Thailand

I elefantens skugga.

.

Rödskjortorna på Bangkoks gator viker inte ner sig. I lördags var det än en gång omkring 60 000 röda som drog in i Bangkoks affärscentrum och skapade total kaos och trafikstopp. Alla förutsägelser om att de skulle tappa modet och återvända hem till sina fattiga byar och förorter visar sig falska.
.

Svalka i elefanternas skugga hjälper att hålla ut.

I stället ökar trycket på den sittande regeringen som börjar visa tecken på nervositet. Min thailändska vän Max skriver så här i sitt senaste mejl till mig.
-Rödskjortorna har flyt och ökar i antal. Dessutom börjar regeringen få kalla fötter och göra eftergifter. Först sa regeringen att eftergifter och samtal var uteslutet. Sedan gick den med på samtal med de röda. Sedan sa den OK till nyval inom nio månader. Nu säger den att åtta månader kan tänkas.
Benny, rödskjortorna kanske går iland med det här. Försöket att lägga ansvaret för bombattentaten på de röda misslyckades. Människorna tar de röda på allvar. Nu gör också regeringen och militären det. Var dag talas det nu om den aristokratiska elitens ansvar för problemen i samhället.

.

Mer än 60 000 rödskjortor finns mobiliserade i Bangkok.

I tidningarna skrivs artiklar som för en månad sedan hade gett fängelse och som inte är långt ifrån öppna anklagelser mot eliten. Det förvånar mig att det kan tryckas i tidningarna.
Har myndigheterna tappat kontrollen? Eller ligger det en djävulsk plan bakom tystnaden och militärens osynlighet?
Det får vi snart se…
I dag tisdag mobiliserar de röda på nytt. Enligt dagstidningen Bangkok Post kommer de röda att marschera till elva affärsgator i staden som Byrån för lag och ordning beslutat att de röda inte har tillträde till.  I lördags avfärdade en civil domstol regeringens krav på demonstrationsförbud i vissa distrikt där de röda samlas sedan protesterna startade för mer än tre veckor. De röda tolkade domstolens beslut som en seger, men domstolen sa egentligen att den inte behövde ta ett beslut om förbud eftersom regeringen redan besitter makten att stoppa de rödas demonstrationer som enligt domstolen bryter mot lagen.
I sista stund beslutade de röda, enligt Bangkok Post nu på tisdag morgon, att inte blockera de elva affärsgatorna på grund av rykten om att polisen planerar att driva iväg de röda från deras baskvarter Ratchaprasong i centrala Bangkok.

.

Optimismen är stor bland de röda.

Det är en mäktig mobilisering av folklig energi som vi bevittnar i Bangkok. Men det finns också mäktiga krafter beredda att försvara den härskande elitens intressen. Militären har 60 000 trupper i staden. Det blir en viljornas kamp som kommer att avgöra utgången av kraftmätningen. Militären kan inte vara säker över sina soldaters lojalitet. De har många bröder och systrar i de röda leden.

.

Media: DN1,SVD1,GP1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett svar på ”Thailand

  1. Pingback: Thailands parlament stormat och ministrar flyr | Svensson

Lämna ett svar