Minikjol och burka

.
För en vecka sedan röstade det belgiska parlamentet igenom en lag som förbjuder bärande av burka och niqab i offentliga byggnader och på offentliga platser. Enligt lagen måste en person vara identifierbar när han/hon vistas på en allmän plats. Däremot avfärdade parlamentet vissa extremisters krav på sjalförbud i offentliga undervisningsanstalter. Belgien går i den frågan tvärtemot den franska regeringens planer på totalförbud även för elever i statliga/kommunala skolor att bära huvudduk som ett religiöst tecken.
.
Själv är jag emot all lagstiftning vad gäller individens rätt att klä sig som den vill. Enda resultatet av det är att extrema islamisters agitation om verklig och inbillad diskriminering blir trovärdig och underlättar rekryteringen av unga människor till religionens instängda värld.
För att motverka religiös förföljelse och islamofobi krävs det tolerans från många håll, tolerans för invandrade minoriteters rättigheter och kulturella traditioner. Men det krävs också tolerans i  i motsatta riktningen. Imamer och andra religiösa predikanter kan inte vänta sig utbredd förståelse så länge de inte kräver samma rättigheter i sina hemländer.
.
Den dag en imam ställer sig upp och tar strid för europeiska kvinnors rätt att klä sig i kort kjol och utan huvudbonad i Kairo eller Teheran då har de hundra procent rätt i att kräva tolerans i Köpenhamn och Paris. Men innan dess har de tunnt på fötterna.

.

Media: DN1,SVD1,SVD2,DN2,GP1,

Bloggare:Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

2 svar på ”Minikjol och burka

  1. Visste ni att det ar olagligt for kvinnor att ha huvudsjal i offentliga byggnader i Turkiet. Vilken innebar att Frankrike ar lika intolerant mot religiosa klader som ett islamskt land ar.

  2. Tobias,
    Ja Turkiet är lite speciellt eftersom det är ett av få länder där en sekulär regim skapats i ett uppror mot ett islamskt kalifat. Därför kan man säga att idén att införa sjalförbud i Frankrike är värre än att det finns i Turkiet. Nu har inte förbudet införts ännu i Frankrike. Det finns bara som förslag från en del av Sarkozys anhängare. Kanske att det inte kommer att gå igenom. Det finns en stor oppositin inom UMP (Sarkozys parti). I Belgien gäller förbudet bara mot burka och niqab. Det är jag också emot eftersom jag anser det vara kontraproduktivt.

Lämna ett svar