Rikemansbanken HQ

HQ-Banks fall en god nyhet.

.

-Alla gör misstag, detta är mitt stora, säger Mats Qviberg efter att Finansinspektionen beslutat sätta rikemansbanken i konkurs. I press och TV har journalister frågat sig hur det ska gå för kunderna och hur synd det är om de stackarna.
Jubla i stället över den näsbränna de utstår. För vad är det vi pratar om? Jo, extremt rika personer som tycker att de är förmer än andra. De placerar sina pengar i en bank som de räknar med ska ge dem dubbelsiffrig avkastning på insatt kapital. Där du och jag får nöja oss med 3-4 procents avkastning i bästa fall eller en halv procent på vanliga sparkonton tycker dessa människor att mindre än 10 procent är futtigt.

.

.

Girighet är bra, löd finanshajarnas stridsrop på Wall Street under 90-talet. Girighet straffar sig, borde de ha förstått. Det borde också HQs ledning och kunder ha förstått. Tar man stora risker med det egna kapitalet då ska man också räkna med att det kan kosta hela skjortan. De aktieägare som nu ropar skandal och kräver ”rättvisa” och pengarna tillbaka är patetiska.
I princip har HQ Bank fallit på samma sorts spekulation som Lehman Brothers. Bankens eget kapital används som garanti för att låna upp pengar som man sedan spekulerar med. I en period där börskurserna stiger stadigt är det en teknik som kan ge mycket stora vinster. Men när kurserna rasar av någon anledning, panik eller snabbt uppkommen kris, vänds plötsligt stora vinster till stora förluster. Förluster som gjorts med lånade pengar men som måste skrivas av mot det egna kapitalet. Konkursen blir ett oundvikligt faktum. Ett förvånat bankproffs, Mats Qviberg, ser sig nyvaket omkring och svarar på frågan om vem som bär ansvaret för kraschen.
-Det överlåter jag åt andra att kommentera.
I dag tisdag har familjen Qviberg förlorat 190 miljoner kronor. Utmärkt,  är vår kommentar.

.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1SVD2,GP1,GP2,SSD1,DN4,

Bloggare: Jinge,Svensson,Röda Malmö,Motvallsbloggen,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 svar på ”Rikemansbanken HQ

 1. Man bara undrar hur många miljoner Qviberg har undanstoppade på andra ställen :-(.
  De där sällarna brukar ju oftast gå skadeslösa ur sånt här och vara tillbaka tre gånger så rika inom något eller några år.

 2. Det är bra när kommunister, nazister, och islamister gör förluster, eftersom deras primära mål är att skada andra. När näringsidkare gör förluster är det många som skadas, och inte bra för någon. Att jubla över andras förluster är att be om dem för egen räkning. Det är inte bara rika som förlorat, varför det nu skulle vara bra att rika förlorar pengar? Det är nog en del vanliga pensionssparare vars arbetsinsats nu är värd noll.

 3. Pingback: Brottslighet i HQ Bank? | Svensson

 4. sl,
  HQ Bank är en specialbank för rika med 900 insättare med ett minimum av en halv miljon kronor per person. Bankens löfte är att ge de rika en större avkastning på sitt kapital än vad banker för vanliga dödliga ger.

 5. ”Rika” är vanliga dödliga, och rika av helt olika orsaker. Inget blir bättre för fattiga när rika blir fattigare, inget spiller från den rikes bord till den fattige när den rike blir fattig. En 50 årig tant blev av med sitt pensionssparande, är det bra? Nej.

  Om du tjänar en miljon om året dyker det genast upp personer som vill sälja specialtjänster åt dig. Du får glansiga tidningar med rolexannonser och förslag om kapitalplacering. Det är alltid en del som inte fattar att själva idén är att mjölka dem som har ett litet överskott genom att föreslå guld och gröna skogar. Själva idén är ju att mellanhanden ska ha en procentsats utöver det vanliga.

  Det vore bra med rejält mycket mer ekonomiutbildning i grundskolan, som vaccin mot lotterier (säker vinst bara för ägaren, 99,999% säker förlust för lottköparen, inget produktiv verksamhet) och annat svindleri.

  Mitt lotteriminne; festplats uppåt landet, kulörta lyktor, scen med rockband, korv och kaffe och fickplunta. En gubbe har en Yamaha snöskoter på flak, den är vinsten. Man köper lotter för 1000 kr, den som ”vinner” får komma och hämta. ”Snögränsen är ju nere i Stockholm, inga problem” säger gubben, som givetvis inte får driva lotteri. Varför skulle någon vinna, alls? Bara för gubben att samla tusenlappar. Men så dumma var nog inte folk, jag tror ingen köpte.

 6. I HQ ser vi framtiden för det bisarra offentliga pensionssystem som våra politiker tvingat på oss utan en hederlig intellektuell diskurs om de olika ekonomiska synsätt som finns på det här. I stället för att använda överskott i pensionssystemet för att bygga ett bättre land som har bättre produktiv förmåga att klara kommande pensionärer spelar man med pengarna på de finansiella marknaderna.

 7. Att placera pensionerna på börsen var nog ett sätt att få dem att växa mer än i madrassen eller på sparkonton. Men det utsätter naturligtvis pensionerna för en risk. Det finns andra sorters risker för pensioner:

  1) de är sparade pengar på konton och drabbas av valutadepreciering därför att politiker vägrat anpassa kostymen till kroppen, s.k rysk pension.

  2) Politiker konfiskerar resurser som befolkningen investerat i som säkerhet, tex via höjd reavinstskatt på bostäder i framtiden. Mona försöker redan sig på detta fula trick. Dessvärre öppnade alliansen dörren med sin förfuskade skattereform, de höjde reavinstbeskattningen när de ”normaliserade”
  fastighetsskatten.

  Hur man än gör med lagrade pengar finns risken att någon kommer och tar dem innan de använts, den sannolikaste tjuven är politiker som köper andras röster med dina pengar. Nu finns heller inga lagrade pengar, det är de nuvarande pensionsinbetalarna som betalar ut till dagens pensionärer. Det var ett ur-hand-i-mun system från början. Ännu ett sossebygge som krackelerar. Lösningen blir naturligtvis att sänka pensionerna i framtiden.

 8. Pingback: En tjänar mer än nittio tillsammans.

Lämna ett svar