Sarkozys pensionsreform

Miljoner sa Nej !

.

Det franska folket passade på att säga nej till Sarkozys planerade ”reform” av pensionssystemet i landet, med bland annat en höjning av pensionsåldern från 60 till 62 år;
Närmare 2 miljoner deltog i ett hundratal demonstrationer över hela landet. Det var en vändning i motståndet i och med att det var den största demonstrationen sedan början av året och närmare tre gånger så stor som protesterna den 27 maj.

.

Det var stor uppslutning både från det privata och det offentliga.

Hela det fackliga Frankrike stod bakom mobiliseringen, som CGT-CFDT-CFTC-FSU-UNSA och Solidaires.
-Det är den största manifestationen i år. Det visar att känslan av det orättvisa i denna brutala reform är mycket stor i hela landet, sa CFDTs ledare François Chérèque efter den mäktiga demonstrationen.
En liten vink från Sydafrika hördes i flera demonstrationer – vuvuzelor bedövade med sitt bitande ljud. Dagen innan hade Sarkozy tagit emot Thierry Henry för att trösta honom efter fiaskot i VM. Flera banderoller manade Sarkozy att lyssna till folket i stället för att ödsla tid på någon som tjänar 20 miljoner euro om året.
I september ska den franska Nationalförsamlingen ta ställning till Sarkozys ”reform”. Gårdagens demonstrationer visar att slaget inte är förlorat. De stora demonstrationerna var en förvarning om vad som kanske kommer efter sommaren och inte en sista uppgiven protest inför det oundvikliga. Inget är ännu vunnet för Sarkozy.

***************

I dag är det Midsommarafton.

Vi här på bloggen önskar alla våra läsare en riktigt trevlig helg.

Ta det lugnt med gräddfilen.


Göte och Benny

.

Media: DN1,AB1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 svar på ”Sarkozys pensionsreform

  1. Pingback: Jinge.se » Vänsterpartiet och Svekdebatten

  2. Pingback: Fortsatta protester och strejker i Grekland | Svensson

Lämna ett svar