Israels brott i Gaza

Israel slipper inte undan Goldstones rapport.

.

Anklagelserna i Goldstones rapport snärjer alltmer in Israel i en härva av lögner. Likt en klisterlapp som man omöjligen kan skaka loss från fingrarna sitter rapporten envist kvar på medias förstasidor.

.

I veckan svarade den israeliska arméns militära advokatbyrå  FN att Goldstones rapport var ensidig och förtalade arméns strikta respekt för internationella krigslagar. Bland annat förnekade advokatbyrån att FNs lagerbyggnader i Gaza hade attackerats av israeliskt flyg. Redan innan bläcket torkat på svaret rapporteras att bomber som enbart släpps av bombflyg F-16 hittades osprängda i byggnaden där mat för Gazas innevånare förvarades.

.

Goldstones rapport blir allt svårare att ignorera för Israel.

.

I dag skriver den israeliska tidningen Haaretz att chefen för den militära advokatbyråns internationella avdelning, Pnina Sharvit-Baruch anser att Israel måste ändra taktik vad gäller Goldstones rapport.

.

-Med hänsyn till vad som skett hade det troligen varit rätt att samarbeta med Goldstones Kommission, sa hon enligt Haaretz på ett möte häromdagen.

.

-Sharvit-Baruch säger att hon bekymras över rapportens negativa inflytande på Israels internationella legitimitet och att Israel eventuellt ska ses av den internationella opinionen som ett slags Sydafrika eller Serbien och en ’kriminell’ eller ’rasistisk’ stat, skriver Haaretz.

.

Hon föreslår därför att Israel accepterar FNs krav och sätter upp en oberoende undersökningskommission.

.

Nu medger också höga chefer i armén som hade kommando i Gaza att arméns kod för uppträdande i strid ändrats jämfört med de förhållningsregler som gällde i kriget 2006 i Libanon.

.

-Vid minsta rörelse så skjut, var vad som gällde i Gaza säger samtidigt soldater, som vill förbli anonyma, till tidningen Yedhiot. Nollrisk för den egna soldaterna var huvudregeln för arméns uppträdande. Naturligtvis blev då civila palestinier offer för politiken ”skjut först och fråga sen”.

.

-Om dessa uttalanden är sanna innebär det att Israel övergett den främsta garantin för att soldater respekterar den mest grundläggande principen för internationella humanitära lagar-  nämligen att skilja mellan stridande och civila, skriver Michael Sfard, Israels mest kända försvarsadvokat i spörsmål om mänskliga rättigheter, i ett brev till den brittiska dagstidningen The Independent.

.

-Det är självfallet ett dilemma för soldater som möter en obeväpnad civilklädd person som kanske kan hota deras liv. Men det är en risk i striden. Internationella lagar kräver att soldater ska ta risker för att minska skador på civila, skriver Sfard.

.

Advokat Michael Sfard säger att soldater måste ta risker för att skydda civila.

.

I Gaza vändes de reglerna upp och ner. Om nu inte Israels regering går med på att sätta upp en oberoende undersökningskommission kommer Goldstones rapport upp till behandling i FNs säkerhetsråd. Men medan det blir allt tydligare för den internationella opinionen att Israel ljuger om sitt handlande i Gaza kan regeringen i Jerusalem räkna med att USA använder sitt veto i Säkerhetsrådet för att blockera varje form av kritisk resolution.

Att de politiska nollorna i Hamas hjälper Israel genom att också  förkasta Goldstones rapport gör inte saken bättre och är ingen ursäkt för Israels krigsbrott i Gaza.

.

Media: DN1,AB1,SSD1,

Bloggar:Jinge,Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 svar på ”Israels brott i Gaza

 1. Ditt utfall blir bara ett tomt slag av hat i luften, eftersom du inte på något sätt ifrågasätter terroristerna i Hamas, och problematiken med att försvara sig mot en terrorgrupp som använder den ”egna” civilbefolkningen som sköldar för att kunna anfalla den israeliska civilbefolkningen.

 2. Jonas,

  Jag har inte gjort något annat utfall än att referera till hur Israelisk press, som Haaretz och Yedhiot, beskriver vad som händer. Är det exempelvis ett utfall från min sida att Shirvat-Baruch, israeliska arméns juridiskt ansvariga, säger att det är dags att förhålla sig till Goldstones rapport på ett mer seriöst sätt?
  Men jag förmodar att för dig och likasinnade zionistkramare spelar det ingen roll vem som säger vad. Allt är bara att rangera under rubriken ”judehat” utan minsta eftertanke.

 3. Bra skrivet om kriget i Gaza. Men varför kalla nån för zionistkramare? Vad hjälper det att sätta stämpel på folk. Det är ju trots allt civilbefolkningen som lider. Nä, slopa all religion så folk blir fria att tänka. Präster, imaner odylika bara bråkar om vem som har rätt. När ska den ”moderna” människan vakna ur religionens bojer?

 4. Lennart,
  Det kan du ha rätt i. Jag blir bara så djupt irriterad på de som inte tål höra ett enda kritiskt ord mot Israels politik. Inte ens judar själva kan uttala ett enda kritiskt ord utan att attackeras för att vara ”förrädare mot det judiska folket”, ett epitet som exempelvis Goldstone numera stämplas med av många media i Israel.
  Slopa religionen vet jag inte. Den fyller tyvärr en viktig roll för många i vår jämmerdal. Däremot har den inget att göra i politiken utan ska vara en privatsak. Snart kommer antagligen den israeliska högern i Knesset under tryck från Avigdor Lieberlman att tvinga alla parlamentariker i Knesset att svära trohet till ’Israel som det judiska folkets stat”. Ett koncept som innebär att alla judar i New York är mer medborgare i Israel än de 1,5 miljoner araber som bor i Israel. Så går det när man blandar samman det himmelska med jordelivets vardagsbekymmer. Samma kritik gäller naturligtvis Hamas eller det iranska prästerskapet. I Iran avrättar prästerna
  vissa som ”Guds fiender”. Hur de fått veta det av Gud undrar nog en del.

 5. Tack för ditt svar. Klart folk ska ha sin religion privat men i politiken hör den ej hemma. Ni skriver klart o lättfattat på eran hemsida. Har lagt till den i mina favoriter. Fortsätt med det så kommer jag att följa er. Plus fina bilder också. Ha det bra alla ni som skriver här.

 6. Här är Israels brott och terror…..Mossad är ett brott och mord mot alla som stoppar Israels brott och ockupation..Araber ska titta på Olof Palmes mord,,John Kennedys mord och Yassir Arafats mord…

  Mossad
  Mossad (hebreiska המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים, ha-Mossad le-Modiin ule-Tafkidim Meyuhadim, ”Institutet för underrättelser och särskilda operationer”) är en israelisk civil underrättelsetjänst. Organisationen är landets centrala organ för hemlig underrättelseinhämtning och specialuppdrag i utlandet och är därmed en motsvarighet till USA:s CIA. Mossad är ansedd som en av världens mest effektiva underrättelsetjänster, även om den vid några tillfällen även varit inblandad i uppmärksammade misslyckanden.
  Mossad fick sin definitiva form 1952-1953 och till dess förste chef utsågs Isser Harel, som närmast kom från Shin Bet. År 1960 låg organisationen bakom gripandet av den före detta SS-officeren Adolf Eichmann (Ricardo Klement) i Argentina. En operation som beskrivs i Isser Harels bok ”Huset på Garibaldigatan”.
  Bland säkerhetstjänsterna hos de stater som räknas till Västvärldens demokratier torde Mossad, förutom CIA, vara den enda som med sin regerings officiella sanktion utför politiska mord i andra länder

  Haganah
  Haganah var en judisk paramilitär terrororganisation som existerade mellan år 1920 och år 1948. Organisationen både utförde attacker mot brittiska och arabiska intressen i det dåvarande brittiska mandatet Palestina. Efter staten Israels grundande ombildades organisationen till den reguljära armén, IDF, Israel Defense Forces.
  Under andra världskriget gick många av Haganah:s medlemmar in som frivilliga i den brittiska armén men från 1945 anföll Haganah även brittiska installationer i Palestina. Den som utbildade och utvecklade Haganah på 30-talet var Orde Wingate, kristen sionist och brittisk militär (brigadgeneral 1943). Wingate är också känd som specialist på gerillakrigföring i Burma 1942-44. Organisationen ombildades 31 maj 1948 till staten Israels reguljära armé.

  Irgun
  Irgun Zvai Leumi (på svenska ”Nationella militära organisationen”), grundades av judiska högernationalister och verkade i Palestina åren 1931-48. Den anses av många ha varit en terrorgrupp, och stämplades officiellt som sådan under Palestinas tid som brittiskt mandat.
  Syftet med gruppens attacker var att med ”våldsamma medel” bekämpa Palestinas araber och brittiska institutioner i Palestina.
  Organisationens ledare var under åren 1943-1948 Menachem Begin, som senare blev Israels premiärminister.
  Irgun utförde ett stort antal terrordåd.[1] Det mest välkända var mot King David Hotel i Jerusalem 1946. I denna attack, som ursprungligen beordrats av David Ben-Gurion, dödades sammanlagt 91 personer.[2] Eftersom sprängladdningen levererades med hjälp av en lastbil som användes för mjölktransporter, betraktas detta ibland som det första exemplet på användandet av en bilbomb i Mellanösternkonflikten. En annan uppmärksammad raid var den som ledde till Deir Yassin-massakern 1948.

Lämna ett svar