Vinter i Ardennerna.

Här frös Hitlers sista offensiv till is.

.

På Ardennernas vidder stukades Hitlers sista krigsansträngning.

I år är det en vinter i de belgiska Ardennerna som får äldre belgare att nicka igenkännande och med passion berätta för barnbarnen att vintern 1944 var det ännu värre. Det var den kallaste vinterna i mannaminne och det var den vintern då Hitlers motoffensiv slog slint och fastnade i Ardennernas is och snö.

.

Numera är det bara stridsvagnstunga ardennerhästar som plöjer fram över vidderna.

Strax i närheten av min döde svärfars lilla lägenhet söder om Dinant körde den tyska armén fast och därmed släcktes Hitlers sista hopp om att på nytt nå fram till Atlantkusten och Nordsjön.

.

När vinden tar i och kylan nyper då gäller det att var välklädd i Ardennerna.

.

De senaste veckorna har dessa historiska högplatåer och djupa dalgångar suttit fast i Kung Frosts grepp. Kvicksilvret har rört sig ner mot -15°C vissa dagar och snön lagt sig djupt. Det har jag aldrig sett sen jag flyttade till Belgien för snart förtio år sedan. Landskapet har förvandlats och de gamlas minnen om vinteroffensiven 1944 väckts.

.

För min kära Elsie är vintern en välsignelse.

Skillnaden är att i dag ljuder inga stöveltramp och Heil Hitler i landskapet. Bara glada turister, promenerande belgare, ardennerhästar och min hund Elsie syns mot de avlägsna horisonterna. Vilken lycka.

.

Nu kanske det dröjer tio år innan sådan här bilder kan tas i Belgien.

Hoppas ni uppskattar dem.

Text: Jag själv

Foto: Min livskamrat Martine

I media:DN1,SVD1,SSD1,GP1,AB1,DN2,

Bloggar: Röda Malmö,Jinge,Motvallsbloggen,Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Vinter i Ardennerna.

  1. Ärligt talat ser jag mer fram mot vårblommorna … En hel del flyttfåglar som borde dyka upp i Sverige snart är väl i din del av Europa. Undrar hur det går för sånglärkor och tofsvipor just nu?

    Jaja, jag skall inte gnälla. Vinterlandskap med ren vit snö är vackra. Och det var ju tur att vintern satte käppar i hjulet för tyskarna anno 44. Hade de brutit igenom kanske kriget hade förlängts några månader. Västfronten höll inte emot lika bra som östfronten, inte ens i ett läge när tyskarna nästan kört slut på sina resurser.

Lämna ett svar