Finaste snögubben – en dansk snöman

”Ta det hele med knusende ro”

.

Aftonbladets rubriksättare förnekar sig aldrig. Där ska det vara något om död, sex eller katastrof för att locka till läsning. När ett kraftigt, men helt normalt snöoväder drar fram över nejderna – då skriver man att en ”Storm lamslog södra Sverige”…

.

”Lamslog”? Visst är det besvärligt för alla som måste ta sig till sina jobb. Ett sextiotal mindre olyckor med bilar. Några lastbilar ställer sig på tvären. Ett tåg har problem med växlarna. Ett trettiotal bilar körde fast i snön och folk fick gå en bit. Tidningsbuden har svårt att ta sig fram. Värsta rapporterade olyckan har varit i Björbäck utanför Uddevalla där taket på en dåligt byggd ridhall rasat. En häst fick avlivas. Inga personskador att tala om.

.

Ändå är det bara några promille av vardagslivet som är lamslaget.  ”Stora problem” vore ett bättre rubrikval. Någon storm i egentlig mening var det inte heller. Malmö rapporterade i natt en medelvind på 7 sekundmeter. Som högst 15 sekundmeter i byarna. Vad ska man ha för rubriker när allt verkligen är lamslaget? Vår infrastrukturminister, centerpartisten Åsa Torstensson, sätter i och för sig ännu värre rubriker när hon skyller alla tågförseningar på ”den förra regeringen”. Vi som trodde att orsaken var isbildning och den påbörjade privatiseringen av SJ, hela folkets järnväg! Men det är klart.  Är det valår så är det…

.

Hemma hos oss, uppe i Alefjäll fyra mil norr om Göteborg, har vi också fått – och får just nu – massor med snö.  Här finns scenerier i naturen som vore de hämtade från storfilmen ”Doktor Zjivago” och helt klart är det besvärligt. Rejält att skotta. Svårt att få veden att räcka. Mängder med vilt och fåglar dör. Men  å andra sidan får både duvhöken och räven mat. Karin, min fru, kunde också köra i väg till jobbet som vanligt. Redan 5. 00 kom grannen och undsatte oss med plogen .

.

I danska Politiken har man haft en bildkavalkad med läsarnas egna foton från den kyliga vintern. Här är en med lite humor. De danska snögubbarna eller ”snömännen” som det heter är åtminstone inte lamslagna av ovädret. De tar det hele med knusende ro:

.

.

I pressen: AB1,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3, GP1,GP2,SDS1,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,

Lämna ett svar