Franska arbetare tar tuffa tag

Däckarbetare tvärbromsar.

I går utspelades scener i fransk tv som visar hur hårt det sociala klimatet är i landet. Omkring 300 arbetare från däcktillverkaren Continental hade samlats utanför prefekturen i Compiègne i norra Franrike. De väntade på ett domstolsutslag. Fabrikens 1 120 anställda hade krävt att Continentals beslut att lägga ned produktionen i Clairoix år 2010 skulle upphävas. Det fanns hopp om ett bra beslut. Men plötsligt exploderade situationen. De närvarande fick veta att domstolen helt gått på Contionentals linje. Inom tio minuter fanns det ingen prefektur kvar. I ett kollektivt raseriutbrott slog de 300 närvarande arbetarna lokalens inredning, bord , stolar och datorer, i småbitar. Allt inför France2s tv-kameror.

Däcken brinner utanför Continentals fabrik.

Sedan följde en helt otrolig intervju med en facklig ledare , Xavier Mathieu (CGT), där kanalens nyhetsankare David Pujadas, med bekymrad min frågade om arbetarna inte ångrade sig djupt efter det « grova våld » som använts. Svaret kom blixtsnabbt och ställde helt det rutinerade ankaret.

-Nej men stopp nu. Skämtar Ni? (alltid Ni i Frankrike mellan personer som inte är nära vänner). Några bord och stolar och ett par trasiga datorer vad är det ? Våldet står Continental för som vill ställa hundratals familjer på gatan, svarade CGT-ledaren.

Att de inte ångrade sig bevisade de anställda när Continentals receptionsrum något senare följde samma öde som prefekturens stolar och bord. I dag avbröt fabriksledningen den lilla produktion som ännu pågår under förevändning att « det finns risk för våld ».

Striden på Continental är bara en i mängden av bittra konfrontationer som sker dagligen på franska arbetsplatser och på universiteten.

En kampmetod som blivit all vanligare den senaste tiden är att ta företagsledare som gisslan under en eller flera dagar. Chefer vid Sony, 3M, Scapa och Caterpillar, företag som beslutat om nedläggningar, är de senaste i raden som hindrats från att lämna sina kontor och fått nöja sig med en madrass på golvet i en eller flera nätter.

Toyotas fabrik i Valenciennes blockerades av de anställda sedan företaget vägrat betala ut full lön till anställda som tvingas till teknisk arbetslöshet. De anställda krävde 100% ersättning. I förrgår avbröts blockade sedan företaget gått med på 90-procentig ersättning och åtagit sig att dra tillbaka alla polisanmälningar för blockadeåtgärderna.

Anställda vid el- och gasföretaget ERDF-GRDF anklagas av regeringen för « sabotage » sedan de skurit av elförsörjningen till vissa administrationsbyggnader, köpcentra och fabriker och samtidigt släppt fram el och gas till privatpersoner som ligger efter med räkningar.

Att ta gisslan kan enligt fransk lag ge upp till 20 års fängelse och max 5 år om gisslan hålls mindre än fem dagar. Hittills har ingen arbetare åtalats och inget företag gjort en polisanmälan. Vilket säger oss en del om lag och makt. Att upprätthålla lagen är ingen abstraktion utan en funktion av styrkeföhållandena i samhället och en bedömning av riskerna med åtal. Just nu är det uppenbart att regeringen inte vill ta risken att ställa arbetare inför rätta där de kan dömas upp till 20 års fängelse.

Fru Justitia har ingen ögonbindel. Hon överväger noga vad som tjänar de styrandes tillfälliga intressen. Vilket inte hindrar att arbetare i ett senare skede kan komma att åklagas för tagande av gisslan.

I media: DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 svar på ”Franska arbetare tar tuffa tag

  1. Pingback: Jamen, bråka då! | Svensson

  2. Pingback:   Efter Volvos varsel: Nu krävs franska metoder — Mullvaden

  3. Pingback: Omedelbart tillbakadragande av Volvovarslet | Svensson

Lämna ett svar