Thailands kris

Mot sin kulmen?

.

I dag införde den thailändska regeringens premiärminister Abhisit Vejjajiva undantagstillstånd i Bangkok och vissa orter runt huvudstaden.
Under dagen hade regeringens medlemmar flytt från ett kabinettsmöte i parlamentet efter att ett par hundra rödskjortor tagit sig in i parlamentet för att kräva regeringens avgång. Hur ett litet antal röda lyckades ta sig in i den välbevakade byggnaden reser frågetecken. Lät polisen dem ta sig in för att skapa en ursäkt för att införa undantagstillståndet? Eller tappar regimen kontrollen över allt som sker? Efter att ledare för de röda manat till reträtt lämnade ockupanterna parlamentet.

.

Grindarna till parlamentet bröts upp och regeringen tvingades fly med helikopter.

I vilket fall flydde ministrarna till regeringens tillfälliga huvudkvarter i det 11e infanteriregementets kaserner i Bangkok. Där styr nu ett kriskabinett med premiärministern, försvarsministern, arméns ÖB och landets polischef.
Undantagstillståndet ger armén rätt att hålla en person fängslad i 30 dagar på okänd plats utan domstolsbeslut, utan rätt till laglig assistans, och kontakt med familjen. Utegångsförbud kan deklareras i vissa distrikt och folksamlingar på mer än fem personer förbjudas. Censur av medierapporter som bedöms hota den allmänna ordningen kan införas.
De rödas ledare verkar inte vara speciellt imponerade av regeringens åtgärder. Redan en timme efter regeringsbeslutet förklarade en av rörelsens ledare, Natthawut Saikua, att demonstranterna inte kommer att lämna de statsdelar de bokstavligt talat ockuperar.

.

De röda verkar tappa all respekt och rädsla för kravallpolisen

-Jag uppmanar alla rödskjortor i staden och närliggande provinser att sluta upp vid Phan Fa och Ratchaprasong. Vi kommer att kämpa mot vapnen med våra bara händer, sa han. Han uppmanade också sina anhängare i mer avlägsna provinser att samlas vid de lokala regeringsbyggnaderna.
Kulmen på protesterna ska nås nu på fredag. Frågan är vad som armén och polisen kommer att göra? Redan att upprätthålla folksamlingsförbudet verkar opraktiskt. Med kanske 80 000 rödskjortor i stadens centrala delar verkar det omöjligt att upprätthålla utan att de 50 000 soldater som finns i staden sätts in till fullo. Där ligger antagligen kruxet. Regeringen sitter redan vid makten tack vare arméns stöd och ett blodblad i Bangkok skulle inte tjäna den rika affärseliten i Bangkok. De senaste månaderna har de utländska investeringarna i Thailand ökat och börsen stigit kraftigt. Ett krossande av de röda i ett blodigt slag i huvudstaden kan kosta mer än det smakar.

.

Media:DN1,SVD1,SVD2,GP1,AB1,SSD1,DN2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”Thailands kris

  1. Man kan tycka vad man vill om regeringssidan och oppositionen. Båda har sina poänger. Att kalla regeringssidan för ”regim” anser jag dock är felaktigt. Ordet regim använder vi för regeringar som inte tillkommit genom demokratiska processer. Sittande regering har parlamentariskt stöd, men att den nu förmodligen har svagt stöd hos folket innebär inte att det är en ”regim”. Eller skall vi kalla Reinfeldts regering för ”regim” också nu när den uppenbarligen inte har folkligt stöd längre?

  2. Per,
    Ditt sätt att tolka ordet ”regim” verkar helt främmande för mig. Det står bara som synonym för styrelsesätt. Däremot har du fel i att den sittande regeringen tillkommit i en ”demokratisk process”. Med din definition av ”regim” är Abhisits regering just en regim eftersom den gavs makten, utan nyval, efter att den lagligt valda regeringen avsattes av en domstol i december 2008. Det är därför som de röda säger att regeringen måste avgå och utlysa nyval.

Lämna ett svar