld är möjlig.
    Johan

  3. Tack Johan för det berömmet. Det värmer och stimulerar till hårdare arbete.

  4. Man hade väl kunnat hoppas att när det blev regeringsskifte så skulle alla de dokument som fanns gömda, tas fram och folk skulle börja ställas inför rätta för sina brott. Men politikernas lojalitet ligger hos politikerklassen. När en administration begår övergrepp och rena brott så behöver de inte vara oroliga den dagen de förlorar ett val. När oppositionen har makten kommer de hjälpa till att sopa brotten under mattan. Visst de kanske använder en del av det som finns gömt i dokumentarkiven för att ta politiska poäng, men de kommer aldrig utkräva ansvar.

Lämna ett svar