Israel håller Gaza i misär.

Tiotusentals gazabor ännu hemlösa.

Det har nu gått tre månader sedan Israels blodiga attack mot befolkningen i Gaza. I strid mot all internationell rätt håller Israel gränsen mot Gaza stängd och släpper inte in ett gramm cement och annat byggmaterial som behövs för att reparera hus och bygga nytt där israeliska bulldozers drog fram.

Häromdagen varnade en koalition av internationella hjälporganisationer för att tiotusentals gazabor saknar tak över huvudet och tillgång till rinnande driksvatten och avlopp.

-Gazas industri, inklusive den agrara sektorn, har nästan helt kollapsat och återuppbyggnad är just nu en omöjlig uppgift. Gazas ekonomi som redan var allvarligt försvagad av månaders blockad förstördes av operationen « gjutet bly ». Det saknar mening att hindra vanliga medborgare från att tjäna sitt levebröd och underhålla sina familjer. Gränsen måste öppnas nu så att handeln kan återupptas. Om inte , kan inte Gazas befolkning återhämta sig, säger Martha Myers för koalitionen som bland annat består av Oxfam International, CARE West Bank and Gaza, War Child Holland och Medical Aid for Palastinians –UK.

Israels vägran att släppa in cement och armeringsjärn hindrar all återuppbyggnad av de hus som raserades. Just nu lämnar det 140 000 personer hemlösa med i bästa fall ett tält att sova i.

-Inga framsteg har gjorts för att släppa fram byggmaterial så att folk kan ta tag i situationen. Det är helt enkelt oacceptabelt. Världens ledare måste vidta praktiska åtgärder för att öppna gränpassagerna…Små rännilar av mat och medicin är inte nog, säger John Prideaux från Oxfam GB.

Koalitionens rop på hjälp är viktig och all press på världens politiska ledare kan bidra till att försvåra Israels försök att driva Gazas befolkning till nattsvart desperation.

I media: DN1,DN2,DN3,SVD1,DN4,DN5,SVD2,SVD3,AB1,SVD4,

Bloggar: Röda Malmö,Spånbingen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

13 svar på ”Israel håller Gaza i misär.

 1. Varför för man inte in det som behövs över den egyptiska gränsen till Gaza? Är egyptierna lika ovilliga att samarbeta med hamas som israelerna? Och i så fall varför?

 2. Ironiskt nog är den här kommentaren skriven av en författare som inte anser att Israel har rätt att exstera.

 3. Pingback: Israel är en rasistisk stat | Svensson

 4. Sveriges officiella ståndpunkt är nu således att rasism skall vara ett exklusivt privilegium för Israel. Det är en skändlighet utan dess like, och en kastastrof för svensk utrikespolitik, som i ett slag blottställer landet för ökad risk för terroratacker plus skarpt förvärrar den mot helt oskyldiga svenska judar riktade hotbild, som allvarlig belastar desa med ökande kostnader för skydd och säkerhet. SKAM åt folkpartiets hönshjärna Birgitta Ohlsson som i synnerhet prisat detta sabotage mot Sveriges nationella intresse.

  Alliansregeringen framstår alltmer som USA-imperialismens och den internationella sionismens lydiga lakejer. Det äör i högsta grad en fara för landets folk och säkerhet.

  Heder åt det stolta Iran som har mod att stå upp mot det porrfördärvade västerlandes hyckleri!

  – Peter Ingestad, Solna

 5. Eva,
  Tror du som Göbbels att det räcker med att upprepa en dumhet tillräckligt många gånger så blir det sanning?
  Jag har redan i ett tiotal kommentarer fört en diskussion med dig om staten Israels karaktär. Och jag har i varje kommentar upprepat min åsikt: staten Israel existerar och har rätt att existera efter FNs beslut 1948. Men den gavs aldrig rätten att existera som judisk etnisk stat där de 1.5 miljoner araber som bor i landet automatiskt blir andra klassens medborgare. Och Israel gavs inte heller rätten att ständigt vidga sina gränser med maktmedel. Jag vet att de här raderna blir som att hälla vatten på en gås. Men jag skriver dem ändå.

 6. Araber i Israel har samma rättigheter som den judiska befolkningen och har vida högre levnadsstandarn än övriga araber i regionen. De är fullvärdiga Israeliska medborgare. Några andra klassens medborgareär de inte inte mer än vad invandrare är i Sverige, så däer far du med lögn.
  Jag bor i Israel, så jag lär ha en bättre kunskap ’än dig.

 7. Du kanske bor i Israel. Då borde du också veta att israeliska araber inte kan få tjänst i armén och att arabiska politiska partier förbjöds i det senaste valet. En rad arbeten i offentlig tjänst är också förbehållna judiska medborgare. Men det kan kanske inte betraktas som särbehandling beroende på etnicitet?

 8. Pingback: Yttrande- och åsiktsfrihet i FN? | Jinges web och fotoblogg

 9. ”Då borde du också veta att israeliska araber inte kan få tjänst i armén och att arabiska politiska partier förbjöds i det senaste valet.”

  Fullständigt inkorrekt. Araber kan få tjänst i IDF, däremot KRÄVS INTE deras tjänst vilket det gör för andra grupper.

  Att ”arabiska partier förbjöds” är även det fel. Vissa arabiska partier fick inte delta först (detta ändrades sedan av HD) eftersom de inte erkände Israel samt förespråkade väpnad konflikt mot Israel.

  Tack.

 10. Hur i hela världen kan en liten diktatur med 2 miljoner människor få nästan hela världen att tjafsa, terrorisera, mörda och Kriga.
  Det är sjukt, kanske dags att asfaltera hela Gaza och erbjuda invånarna att flytta till valfritt Muslimska land.

  Alla skulle få det bättre då. Alla.

 11. Det är vanligt bland försvarare av det israeliska samhällssystemet att helt ignorera eller förneka den diskriminering som de 1.5 miljoner palestinierna i landet utsätts för. Det finns många exepmel på olika former av förtryck av den palestinska minoriteten. En stark skildring finns nu att läsa på svenska av den brittiska författarinnan Susan Nathan.
  -Vid fyllda femtio bestämde sig Susan Nathan för att äntligen utnyttja sin rätt som jude att bosätta sig i Israel, står det i presentationen av boken ”Ett annat Israel”.
  Så här berättar hon om sitt första besök i en arabrisk by i västra Galiléen:
  -Efter bara några minuters bilresa mot Tamra kände jag att jag hade kommit in i ett annat Israel, ett som jag aldrig hade sett förrut. Det var nästan omöjligt att tro att jag kunde svänga av från huvudvägen, nära de lyxiga judiska samhällena på Galiléens landsbygd, och befinna mig på en plats som skilde sig så starkt från alla de judiska områdena som jag tidigare besökt, och inte bara kulturellt. Det stod omedelbart klart att Tamra led av kronisk överbefolkning. Skillnaden i kommunala resurser och investeringar var också helt uppenbar och över staden hängde en skugga av förtvivlan, en känsla av hopplöshet inför all denna officiella försummelse skriver Susan Nathan och fortsätter att summera sina upplevelser.
  -Tamara verkade alltför bekant. Jag undrade var jag hade sett detta förr. Jo, jag kände igen mönstret av diskriminering från min upplevelse av apartheid i Sydafrika, som jag hade besökt regelbundet under min barndom. Jag förnam samma doft av förtryck I Tamra som jag hade funnit i svarta kåkstäder.

  Susan Nathans bok ”Ett annat Israel” är ett måste för den som vill se det israeliska samhället genom en vaken judinnas ögon.

 12. Nisse,
  Vilken diktatur med 2 miljoner personer syftar du på? Om du tänker på Gaza kan du kanske besinna att Hamas vann ett, enligt FNs observatörer, helt demokratiskt val. Att den så kallade västvärlden, som hade tiggt om detta val under lång tid, inte accepterade utgången av valet säger mer om makterna i väst än om Hamas.
  Själv har jag inget till övers för Hamas islamistiska fundamentalism, men att de vann i ett demokratiskt val kan ingen ta idrån dem.
  Vad gäller att asfaltera territorier känns det trist att behöva påminna dig om historiska föregångare. -Asfaltera Vietnam, sa Nixon som sedan försvann på historiens skräphög som fifflare och lögnare.

Lämna ett svar