Sarkozy golvad!

Sarkozy nere för räkning.

.

Den andra omgången i de franska regionalvalen bekräftade och förstärkte tendensen från första valomgången. Sarkozys högerparti UMP försökte mobilisera sina anhängare inför söndagens val för att vända trenden. Men det motsatta inträffade. Med ett något högre valdeltagande, 51 pocent mot 49,5 procent, kunde UMP inte samla mer än 36,1 procent. Nederlaget är ännu mer tydligt om vi ser till varje enskild region. Valen hölls i 22 regioner. UMP segrade endast i en av dem, det traditionellt högerdominerade Alsace vid tyska gränsen.

.

Nicolas Sarkozy sitter inte längre ohotad i UMP.

Redan är det interna partigrälet i full gång. De olika falangerna känner hotet inför presidentvalet 2012. Med en försvagad Sarkozy är en lätt seger inte längre uppenbar, trots Socialistpartiets interna strider. En kraftig kritik riktas mot den ”öppning till vänster” som Sarkozy skapade omedelbart efter tillträdet som president. Flera tunga socialistiska namn, Bernard Kouchner mest känd i utlandet, gavs ministerposter i ett syfte att slå undan benen på det redan svajiga Socialistpartiet. Nu kommer den politiken tillbaka som en bumerang.

.

Bernard Kouchner har gjort en lång resa sedan tiden som ordförande i Läkare utan gränser.

-Om vänstern är så duktig varför inte rösta direkt på den, menar kritikerna i UMP att väljarna tänkt. Redan dagen efter valet agerade Sarkozy på kritiken och möblerade om bland ministrarna. Två tunga avhoppade socialister fick sparken och ersattes med ledare för kritiska grupper inom UMP. Det gäller att hålla ihop trupperna tänker säkert Sarkozy som låter taktiken inför presidentvalet 2012 styra det mesta.
Valet inte bara bekräftade utan förstärkte också kraftigt Nationalfrontens återhämtning efter bakslaget i presidentvalet 2007. I de 12 regioner där FN fanns kvar i andra valomgången fick partiet i snitt 17 procent. Sarkozys spel som häxmästare slog tillbaka mot UMP. I valet 2007 och senare lyckades Sarkozy att med krafttal om nolltolerans och ”nationell identitet” locka till sig en stor del av FNs väljarkår. Men i förra veckans val strömmade samma väljare tillbaka in i FNs valbås. Den sociala och ekonomiska krisen gynnar FNs enkla och mer eller mindre rasistiska politik samtidigt som Socialistpartiet helt saknar svar på den aktuella krisen och ber folk vänta tills 2012 för att visa vad de tycker.

.

Den gamle rasisten är inte ännu beredd att släppa partirodret.

Så är då Socialistpartiet tillbaka efter nederlaget 2007 och katastrofvalet till Europaparlamentet 2009. Tillsammans med Cohn-Bendits Europe-Ecologie och Vänsterfronten fick Socialistpartiet 54 procent. Det är en klar majoritet men en majoritet som kommer att sättas på svåra interna prov innan presidentvalet 2012. Inom Socialistpartiet väntar ett riktigt hundslagsmål kring vem som blir partiets kandidat 2012. Ségolène Royal som ligger i luven med de flesta i partiledningen stärkte sin ställning med över 60 procent av rösterna i hennes egen region. Samtidigt stärkte partiordföranden Martine Aubry sin position tack var det goda resultatet i överlag.

.

Partiidyllen mellan Aubry och Royal är långtifrån vad skenet ger vid handen.

Dessutom kan inte PS räkna med obrottslig lojalitet från vare sig miljöpartierna eller partierna längre ut till vänster. Utan dem har PS ingen egen majoritet. Mycket kan hända innan 2012 som verkar vara det enda konkreta mål som styr Socialistpartiets handlingar. Redan i dag tisdag den 23 mars testades partiets förmåga att förhålla sig till vad som sker på gatorna och inte bara i valbåsen. Martin Aubry manade sina anhängare att delta i alla aktiviteter under dagen. Men utan att själv föra fram konkreta krav.
Det var stor mobilisering mot Sarkozys politik. I hundratals demonstrationer och strejker röstade det arbetande Frankrike med fötterna. Alla stora fackföreningar hade kallat till mobiliseringen som hade tre centrala teman, -arbetslösheten, löneutvecklingen och pensionerna. Enligt media deltog 800 000 personer i demonstrationer och strejker. I Paris marscherade 60 000 , i Bordeaux  20 000 och tiotusentals andra i ett 50-tal städer. Det var långt ifrån antalet deltagare den 19 mars 2009 men mer än demonstrationerna i fjol höst.

.

Offentligt anställda och privatanställda gick hand i hand. På bilden syns sjukhuspersonal i Paris.

Det är uppenbart att krisen hittills skapat mer resignation än ökad kampvilja. Men med högerns stora nederlag kan den trenden möjligen vändas. Det återstår att se när de fackliga organisationerna i mitten av april mobiliserar mot regeringens planer på en pensionsreform som höjer pensionsåldern.

*********

Front de Gauche och NPA i Limousin.

.

.

I regionen Limousin gick den gemensamma listan mellan Front de Gauche och NPA vidare till andra valomgången efter att ha nått över 13 procent i första valomgången. Inför den andra valomgången ställde Socialistpartiet så orimliga krav att en enhetslista inte var möjlig. Därför presenterades en gemensam lista mellan FG och NPA. Till mångas förvåning fick listan inte mindre än 19,10 procent vilket ger sex platser i den regionala församlingen. Ett spännande resultat som det gäller att bygga vidare på.

.

Media; DN1,SVD1,GP1,SSD1,Dagens Arena,

Bloggare; Svensson,Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ett svar på ”Sarkozy golvad!

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Kineserna åker förstås Mercedes

Lämna ett svar