Korruptionsskandal i Kabul – är Sverige inblandat?

.

I dag skriver New York Times om en ny riktigt präktig korruptionsskandal i Afghanistan.  När president Hamid Karzais kanske närmaste medarbetare, Mohammed Zia Salehi, nyligen greps anklagad för korruption, satt han inte länge i sitt häkte. Efter ett telefonsamtal till presidenten kom flera av dennes personliga sändebud till den afghanska antikorruptionsenhet som arresterat honom. Hans cell låstes snabbt upp och Salehi  som bland annat är chef för Det nationella säkerhetsrådet sattes på fri fot.
I dag kan tidningen berätta att Salehi finns på CIA:s lönelista.
Ett avslöjande som har stora konsekvenser också för hur vi ska se på Sveriges roll i Afghanistan. Vad säger Carl Bildt?

.

https://i0.wp.com/www.swamppolitics.com/news/politics/blog/2008/07/21/Obama%20with%20Hamid%20Karzai.jpg?resize=584%2C487

Hamid Karzai  och Barak Obama

.

En officiell amerikansk talesman bekräftar att praktiken med att avlöna regeringsmedlemmar är förnuftig. Även om det visar sig att dessa senare visar sig vara korrupta och motbjudande:
”Om vi beslutar att vi aldrig ska ha att göra med någon i Afghanistan som – utan vår inblandning – sticker ner handen i syltburken. Ja, då kan vi lika gärna lämna landet med en gång. Ska vi jobba med underrättelsearbete i en krigszon då kommer vi inte att få våra uppgifter från en Moder Teresa eller en Mary Poppins.”
Mutkolven – och alltså CIA-agenten Salehi – greps nu också när han hade hela näven nerkörd i sylten. En bandad telefonavlyssning visade att han ville ha en bil till sin son i utbyte mot ett stopp för den undersökning som myndigheterna inlett mot det ökända finansbolaget New Ansari. Ett skumraskföretag som bildades redan under talibanstyret och sedan dess har expanderat till att bli ett av Afghanistans viktigaste finansiella nav. Företagets affärsidé är att hjälpa till med att transferera flödet av kapital ut från Afghanistan till säkra placeringar i främst Dubai. Det ställe där miljarder med dollar hamnar för att säkra ett andra boende och ett liv i lyx för många ledande afghaner. Det är där ”sylten” hamnar.
Men efter president Karzais ingripande är nu allt avblåst och Salehi en fri man.
Han förblir den politiska ”överlevare” han alltid har varit. Fungerar ofta i rollen som kurir mellan olika rivaliserande stammar och militära allianser. Han har skickligt navigerat mellan olika krigsherrar och deras skiftande roller. Tidigare i år var han tillsammans med Engineer Ibrahim, då afghansk säkerhetschef, under en hemlig förhandling med ”moderata talaibaner” under ett möte i Dubai. Började som översättare åt den kanske mest brutale och hänsynslöse av alla Afghanistans krigsherrar, Abdul Rashid Dostum. Uzbekernas dominanta ledare, som blev berömd när han under kriget mot talibanerna 2001 lät 2000 krigsfångar dö inne i containrar som ställts ut i solen.
.

Abdul Rashid Dostum under presidentvalet
Kriminella och oppositionella brukade han bestraffa genom att binda dem på marken för att sedan låta en stridsvagn slita sönder kropparna. Under USA:s och senare vårt krig i Afghanistan har han av och till varit en av ISAF/NATO:s samarbetspartner. Oftast genom sin kontroll över Mazar al Sharif. Efter ett tillfälligt uppehåll i Turkiet kom han tillbaka under fjolårets presidentval och spelade då en viktig roll genom sitt stöd för just Hamid Karzai.
Dagens avslöjande väcker många frågor i USA. Men även här i Sverige. Vad säger utrikesminister Carl Bildt om det som i praktiken är ”vårt” samarbete med denne Zia Salehi? Är det rätt att muta en av de mutkolvar som det sägs att vi är där för att bekämpa. Använder Sverige också direkt denne Salehi som kurir till Dostum, Afghanistans självutropade nye Timur Lenk? För självklart är våra soldater under ett visst beskydd från denne? Dessutom. Sverige ger en stor del av sitt bistånd direkt till den afghanska myndigheten. Vilka garantier finns för att dessa pengar inte hamnar i Dubai?

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: DN1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,AB1,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,StefanLIndgren,

7 svar på ”Korruptionsskandal i Kabul – är Sverige inblandat?

 1. Märkligt att liberaler och bombhögern utan vidare accepterar och försvarar grymheter som begås för USA:s sak, av USA och av dess morionetter världen runt, medan man anser det vara förfärligt med inhumanitet i socialistiska stater.
  Dubbelmoralen är ofantlig och det är rent otroligt att liberaler och bombhöger inte inser den saken.

 2. Ja inte lär det bli en stor valfråga och ”drev” uppblåst av en oförvägen granskande tredje statsmakt, oavsett om det är public service finansierat med obligatorisk avgift eller borgarmedia.

  Det skulle väl inte förvåna om denne Zia Salehi också är inblandad i de sk afghanska säkerhetsföretag som köper fri lejd hos talibanerna åt USA och Nato. En del intressenter verkar kunna röra sig obehindrat mellan olika intressenter trots att de sägs vara bittra fiender som bekrigar varan.

  Det har ju förekommit hela tiden under den långa afghaniska konflikten att olika intressenter byter sida när de ser det mer lönsamt att slå sig ihop med de förmenta motståndarna.

  Här skickar vi, Danmark m.fl. ner unga män och kvinnor att riskera livet för att strida mot ”talibaner” medan de lokala makthavare, som de påstås strida för, obehindrat gör affärer med de som svenska unga män och kvinnor ska ta strid mot och sätta sitt liv och hälsa på spel som t.ex. att bli invalider för livet.

  Detta stöds helhjärtat av nästan hela riksdagen, det är bara V som halvhjärtat är motståndare till detta.

  För ett antal år sen när Erdogan och hans ”islamister” gjorde rockad i det Turkiska parlamentet i ett val blev man förundrad att det gick att göra så stor förändring i ett demokratiskt val. Skulle det vara möjligt i ett västerländskt land. Det skulle behöva här, inte någon Erdogan eller ”islamister” men ett val som sopat undan en stor dela av de som tror sig sitta på livstid i riksdagen skulle kunna var välgörande för demokratin.

 3. Jo, du Lasse. Nog skulle det behövas sopas i riksdagen. Många betonghäckar skulle må gott av att i stället jobba inom hemtjänsten, röja sly eller jobba som montör hos något bemanningsföretag.

  Kerstin. Är det inte så att bombhögern och liberalerna vill bomba. När de försvarar USA:s hegemoni försvarar de också sin egen klass och dess dominans på hemmaplan?

 4. Hej Benny & Göte !

  Bra att få läsa lite världspolitik emellanåt, även om det knyter sig i magen av all falskhet som finns. Det är svårt nog att stå ut med vår inhemska.

  MVH Wassen

 5. Pingback: Bra besked från oppositionen om Afghanistan | Svensson

 6. Pingback: Inget val? – NU->Valkompassen med flest registrerade partier « Aktiv Demokrati's blogg

 7. Göte:
  Det dystra är väl att en hel massa av de liberala ungdomarna inte alls kämpar för sin klass, de kämpar för överklassen, som de inte alls är del av. De flesta utan att inse det gissar jag.

Lämna ett svar