USAs Kongress på krigsstigen?

USAs kongress på krigsstigen ?

.

Tänker den amerikanska Kongressen driva Barack Obama till en militär konfrontation med Iran? Frågan är mer än berättigad efter förra veckans beslut i Senaten att lägga ett lagförslag om sanktioner mot alla företag som säljer raffinerade oljeprodukter till Iran eller som hjälper Iran att utöka och modernisera sina raffinaderier.

.

I Senaten har republikanska och demokratiska hökar bildat flock.

.

Republikanska hökar har i allians med lika hökaktiga demokrater drivit på för att lagförslaget ska gå till omröstning  så snabbt som möjligt.

.

-Om inte Obamas administration vill införa sanktioner mot Iran då måste Kongressen göra det, säger Senatens minoritetsledare Mitch McConnell.

.

Uppenbarligen kliar det på nytt i krigshetsarnas  avtryckarfinger. De bryr sig inte ens om den egna säkerhetsorganisationens uppfattning att det saknas bevis för att Iran har ett aktivt program för tillverkning av kärnvapen. Trots påtryckningar vägrar CIA att ta avstånd från sin rapport 2007 som slog fast att Irans kärnprogram varit fredligt sedan 2003. Internationella Atomenergikommissionen säger också att det inte finns några bevis för ett militärt kärnvapenprogram i Iran.

.

Hökarna i Jerusalem har fattat galoppen. Mona Sahlins kompis Ehud Barak sa i går att Israel förbereder sig för ett krig i stor skala i hela Mellanöstern om inte förhandlingarna med Syrien går som Israel väntar sig. När ska den europeiska socialdemokratin kapa banden med krigsförbrytaren Barak och slänga ut det israeliska arbetarpartiet ur den Socialistiska Internationalen?

.

Men liksom för Bush och Blair då de drog ut i sitt nobla krig mot Saddam Husseins Irak, spelar fakta och bevis ingen roll för krigshetsare som redan ställt in siktet. Då gäller det bara att provocera fram en incident som ursäktar de handlingar som redan planerats. Det är ingen tillfällighet att Obamas nyligen presenterade militärbudget är den största på decennier.

.

En sympatisk hund i dåligt sällskap.

.

Hur sanktioner mot företag som handlar i oljeprodukter med Iran ska kunna genomföras i praktiken verkar inte bekymra hökarna i Kongressen. Både Europa och Kina har stort handelsutbyte med Iran och USA kan inte hindra Kina från att fortsätta sin handel med landet som i fjol uppgick till 26 miljarder dollar.

.

I FNs Säkerhetsråd finns det ingen chans för USA att få utökade sanktioner mot Iran antagna om Kina använder sitt veto. Om USA väljer att införa ensidiga sanktioner ställer sig frågan hur de ska kunna verkställas. I praktiken kan en handelsblockad mot Iran bara bli effektiv om US Navy inför en sjöfartsblockad. Enligt internationella konventioner är det liktydigt med en krigsförklaring.

.

Det är svårt att förstå att en majoritet i Kongressen inte inser de tänkbara följderna av det lagförslag som nu ligger för omröstning. De borde begripa att en effektiv blockad mot Iran är en dolkstöt i ryggen på oppositionen som kommer att drunkna i den nationalistiska ryggmärgsreflex som kan följa.

.

En blockad av Iran kan bli en dödsstöt för oppositionen.

.

Kongressens agerande måste också ses mot bakgrund av hur det diplomatiska kriget med Kina utvecklas. Kinas sätt att bemöta Obama i Köpenhamn var en diplomatisk skandal.  Wen Jiabao skickade två gånger underhuggare till möten med Obama. Samtidigt är USAs vapenförsäljning till Taiwan en förstaklassens provokation just i ett läge där egentligen båda håller varandra i skägget. Kina behöver USA som exportmarknad och USA behöver Kinas valutareserver för att fylla hål i statsfinanserna.

.

I grunden visar Kongressens aggressiva lagstiftning att världen går mot en period av ökade internationella spänningar, mer vapenskrammel och konflikter kring snäva nationella intressen. Fiaskot i Köpenhamn var bara en avspegling av detta.

.

Barack Obama lyftes upp till makten av förhoppningar och entusiasm om en ny tid av mer social rättvisa och internationellt samförstånd. Han kan komma att gå till historien som den värsta krigspresidenten sedan Lyndon Johnsons dagar.

Media:DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,SSD1,DN3,DN4,AB2,GP1,

Bloggar:Jonas Sjöstedt,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

10 svar på ”USAs Kongress på krigsstigen?

 1. Usa har ingen framtid.

  Landet som inte klarar sig utan krig.

  Så jävla normalt.

  Bojkotta Usa – Likt vatikanen och romarna historiens största massmördare.

  The continent of the Devil kallade nostredamus dem.

  Iran kallar dem Stora satan.
  Med all rätt.

 2. Det är utmärkt att USA säljer alla vapen Taiwan behöver för att försvara sin frihet och demokrati mot den allt mer aggresiva Kinesiska Kommunist Diktaturen, som allt mer liknar Nazi Tyskland. Diktaturens kreatur, Satans Mördare är exakt vad de är, hela den kommunistiska regeringen måste arresteras och dömas till livstidsfängelse för brott mot mänskligheten. Samma sak gäller för Iran.

 3. Johnny,

  Det är dags att vakna upp. Det är flera decennier sedan Kina hade ett kommunistiskt styre. Dagens regim är till 100% kapitalistisk. Vad den kallar sig själv är inte av någon större betydelse. Det är praktiken som räknas. I dagens Kina råder i det närmaste djungelkapitalism.

 4. Det är dags för borgerlig demokrati i Kina, återstår att se vem som ska införa det. ”Partiet” känns inte som en trolig kandidat, individuellt försörjer det sig antagligen på mutor. Individens rättigheter under ett totalkorrumperat kommunistparti? Fria fackföreningar är startpunkten, något för sosseinternationalen?

  Västländerna har antagligen alltid hindrat Iran från att skaffa sig kapacitet att raffinera oljan, risken är nu att Kina får ett erbjudande de inte kan motstå. Kinas olja sinar, diktaturerna gör säkert gärna affärer med varandra. Till att börja med.

 5. Hej,,Var är Palmes politik,politiker..

  Jag frågar alla politiker :-
  1- Vem stödjer och hjälper Israels ockupation och alla brott- ockupations alla brott- med bosättningar över hela Palestina?
  2- Vem stödjer och hjälper Israels kärnvapen -200 atom bomber-och förbjudna vapen-vit fosfor, DIME bomber och luster bomber-??
  3- Vem ger stöd och hjälp till Israel i FN??
  4- Varför försvarar USA,UK Israel orättvist?? Vem betalar USA:s stöd till Israel??Vem är AIPAC??.. Styr AIPACs makt över USAs politik och varför??
  5- Var är alla FN:s resolutioner mot Israel(28 st), FN??
  6- Varför går Israels ockupation, brott vidare??
  7- Vem kan stoppa Israel , FN??
  Politikerna i västvärlden begår brott och de är skyldiga och olagliga.
  Denna politik skapar mer orättvisor, hat, rasism, brott och terror..Arabvärlden ska kräva alla ersättningar från USA och Israel med EUs politiker..Nu är det stop och det är nog..
  Jag väntar på ett svar och ett stopp och ett straff mot alla som begår såna brott och ockupation.Nu är det nog och stopp..Befria Palestina nu..Det är bättre för alla,USA. Innan det blir för sent….

 6. jasså så vapen behövs, du är inte klok i huvudet, tack vare detdär tänkandet tillverkas kärnvapen,, man bör förbjuda såna som dig att ha barn.

  Uppenbart att du inte har lärt dig något av livet förrutom vad du läst i dina indoktrineringsböcker och sett på tv.

  Muppat alltså.

  Och vafaan har Usa med taiwan och göra din mupp,, låt taiwaneserna sköta sina innre äffärer själva.

  Du är en äkta konfliktskapare säkert en bankirfamiljernas stjärtpojke.

  Utan boskap som dig hade vi haft fred på jorden för längesen.

  Den som behöver vapen för att skydda sig är en riktig jävla fegis.

  Märks att du inte har några högre ideal i livet.

  såna som dig ger order andefattig innebörd

 7. Michael,

  Ett till inlägg av dig med samma språkbruk och den här bloggen blir tvungen att stänga av dig
  Benny

 8. Obama har inte visat visat något stöd att tala om för oppositionen i Iran.

 9. UTAN USA HADE NI ALLA SOM HACKAR SÅ MYCKET PÅ USA ,
  LEVT UNDEAR NATZI TYSKLAND RESTEN AV ER USLA LIV.
  LÄS HISTORIA . EUROPA HADE INTE KUNNAT ÅTERHÄMTTAT SIG EFTER KRIGET UTAN USA STÖD!
  I ÅRS TAL DET¨ÄR USA SOM DREV WARLDENS EKONOMI MÅNGA NJÖT AV DETTA OCH MAN KUNNAT STÖDJA MÅNGA LÄNDER.
  HAR NI BÄTTRE LAND EN USA SÅ SÄG VILKET KANSKE IRAN ,CHINA RYSSLAND ,SUDAN?
  NÄR CHINA KOMMER ATT SUGA ÅT SIG ALLT FRÅN ER KOMMER HON ATT SLUKA ERA LÄNDER MED SINA BEHÖV,STÖDJA USA OCH GE ER CHANS ATT LEVA I FRIHET.
  SÅGA INTE GRENEN NI SITTER PÅ.

 10. Pingback: Spyker Stoppas? | Jinges Web och Fotoblogg

Lämna ett svar