Nya bakslag i Afghanistan

-Vad gör vi här ?

Det frågar sig en garvad amerikansk diplomat stationerad i Afghanistan. Han hittar inget svar och hoppar därför av. I ett brev till det amerikanska utrikesdepartmentet, State Department förklarar diplomaten Metthew Hoh sitt avhopp.

-Jag har förlorat förståelsen för och förtroendet till de strategiska målen med USAs närvaro i Afghanistan säger Matthew Hoh, före detta högt dekorerad irakveteran och nu på plats i Zabulprovinsen på gränsen mot Pakistan.

Vapen och pansar kan inte vinna i Afghanistan

Avhoppet kommer minst sagt olägligt för Vita Huset som börjar komma under stor press för att ”göra något” för att sätta stopp för de allt talrikare bakslagen i Afghanistan/Pakistan. Oktober månad har varit den blodigaste för USAs trupper sedan krigets början.

Matthew Hoh har fattat att det inte är krig vilket som helst och att USAs närvaro är en stor del av problemet och ingen del i en lösning.

-Mitt avsked baserar sig inte på hur kriget går utan på varför och till vilken nytta…Jag ser inte värdet av fortsatta amerikanska offer till stöd för en afghansk regering i vad som i själva verket är ett 35 år långt inbördeskrig.

-Likt ryssarna håller vi en sönderfallande stat under armarna medan vi uppmuntrar en ideologi och ett styrelseskick som är okända och som folket inte vill ha.

-Pashtunernas uppror när sig på vad det pashtunska folket uppfattar som ett sekellångt angrepp på deras land, kultur, tradition och religion av interna och externa fiender. USAs och Natos närvaro och handlingar tillhandahåller en ockupationsstyrka som rättfärdigar upproret.

Frän vilket håll blåser vinden för Karzai?

-Huvuddelen av upprorsmännen slåss inte under talibanernas vita baner utan mot närvaron av utländska trupper.

Det står alltmer klart att vare sig USA eller Nato går mot ett snöpligt nederlag i Afghanistan. Matthew Hohs avhopp är en liten bit av det stora debacle som närmar sig.

I media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,SSD1,AB1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Nya bakslag i Afghanistan

  1. Det är möjlgt attt enda utvägen är att låta Aghanistan förfalla tillbaka på barbari och evigt klankrig i denna region som befinner sig ett antal hundra år tillbaka i tiden. Man låter då Sharia och Jihad ta över och snart kommer alla skylla på varandra i väst för att man lät detta hända.

Lämna ett svar