USAs sociala katastrof

USAs HAB-syndrom.

.

Hungrig

Arbetslös

Bostadslös

.

De tre orden sammanfattar den sociala katastrof som den finansiella och ekonomiska krisen orsakat i det så rika amerikanska samhället. Ja, i världens rikaste samhälle är det miljoner som inte har mat för dagen, inget arbete och som saknar tak över huvudet.

.

Det är inte resurser som saknas. Finns det 100 miljoner dollar att dela ut i bonus till investeringsbanken Goldman Sachs VD, då finns det också pengar för den som svälter. Det handlar om politik och vilja, om kapitalistisk etik och nyliberal moral.

.

Hungrig.

.

Feeding America är i huvudsak en frivilligorganisation som delar ut mat och organiserar natthärbärge för fattiga bostadslösa amerikaner. Antalet behövande har ökat explosionsartat sedan slutet av 2007.

.

Feeding Americas senaste rapport visar att 37 miljoner amerikaner, varav 14 miljoner barn och 3 miljoner åldringar, förra året serverades måltider i organisationens närmare 40 000 serveringar. Det är en ökning med 27 procent sedan 2006. Det är inte ännu ett nytt 30-tal. Då fanns det knappt några sociala skyddsnät alls. Men det är dagens totalt inadekvata sociala försäkringarna som förklarar varför den ekonomiska krisen slår så hårt och brutalt just mot de sämst ställda i samhället.

.

Det är inte ännu 30-talets depression vi lever i. Men vad väntar…?

.

Av Feeding Americas rapport framgår att av de 37 miljoner som organisationen hjälper:

.

– är 70 procent hushåll med inkomster under det officiella fattigdomsstrecket.

-är den genomsnittliga inkomsten för hushållet 940 dollar i månaden.

-är det bara 36 procent av hushållen med en eller fler personer som har ett arbete.

-är det 10 procent av de berörda hushållen som saknar tak över huvudet.

.

Den situation Feeding Americas rapport beskriver har inget naturligt över sig, det är inte en naturkatastrof och inte heller en oundviklig effekt av krisen. Det är helt enkelt så den amerikanska kapitalismen ser ut. De rika i samhället, kapitalägarna, har så till den grad lyckats sprida individualismens katekes att även många av de offer som Feeding America hjälper anser att allt beror på otur och den enskildes misslyckande.

.

Feeding America serverar mat till miljoner i nöd.

.

Arbetslös.

.

Den starkt avreglerade amerikanska arbetsmarknaden ger landets arbetsgivare i det närmaste fria händer att avskeda anställda. Under de senaste årens kris har de inte varit sena att använda sin makt över jobben.

.

I november 2009 var den officiella arbetslöshetssiffran 15.3 miljoner. Till det ska också läggas de 2,5 miljoner arbetslösa som slutat söka arbete eftersom det inga finns att få.

.

I tabellen här under kan du se hur många arbetssökande det finns per lediga jobb. Det är den amerikanska fackliga tankesmedjan EPI som publicerade dem häromdagen.

.

.

Så här ska du tyda diagrammet. I december 2000 gick det 1,1 arbetslös per ledigt jobb. I december 2007 1,7 per ledigt jobb och i november 2009 var det 6,4 arbetslösa som slogs om varje ledigt arbete.

.

För att de närmare 19 miljoner arbetslösa i USA ska kunna få ett arbete behövs det ett massivt jobbskapande per månad och ändå kan det ta flera år att nå nivån från år 2000. Eller kanske tio år. För den frysning av statsutgifterna för de närmaste tre åren som Obama annonserat står i skarp kontrast till presidentens prat om att skapa jobb.

.

Att USA valde en svart person till president var en revolution i sig. Men för de färgade minoriteterna i USA ser vardagen ut som förr. När 15 procent av de vita saknar arbete är det 25 procent av de färgade som går arbetslösa.

.

Källa: EPI

.

Gapet mellan de olika linjerna visar att sedan krisens början 2007 är det svarta och latinos som avskedas först. Diagrammet visar procenten ”underemployed”(deltid som vill arbeta mer plus arbetslösa). Att så många med arbete söker fler arbetstimmar innebär att arbetsgivarna långt in i en ekonomisk uppgång inte behöver nyanställa och att den officiellt mätta ”arbetsproduktiviteten” stiger automatiskt. Det är vad som ligger bakom de ljusa siffror som media skrivit om de senaste dagarna.

.

Bostadslös.

.

Det är inte bara 3,7 miljoner i Feeding Americas statistik som saknar tak över huvudet. De var kanske redan bostadslösa innan den ekonomiska krisen bröt ut hösten 2007. Antalet familjer som tvingats lämna sina hem har exploderat under krisen.

.

Förra året var det 2,8 miljoner familjer som inte klarade av sina hypotekslån och tvingades lämna sina hem. Det var upp med 21 procent, från 2,3 miljoner, jämfört med 2008 och upp 120 procent från 1,3 miljoner 2007. I år 2010 kommer minst lika många som i fjol att tvingas överge sina hem. Det beräknas att antalet familjer som äger hus vars marknadsvärde nu ligger 75 procent under låneskulden var 4,5 miljoner i sista kvartalet 2009 och att de kommer att vara 5,1 miljoner i juni 2010. När husets värde ligger 75 procent under kvarvarande skulden menar mäklare att en kritisk nivå nåtts där det ”lönar” sig för ägarna att helt enkelt lämna sitt hem i bankens händer och dra sin kos.

Vad klagar de över? Med dubbla tak över huvudet…

.

Det förklarar också varför bostadsmarknaden i USA på nytt stagnerat efter en kort återhämtning i oktober. Arbetslösheten och lägre inkomster tvingar allt fler att lämna sina hem.

.

Hungrig, arbetslös och bostadslös är vardag för tiotals miljoner amerikaner. Det är en moralisk bankruttförklaring över det hyperkapitalistiska amerikanska samhället och den ”amerikanska drömmen”.

I media: DN1,DN2,SVD1,DN2,SVD2,SSD1,AB1,SVD3,

Bloggare: Röda Malmö,Motvallsbloggen,Sjöstedt,Svensson,Ekonomikommentarer,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

8 svar på ”USAs sociala katastrof

 1. Pingback: Expressen väljer Twingly! | Jinges Web och Fotoblogg

 2. Det är ett fantastiskt bra arbete ni gör, kamrater. Fortsätt så! Benny och Göte som utrikesministrar!

 3. Det är lätt att ondgöra sig över USA:s fattiga som är beroende av frivilligorganisationer som delar ut mat mm. Men ett faktum är att de svenskar som har det sämst, bl a fattigpensionärerna, kvinnor och mödrar, inte har mer att leva av. Vet du hur mycket min fru och andra fattigpensionärer har i pension? Och här betalar pensionärer mer skatt är de som jobbar! Allt är billigare i USA och folk är generösare och hjälper varandra.

  Sverige kan man inte som i USA gå ut och äta ett gratismål om man inte har pengar till mat. Vi inbillar ju oss att staten har ordnat det. Och i Sverige skickar vi u invandrare medan USA är uppbyggt av invandrare som fått jobb och ny framtid.

  Enögdheten och självtgodheten är oförlåtligt stor i Sverige.

 4. Röda Lund,

  Tack för det. Men ministerposterna lämnar vi gärna över till andra. Själv skulle jag vilja åka och kolla in Lund en gång igen. Jag bodde där 1967-74 under den hetaste perioden i Lundavänstern. Det var spännande tider med oss själva som hyperaktivister om än något naiva. Men det ska man vara som ung.

 5. Ja Lennart ,

  Det vet jag. Min 96-åriga mor har vanlig grundpension utan att öre från gamla ATP eftersom hon alltid varit hemmafru. Men tack vare bostadsbidraget kan hon leva normalt, dock utan utsvävningar. Min enögdhet säger mig dock att om hon hade levat i USA med den pension hon har hade hon nog också tvingats till soppköken. Man måste sakna båda ögonen för att inte se skillnaden i de sociala skyddsnät som finns i Sverige och i USA.

 6. Pingback: Knytnävskalaset

 7. I found this article useful in a paper I am writing at university. Hopefully, I get an A+ now!

  Thanks

  Bernice Franklin

  [url=http://www.uggworld.eu]UGG Boots[/url]
  [url=http://www.uggworld.eu/ugg-boats-2010-collaboration-with-jimmy-choo-a-1.html]UGG Boats[/url]
  [url=http://www.uggworld.eu/bags-c-22.html]UGG Purses[/url]

Lämna ett svar