Israel planerar krig

Attacken mot Ship to Gaza ursäkt för att öka spänningen?

.

Jag är ingen anhängare av konspirationsteorier. Generellt anser jag att de bara visar ”teoretikernas” frånvaro av förståelse hur politiken och samhället fungerar.
Men efter Israels attack på båtkonvojen till Gaza kan jag inte låta bli att själv lansera en konspirationsteori.

.

Ett. Attacken var varken ett misslyckande eller ett olycksfall i arbetet. Syftet var att döda och att skapa en starkt ökad spänning i regionen och att polarisera den internationella opinionen. Ingen kan övertyga mig om att det som skedde bara skedde därför att de israeliska soldaterna överraskades av aktivisternas ”oväntade våld”. Högsta ledningen av armén och försvarsministern Ehud Barak gav grönt ljus till att skjuta skarpt redan vid bordningen.
Två. Syftet med att skarpt öka spänningen i regionen är att Israel aktivt förebereder ett nytt krig i Libanon. I israeliska media talas det öppet om det kommande kriget. Inte  om det kommer utan bara  om när det kommer. Dagstidningen Haaretz intervjuade häromdagen befälhavaren  för den 162a pansardivisionen med smeknamnet ”ståldivisionen”. Generalen ifråga berättade öppet om vilka övningar som pågått i snart två år för att träna de militära enheterna inför att snabbt mobilt pansarangrepp mot Hezbollah . Generalen var noga med att understryka allt som gjorts för att undvika ett nytt fiasko som 2006. Att Israel nyligen placerat tre atomubåtar utanför Irans kust bara understryker krigsförberedelserna.

.

I Bryssel samlades redan tidigt på dagen hundratals personer utanför belgiska utrikesministeriet för att kräva bojkott av Israel.         Foto; Benny Åsman

Om attacken på Ship to Gaza var en inledande manöver till ett nytt krig mot Hezbollah så kommer det inte att dröja länge innan det startar. Kanske redan i sommar.
Jag hoppas att min egen konspirationsteori är lika felaktig som alla andra. Men, men…

.

Media: DN1,DN2,GP1,AB1,AB2,AB3,SVD1,EXP1,EXP2,SSD1,DN3,AB4,SVD2,EXP3,DN4,

Bloggare; Svensson,Jinge,Alliansfritt Sverige,Motvallsbloggen,Röda Götebrorg,Sjöstedt,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

25 svar på ”Israel planerar krig

 1. Pingback: Mattias Gardell intervjuad ombord på Mavi Marmara | Svensson

 2. Fredsaktivister som i filmsekvenserna förtjänar inte att kallas fredsaktivister. Knivhugger man soldater eller slår dessa med järnrör i skallen så är man ingen fredsälskare. Då är man en kombatant.

 3. Som det såg ut verkar det inte helt lätt att borda skepp om man inte är välkommen. Att fira ner folk en och en från helikopter bland folk som är fientligt inställda såg riskabelt ut. De är helt klart utsatta när de hänger i ett rep. Om man nu ansåg att det var farliga terrorister ombord kan man fråga sig varför man gör så, det utsätter de som firas ner för stor fara.

  Antar att somaliska pirater som kommer ombord på skepp har gjort detta under hot om att sänka båten, göra den sjöoduglig eller beskjuta de ombordvarande om de inte får komma ombord.

  Det skulle vara intressant att vet vad för kommunikation som förekommit innan denna bordning genomfördes. Antar att både pirater och mer legitima bordningar säkerställer med befälhavaren att de accepterar bordningen eftersom det är utsatt att ta sig ombord på ett skepp till havs.

  När det gäller kränkning av länders territorialvatten i skyddsområden och liknande är det väl ingen som bordar utan vänd eller vi sänker eller gör båten sjöoduglig.

  Myten om det supereffektiva och oövervinnliga IDF bleknar alltmer. En allvarlig utveckling för IDF, om både de egna militären och fienden tror man är oövervinnlig ärv förmodligen minst halva slaget vunnet på förhand.

  Jag är tveksam till konspirationsteorin, det må öka spänningen i regionen men det har ju haft en betydande negativ effekt på den internationella opinionen vilket jag förmodar inte varit önskvärd. Man tycker det skulle finnas ”enklare” sätt att öka spänningen i regionen, som om Gaza isig skulle var skäl nog att öka spänningen. Tror att det var ett misslyckande det gick nog inte som de själva trott det skulle gå. De kanske lever i myten om sin egen förträfflighet från Entebbe.

 4. Lasse,
  Jag är inte heller övertygad om att det föreligger en konspiration. Men att det bara var en obehaglig överraskning för oförberedda soldater tror jag inte på heller.
  Den närmaste framtiden kommer att visa vilka ursäkter Israel behöver för att starta det krig mot Hezbollah som redan planerats i flera år.

 5. Danne,
  Bestättningen på ett fartyg som bordas på internationellt vatten har rätt att göra vad de vill med ”pirater”. Till och med Carl Bildt gjorde klart om detta i går. Han begriper naturligtvis att det minsta lilla försvar av Israels handlande undergräver existerande internationell rätt.

 6. Benny,

  I så fall har de med berått mod utsatt sina soldater för stor fara, möjlig livsfara, för att provocera en situation där de kan använda våld. Hur som helst skickar man inte ner soldater på det sättet utan att ha gjort klart med befälhavaren att de kan komma ombord och att befälhavaren har kontroll över läget. Sådant kan ju kommas överens med eller utan hot. Om man nu antar att ingen överenskommelse gjorts kan två alternativ tänkas, man vill provocera eller det är en extremt inkompetent befälhaver som har hand om operationen.

 7. På amerikanska siter talas det nu ganska mycket om att man tror att man i USA förbereder för angrepp på och bombningar av Iran. Så visst har Israel anledning att öka spänningen i området.

  Och som påpekas ovan, man firar inte ner soldater en och en till båt om man misstänker att soldaterna direkt kommer att angripas med vapen. Misstänker man det så skjuter man rent innan man bordar.

 8. Jag tror man helt enkelt hade fel förväntningar om försvarsviljan hos dem man anföll. För ett anfall var det. Men hela grejen verkar så taktiskt klantig! Painballbössor? Med vilket syfte? Vilken verkan i målet avsåg man att få? Visst, det känns nog en del när färgpatronen träffar, men antingen förväntade man sig inget motstånd alls och då är paintballbössor också onödiga, eller så förväntade man sig ett möjligt motstånd och då förslår knappast färgfläckar på kläderna som avskräckning. Gummikulor hade varit mer ändamålsenligt. Dom kan i alla fall sätta motståndaren ur stridbart skick, i värsta fall döda. Tazers och chockgranater skulle också kanske fungerat. Men paintball?

  Jag håller inte med dig Kerstin, man ”skjuter inte rent” innan man bordar i sånt här läge. Då är propagandakriget förlorat innan det börjat. Det finns bättre sätt, även med skarp ammunition. Nedhållande eld från helikoptern eller från båtar långsides borde räcka. Verkanseld vore onödigt.

  Nu blev man snabbt försatta i underläge och då blev det skarpskytte av skrämda och stressade soldater och så gick det som det gick.

  Instämmer således med lasse att IDF förlorat prestigepoäng. Förutom att Israel som sådant blivit internationell paria på kuppen.

 9. Kerstin och Lasse,

  I Israelisk press (Haaretz och Jerusalem Post) pekar man också på det absurda i Danny Aylons (vice utrikesministern) uttlande att de ombord var Hamas och Al Qaida-anhängare. Om det var så (vilket det inte var) skickar ju inte Israels armé en soldat efter en annan i rep från helikoptrar.
  En rubrik i Haaretz lyder ”Sju idioter i regeringen” och är skriven av tidningens chefredaktör.

 10. Jag läser just nu ”De fattiga i Lodz” (Sem-Sandberg) Gettot i Polen 41 – 45, där judarna fick sy uniformer till tyska armén tills de inte orkade längre. Då blev det gratis transport till Chelmo 10 mil därifrån, där dödandet gick till så att bilarnas avgasrör leddes in i passagerarutrymmet. Inte underligt att judarna slåss desperat för sitt Israel. Men ska det sluta med att någon måste skriva boken ”De fattiga i Gaza?” Hoppas inte det!

 11. Troligen har man nog övervägt vad den internationella reaktionen kan tänkas bli av olika strategier. Att på olika sätt torpedera eller skadskjuta skeppen när de passerar Gazas sjögräns, som Israel anser att de härskar över med sin ockupation, bedömdes nog som allt för mycket våld och att kanske ha ett antal sjunkande skepp som tar in vatten och långsamt kantrar allt mer hade varit in internationell propaganda katastrof. Man valde istället ”Rambo” metoden. Om man nu bordade för att man menade att det fanns tvättäkta terrorister ombord kan man fråga sig varför man hade paintball grejer som vapen. Förmodligen trodde man att man inte skulle möta något motstånd vilket iofs och känns lite långsökt.

  I det stora hela har man en känsla av att sionisterna allt mer tappar greppet, senaste Libanon kriget, Gaza offensiven och nu detta. Man kanske vinner striderna men känns som att det är ett stort mått av desperation i hur det utvecklar sig.

 12. Israel tycker sig inte behöva världen. Frågan är hur stort behov världen har av Israel? Blockad, någon? Knappast troligt med USA till Israels stöd, men ganska omfattande bojkotter kommer nog att ske, mer eller mindre privat, respektive organiserat. Det syns lite här och var på nätet att folk kommer att vända och vrida på apelsinerna för att se var dom kommer ifrån. Handlare påstås bli påverkade av kunder att ta bort israeliska varor från hyllorna.

  Sydafrika är ett gott parallellfall. Samma apartheid och arrogans. Bra relationer hade dom också, som vi minns – kaka söker maka. Isoleringen fungerade ju dock till slut. Men frågan är var Mandelas motsvarighet står att finna i Palestina? Lite för temperamentsfullt, minst sagt, på de flesta håll…

  (Mandela är för övrigt tjugonde århundradets största personlighet, i min mening.)

 13. Pingback: Jinge.se » Edda Manga & Mattias Gardell fängslade

 14. sl, kanske blev bestyckningen förväxlad med framdrivningen? (Benny?) ”Atomubåt” betecknar en framdrivning med kärnreaktor. Har man kärnvapen ombord är man kärnvapenbestyckad. Är dom det?

 15. Nu sägs det alltså att israelerna sköt med tårgasvapen och ”bedövningsvapen” (vad nu det är) innan man började borda det turkiska fartyget. Alltså också ett sätt att försöka ”skjuta rent” först, minimera riskerna. Precis vad jag var inne på alltså. Någotsånär rutinerad militär släpper inte ner enstaka soldater om de tror att fartyget är fullt av terrorister, och/eller fientliga al-Qaida-anhängare, som man säger nu att man misstänkte/visste.

  Fast israelernas förklaringar är nu så motsägelsefulla att inte ett ord av vad de säger kan tas på allvar.

 16. Kerstin, jag trodde du menade seriös avskjutning av aktivister med skarp ammunition.

  Man gick in med ett mellanläge. Paintballgevär är ju bara larvigt alldeles oavsett. För lite när det visade sig att det gjordes motstånd. Om man använt chockgranater har man antingen missat målet, väntat för länge efteråt, eller gjort något annat taktiskt fel. Det funkade i alla fall inte.

  Ju mer jag tänker på det desto mer taktiskt korkad inser jag att räden var. Dom där helikopterrånarna hemma i Sverige för ett tag sedan var mycket skickligare än IDF…

 17. Celcius:
  Man sköt tydligen med gummikulor också, det där med paintballgevär tror jag nog inte riktigt på.

  Jag menade nog skjuta skarpt när jag skrev vad jag skrev ovan, att om man tror att man ska möta skarpt beväpnade terrorister – då skjuter man rent, med skarp ammunition. Men det trodde man inte – uppenbarligen, utan man var fullt medveten om att man attackerade obeväpnade människor. Det faktum att man hissade ner soldater en och en, visar ju just att man inte förväntade sig ens att bli slagen med pinnar.
  Men för säkerhets skull oskadliggjorde men de farliga a-Qaida-terroristerna med tårgasen som man sköt.
  Vittnen säger ju nu att man sköt innan man började borda fartygen.

  Inget av det man säger från Israels sida hänger ihop. Men vi får väl anta att det mest handlade om att föra sin egen befolkning bakom ljuset, som man ju gör konsekvent i Israel.

 18. Bilden börjar ju klarna efter hand nu. Att soldaterna attackerades när de repellerade från helikoptern är ju fullt naturligt om båten blivit beskjuten först. Fast själva anfallet från helikoptern var likaväl klantigt. Eller kanske avsiktligt för att kunna få den där videon? Israeliska elitsoldater får nog nog minst lika mycket stryk bara under övningar. Att öva realistiskt gör ont, även i som värnpliktig i Sverige. Sedan gnäller man som barnungar för att man anfallits med slangbellor och påkar. Voj voj då, var det HÅRDA stenar man sköt!

  Jag instämmer med dig Kerstin, att allt Israel säger skall granskas noga och inte anses som helt sant eller helt komplett. Sanningen kommer att krypa fram tids nog och en internationell oberoende utredning måste göras och skyldiga ställas till svars. Dessvärre har Israel delvis lyckats vinna den viktiga initiala mediakampen genom att tysta nästan all opposition och visa enbart sin sida. I USA har man nog dessvärre gått på det helt och hållet redan, eftersom man vill bli lurade av Israel. Men den grundläggande folkrättsliga biten är solklar och den kommer man aldrig att kunna snacka bort. Piratdåd, kidnappning, mord och terrorism på internationellt vatten. Offside med flera meter!!!

 19. Senior ministers [of the Netanyahu cabinet] have been sharply critical of the fact that the decision to seize control of the flotilla to Gaza was made after two meetings of the forum of seven senior ministers but without official deliberation by the inner cabinet, the body that has the authority to approve military actions of this scale.
  Haaretz.com

  Israel will use more aggressive force in the future to prevent ships from breaking the sea blockade on the Gaza Strip, a top Navy commander told The Jerusalem Post on Tuesday.

  Det kan möjligen utvecklas till något allvarligare än de tänkt sig. Ett turkiskt flaggat skepp på internationellt vatten är det samma som turkiskt territorium. En NATO medlem, har de inte denna förening för att solidariskt skydda sig mot angrepp? Man kan härja lite som man vill med Libanon men Turkiet tar nog inte lika lätt på att utländsk militär kommer in på deras territorium och mördar folk. Turkiet har dessutom varit en viktig bundsförvant för Israel i mellanöstern.

  En annan konspirationsteori är om man fick grönt ljus från USA, Rahm Emmanuel lär ha haft möte med Netanyahu och Peres den 26 och 27 maj.

 20. Detta var en direkt attack mot turkiskt territorium, har för mig att det var långt ifrån den här nivån på ”provokation” som Israel behövde för att sätta igång utdragna terrorbombningar av Libanon senaste gången. Turkiet som har ordentligt med militär kapacitet kanske skulle svara med samma mynt.

  Här är en gammal artikel från ”The Journal of Libertarian Studies” för de ev. liberaler som läser den här sidan, det skadar aldrig att friska upp historiekunskaperna.
  How Palestine Became Israel

  Men sen förstår jag inte varför det skulle sättas något speciellt hopp till Amerikas första svarta president, det har tidigare varit två svarta Secretary of State på raken, traditionellt den finaste ministerposten och den förste i regeringen i successionsordningen efter en vända inom parlamentet, genuina republikaner och högerfolk. Det ä r bara att titta sig runt om i världen om folk är av den hyggligare sorten har inget som helst med hudfärg att göra. Jag blev skeptisk redan när jag hörde Obama tala på Kerrys konvent 2004, visst lysande tal för en Hollywood rulle vem som helst inkl jag skulle fällt en tår men i verkligheten är det så smörig sirap att de blir för mycket.

  Change jo visst gick man på det lite grand, man vill ju så gärna tro, men när han knappt hunnit inom dörren och utser de breda pojkarna och flickorna från Wall Street, Rahm Emmanuel och hela Clintonit gänget förstår man ju vart det lutar.

 21. Kerstin. Jag trodde själv att jag hade blivit lurad om de där paintballgevären ett tag. Men det var alltså sant, säger du? Jag har fått uppfattningen att man sköt skarpt innan man bordade. Eller är det olika båtar? Men OM man först sköt skarpt och sedan repellerade med paintballvapen, då vete katten om man inte borde sinnesundersökas! Delta Force, SAS, Navy Seals och andra elitförband världen över måste kikna av skratt! Gissa om det går snack på mässen hos dom.

  En VIKTIGARE fundering: Är detta ett resultat av Bushdoktrinen? Har Israel tagit efter strategin att anfalla i förebyggande syfte?

 22. Om skeppen med humanitärt bistånd var en provokation.Vad är då bosättningar med vapenmakt,på Palestinska områden.Och kan dom försvara att riva husen som ockuperande judar byggt ,om och när dom flyttar därifrån.

Lämna ett svar