Vinter i Alefjäll

Finns det fjäll nära Göteborg?

.

Nu har högvintern tagit ett kallt och fast grepp över vårt Alefjäll. Där jag och labradoren Freja  får pulsa fram i snön. Det börjar bli svårt att hålla uppe den lilla skidslinga vi lagt runt gården.

.

Alefjäll? Fjäll bara fem mil nordost om Göteborg?  På samma breddgrader som småländska Västervik? Med myrmark, hjortron , tätört till långmjölken och gammalt vargstråk ner mot Småland.  Ja, faktiskt. Inte minst årets isiga och snörika vinter ger skäl nog för namnet. Bra många nätter har temperaturen krupit ner mot minus 25 grader. Vore det inte för Golfströmmen härskade här ett helt annat klimat. Ser man bara till breddgraderna ligger vi norr om kanadensiska Labrador, i höjd med sibiriska Kamchatka. Vid vissa väderförhållanden kan vi få trots närheten till Västerhavet få riktigt fastlandsklimat. På vintern med arktiska vindar.

.

.

Där jag och Freja drar fram i snön följer vi säkert en del spår från forna mammutjägare. Lederna har senare korsats av ”moderna” människor. Först tidiga fångstfolk. Sedan är Starrkärs församling, där vi bor, är ett av de områden i Sverige som är rikast på hällkistor. Här levde senare människor från den tid vi kallar Bronsåldern. På en av granngårdarna finns det ståtliga ”bautastenar” och en domarring från den Järnålder som följde. Ända fram tills i dag är det sedan olika jordbruks- och jaktkulturer som förändrat landskapet

.

.

Med alla snö, is och kyla blir det lätt att föreställa sig hur tre till fyra inlandsisar vältrat sig fram här över bergen. Landskapet har pressats ner, malts och eroderats av kolossala och obändiga ismassor. Ända från Nordpolen ner till Alsace vid den tyskfranska gränsen. Isberg på ända upp till 3 000 meters höjd har ruvat här vid dåtidens väldiga iskalla undervattensström. Dagens Göta älv. Bara en mil från vår lilla gård, vid Dösebacka norr om Kungälv, har man i gruset hittat ben från både mammut och myskoxe.

.

Geologiskt är Alefjäll, på samma sätt som syskonmarken Vättlefjäll, nordost om Angered och Lärjeån, och den ståtliga uppstickaren Ramberget på Hisingen, rotknölar till den Skandinaviska fjällkedjan. Långt före våra ”nutida”  istider. Det var fjällkedjor som veckades samman, av kompressionen då vår urgamla urbergssköld, alltså jordskorpa, kolliderade med de nordamerikanska landmassorna. Vecken eller fjällen kallas berggrundskollor. Bergmaterialet utgjordes av havsbottnarna från Iapetushavet. Föregångaren till dagens Atlanten. Efter kollisionen för 400 miljoner år sedan hängde våra kontinenter samman till för cirka 60 miljoner år sedan då den nya Atlanten började öppna sig i norr och de kontinentala landblocken gled isär.

.

.

Nästan i nutid, i en lista 1634 över dåtida kronoparker gjord av riksmarskalken Axel Banér beskrivs vår trakt så här: ”Ahle fjäll i Ahle häradt två mill långh och een mill bredh, der vill behöffwas Heideridare”. Alltså en skogvaktare.

.

I horisonten mot norr tar Risveden vid. Kant i kant med våra marker. Med sina 20 000 hektar är det Västsveriges största sammanhängande skogsområde. Med gammelskog, sjörikedom och mindre jordbruk. Här finns mycket vilt. Freja har ett fantastisk luktsinne. Labben används flitigt för eftersök vid jakt, knarkspaning och som sökhundar vid jordbävningar, och i nysnön hittar Freja direkt alla nya spår. Men ännu har vi inte korsat några avtryck efter tassarna från de lodjur som finns.

.
.

.

Under våra turer möter vi ofta grannens ungdjur av nöt som får leva fritt i naturen. De är en del i en ekologisk mjölk- och köttproduktion och trivs fint ute även när det är kallt. Fast det går åt mer foder än normalt. Här besöker de en vattenkälla som ännu inte frusit till is.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,DN1,DN2,DN3,AB1,SDS1,SDS2,GP1,GP2,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,EttHjärtaRött,RödaLund,RödaLidköping,RödaGöinge,

6 svar på ”Vinter i Alefjäll

 1. Det borde väl finnas fiskfjäll i trakterna! (Ursäkta, men det göteborgska måste på något sätt locka fram det sämsta av vitsaren inom mig …)

  Intressant att se att andra koraser än skotska lurviga höglandskor klarar av vinterklimatet förresten. Och jag undrar om det inte finns några fål indikationer på att det har funnits människor i Skandinavien före senaste istiden.

 2. Glöm inte Svartedalen och Bredfjället på andra sidan älven. Samma typ av områden som Vättlefjäll och Alefjäll. Sveriges sydligaste vargrevir och det enda i närheten av en storstad. Med en flock på 10 djur som samtidigt förmodligen är Sverige mest fotograferade vargar då människor ser dem ganska ofta.

  Nån gång när jag återbesöker min barndoms skogar kanske jag får se dem. Mormors gård låg på gränsen mellan Hjärtum och Ucklum, nästan precis mitt i vargreviret (som en del jägare menar är två vargrevir, ett på Bredfjället och ett i Svartedalen)

 3. Nja Björn. Fiskfjäll finns det inte, Bara fjäll med fisk. Men i all kökkenmödding ( det som arkeologerna kallar gamla avfallhögar ) finns det gott om rester av fiskben. Bland annat visar grovleken på dessa att våra förfädrar och förmödrar också fiskade på djupa vatten.

  Människor före istiden? Nej. Knappast. Men bara förmänniskor eller neanderthalare. Fanns det mammut fanns det också säkert mammutjägare. När den moderna människan kom till Europa för 40- 50 000 år sedan var inlandsisen länge ett hindre för invandring till våra trakter. Hit kom dom för 8- 10 000 år sedan när isen som bäst höll på att backa.

  Till Anders. Helt visst. Vi har både Svartedalen, Bredfjället och sedan fantastiska Kroppefjäll. Alla en sorts rotknölar till topparna Galdöpiggen och Glittertind uppe i norska Jotunheimen ( jättarnas hem ).
  Men den gamla gränsen mellan Sverige och Norge, alltså Göta Älv, har betydelse än i dag i så måtto att de ligger i Bohuslän och vi vätsgötar får ta oss upp till Lilla Edet för att se härligheterna.

 4. Pingback: Modernt jordbruk utarmar naturen | Svensson

Lämna ett svar