Carl Bildt – vår Pinocchio

.

General McChrystals skitprat om USA:s högsta politiska ( och militära ) ledning,  under några ölrundor i Kabul,  med en journalist från tidningen Rolling Stones kunde naturligtvis bara sluta på ett sätt. Han fick sparken.
Carl Bildts parader i sammanhanget bekräftade att den svenska truppinsatsen i Afghanistan fungerar som ett viljelöst regionalt understöd för USA:s krig. Bildt är USA:s kasperdocka. Eller nickedocka. Vår moderne Pinocchio.

.

.

Barak Obama var tvingad att ”stämma i ån” för att inte McChrystals och hans närmaste rådgivares arrogans och uppenbara avoghet med ”politikerna därhemma” skulle bli till en flod av missnöje inom den amerikanska officerskåren i gemen. ”Krig är ingen tebjudning”, brukar det heta och ingen överbefälhavare i världen tillåter naturligtvis tveksamheter från sina egna generaler. Inte ens om dessa yppas på en ”ölbjudning”…
McChrystals lösmynthet handlade egentligen om att det egna kriget i Afghanistan inte går som tänkt. NATO:s förluster är större än någonsin. Under det snart nio år långa kriget har 1000 egna soldater stupat. De flesta under juni i år! Den omskrutna offensiven i Marja under senvintern handlade mest om att, till journalisternas och fotografernas fromma, flytta runt en del potemkinkulisser. När det gäller den nu utlovade offensiven i Kandahar vet man inte hur den ska gå till – utan svåra civila förluster. McChrystals och Petreus strategi sägs vara att vinna människors ”själar och hjärtan”  innan de blir ihjälslagna.  Nu får man gå till verket utan denna första smörjelse. Fler afghaner (och amerikanska militärer) än någonsin är också kritiska till den korrupte presidenten Hamid Karzai.

.

.

Under den amerikanska offensiven i Marja arrangerades
flera möjligheter till gruppfoton av stridande militär…

.

På sin blogg menade Bildt i går att det skulle vara ”utpräglat olyckligt” med att avsked för McChrystal. I en intervju med TT förklarade han att frågan minsann inte bara var en fråga för den amerikanske presidenten. Kanske tänkte han sig att han – Carl Bildt – skulle bli uppringd för konsultationer? Så här hette det i intervjun:
TT: Skulle du ha förståelse för president Obama om han skulle göra sig av med general McChrystal som befälhavare?
– Till och börja med ska man ha klart för sig att general McChrystal är befälhavare för en internationell operation även om huvuddelen av styrkorna är amerikanska. Han är inte primärt, från vår utgångspunkt, amerikansk befälhavare. Han är Nato-befälhavare. Så frågan bör ställas till Nato-högkvarteret.
TT: Anser du att president Obama inte förfogar helt och hållet själv över frågan om McChrystals framtid?
– Det är en god fråga, svarar Bildt och gör en för honom ovanligt lång tankepaus.
– Jag tror i och för sig att han förfogar över den, men det är klart han gör det i väldigt formell bemärkelse. Men det är klart att det är någonting som rimligtvis måste vara föremål för någon form av samråd, eftersom det är en Nato-funktion. McChrystal har ju också specifikt amerikanska roller som Obama förfogar över helt och hållet. Men Nato-funktionen är dock något annorlunda och dessutom för Isaf, som är bredare än Nato, säger Carl Bildt.
Han bekräftar också att om befälhavaren i Afghanistan får sparken så måste det bli en fråga för Isaf, där Sverige är ett av de 18 länderna tillsammans med de 28 Nato-medlemmarna.
Tja. Nu blev det inte mycket till samråd. Inte ens med NATO:s generalsekreterare, den danske krigsherren Fogh Rasmussen.  Ändå hade han på samma sätt som Bildt gått ut och talat väl om McChrystal och försökt släta över hans ”fadäser”…
Än mindre blev det naturligtvis något rådslag med ISAF. Inte ens Bildt blev uppringd…
Men som den sprattlande kasperdocka han är ställde han sig naturligtvis in i ledet och gjorde på sin blogg en nära nog fältmässig honnör för den nye befälhavaren:
General David Petreus, som nu blir ny ISAF-befälhavare, har ett mycket gott anseende. Vi har – bägge med bakgrund också på Balkan – träffats ett antal gånger och haft intressanta samtal.
Självfallet kommer han nu att ha också vårt stöd.
I dag, så här inför den statligt påbjudna midsommarafton i morgon ( årets längsta dag var redan i måndags ), skriver Bildt att ”nu nalkas två-tre dagar av avkoppling, sol och familj. En liten time-out”.
Vi är naturligtvis många som hoppats att den inte skulle ha varit så liten…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
.

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,AB1,GP1,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,Svensson,

6 svar på ”Carl Bildt – vår Pinocchio

 1. Han e för go han Calle B , USA frågar väl inte om lov för att sparka sina militära befälhavare, det bör naturligtvis inte heller någon suverän nation göra.

  Vad tror Calle B, att det förmenta världssamfundet är en real historia där imperiets egenhändigt skurna marionettfigurer har nåt realt att säga till om.

 2. Ursäkta, men det är ju REVOLUTIONEN som inte är någon tebjudning, som ordförande Mao Zedong påpekade långt innan han blev ordförande. Däremot är krig helvete som unionsgeneralen Sherman hävdade, och han borde ju veta. Kanske McChrystal ”snackade bort sig” för att vinna poäng hos anti-Obamagrupper i USA, med sikte på en politisk karriär framöver.

 3. Tack för tipset, Kerstin. Hoppas att du får en fin helg.

 4. Visst är det så Björn. Men långt innan Mao kom till tals pratade engelsmännen om att ”war is not a gardenparty”…

 5. Kerstin,
  Tack för artikeltippset.
  Och Glad midsommar önskar vi dig

Lämna ett svar