Bluff i Washington

Fred inom ett år ????

.

Nu är det dags att söva världsopinionen igen. I dag toppar alla media i väst med rubriken – Fred inom ett år. Hillary Clinton lovar att ”fredssamtalen” som ska starta i Washington den 2 september ska leda fram till en slutlig uppgörelse mellan Israel och den Palestinska Myndigheten.

.

Än en gång ska det skakas hand i Washington. Bedrägeriet fortsätter.

Bedrägeriet är så grovt att man häpnar. Har något skett som gör ett fredsavtal och bildandet av en palestinsk stat möjligt och som inte fanns där i går, förra månaden eller i fjol?
Det enda som skett är att Vita Huset formulerat en inbjudan som ger Netanyahu och Abbas möjlighet att inför sina egna framställa samtalen som ett genombrott.
Netanyahu är dock den verkliga segraren. Hans krav på samtal utan förhandsvillkor, som exempelvis byggstopp på Västbanken, är tillgodosedda. Abbas griper tag i ett halmstrå å sin sida. Till media säger han att förhandlingarna kommer att baseras på Kvartettens deklaration om en palestinsk stat baserad på 1967 års gränser.
Den enda orsaken till att samtalen startar den 2 september är att Barack Obama gjort intensiva påtryckningar för att de ska komma till stånd. Vare sig Abbas eller Netanyahu har en sits som tillåter dem att bara avfärda Vita Husets vilja. Men längre än så sträcker sig inte de kommande förhandlingarna.

.

På Västbanken inget nytt.

Den 26 september ska Netanyahus regering besluta om det formella ”byggstoppet” på Västbanken ska förlängas eller inte. Han har redan förklarat att hans regering spricker om inte byggstoppet upphävs. Det faktumet har inte ändrats med de kommande förhandlingarna. Inte heller har den israeliska högerns krav på fortsatt total suveränitet över hela Jerusalem, inklusive den östra delen, upphävts. För att inte tala om fantasier som att Israel skulle tvinga bosättarna på Västbanken att överge sina kolonier.
Abbas säger att om Israel den 26 september fattar beslut att upphäva byggstoppet på Västbanken kommer han att dra sig ur förhandlingarna i Washington. Jag har mina tvivel om det. Abbas och den Palestinska Myndigheten är inte längre en självständig politisk kraft. Den är helt beroende av USAs och Israels goda vilja och dollar.
Att förhandlingarna kommer att ske på basis av Kvartettens deklaration om 1967 års gränser är bara ett utspel för hemmabruk från Abbas sida. I Washington kommer förhandlingarna att ske på Vita Husets villkor, det vill säga inga villkor som Israel måste uppfylla.

.

Media: DN1,SVD1,AB1,SSD1,DN2,

Bloggare: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

8 svar på ”Bluff i Washington

 1. Klart det inte kommer leda till något, det grundläggande problemet kvarstår, palestinerna erkänner inte Israel under några som helst omständigheter. Det spelar ingen roll om bostättningar försvinner eller de får hela Jerusalem, de ERKÄNNER inte Israel, de vill utplåna Israel, det står i deras stadgar.

 2. Det grundläggande problemet för Israel är nog snarast att hela världen snart tröttnat på deras rasistiska politik och etniska rensning av det palestinska folket. Deras ovilja att stoppa stöld av Palestinsk mark och den odemokratiska politik som bedrivs i Israel. Tror att fler o fler har tröttnat på Israel och deras fula o våldsamma metoder. Fred inom ett år? Hoppasför palestiniernas skull men det har man ju å andra sidan hoppats på förut.

 3. Kalle,
  När man inte vet något om en sak ska man inte vara så självsäker och till och med skriva vissa med bara stora bosktäver.
  ”Det står i palestiniernas stadgar…” Inser du vilken idioti detta är? Vilka stadgar har palestinierna? Sen när har ett folk stadgar? En nation har grundlagar. Israel är för övrigt det enda landet i världen som inte har en konstitution. Jag förmdoar att du syftar till Hamas stadgar. Där står det att Hamas inte accepterar den israeliska statsbildningen. Fatah och den Palestinska Myndigheten har sedan många många år erkännt Israel som statsbildning. De förhandlar ju med Israel vilket också är ett praktiskt erkännande. Vad de inte erkänner är ockupationen 1967.

 4. Pingback: Röda Malmö: Ta strid mot högerpolitiken!

 5. Suck:
  Jag vet inte vilken gång i ordningen superoptimisterna tror att det kommer att startas en riktig och från Israels sida ärligt menad fredsprocess.
  Vad som än kommer ut av de där samtalen så återstår sedan bara att se vilka provokationer Israel tar till för att kunna strunta i varje överenskommelse som ev. gjorts.

  Vi har sett det förr, många gånger.

 6. ”Hillary Clinton” och ”Barack Obama” istället för ”utrikesminister Clinton” och ”president Obama” var en smart finess i artikeln. Var det avsiktligt?

 7. Magnus,
  Nej det var inte avsiktligt. Jag brukar skriva så eller så skriver jag bara presidenten om det framgår av sammanhanget vem som åsyftas.

Lämna ett svar