Mord i Hebron

Hamas skjuter Palestina i ryggen.

.

-Vi hyllar denna heroiska akt, sa Hamas slipsklädde talesman under en presskonferens i går.
Fyra israeler från två illegala kolonier strax söder om Hebron som färdades i bil på väg 60 mördades av ett kommando från Hamas Kassambrigader.

.

En heroisk akt?

.

Det vore lätt att ansluta sig till kören av indignation och fördömanden. Israelisk press talar om omänskliga handlingar och röster för en gruvlig hämnd dominerar. Samma personer som hyllade den israeliska arméns massaker på civila, kvinnor och barn, i Gaza hycklar avsky för det blinda våldet.
Vår blogg tar också starkt avstånd från mordet på fyra obeväpnade personer. Men vi ansluter oss inte den hycklande kören av indignerade media som inte hade mycket till övers för de nio mördade på Ship to Gaza och de mer än tusen försvarslösa som mördades av Israel vintern 2008-2009.
Efter dessa avgränsningar mot floden av indignerade kommentarer ska det sägas högt och tydligt att Hamas skjuter den palestinska saken i ryggen. Det finns inget positivt i rena vansinnesdåd som omedelbart försvårar palestiniernas kamp för sina rättigheter och kamp mot den israeliska ockupationen.

.

Kolonialister i Hebron skyddas av armén.

Den omedelbara effekten av mordet på de fyra är att de mest extrema politiska krafterna i Israel och i kolonierna på Västbanken får mer luft under vingarna. Redan i går meddelade Naftali Bennet, generaldirektör i Rådet för judiska bosättningar i Judeen, Samarien och Gaza, att byggstoppet upphör redan i dag onsdag. Ytterligare en spik slås in i den ”tvåstatslösning” som alltmer framstår som en hägring.

.

Media: DN1,GP1,SSD1,DN2,SVD1,DN3,SVD2,SVD3,EXP1,DN4,SSD2,

Bloggare: Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

15 svar på ”Mord i Hebron

 1. Yes, judar bodde I Hebron innan kriget med … Du vet…
  en del fick flytta TILLBACKA, andra köpte hus och flyttade ditt efter kriget och pogromer!
  ”Mänsklig kolonisering inbegriper inte bara det som associeras med kolonialism. Kolonialism syftar på nybyggarkolonier, handelsposter och plantager medan kolonisering beskriver alla storskaliga migrationsflöden av en befolkning till en NY plats, till exempel immigration och användande av gästarbetare.”

 2. Jag skulle gissa på ca 3000 år med judar i Hebron, avbrutet av några deportationer.

  Grejen med pogromer är att det är smittsamt; den som utsätts för pogromer börjar göra likadant tillbaka. Lätt att starta, svårt att få stopp på.

  Är inte Hamas en lydorganisation till Iran som lever sitt eget liv lite grann? När Iran vill locka blicken från det egna landet får Hamas ”jobba” lite. Iran vill kanske inte ha en kompromissfred i Israel överhuvudtaget, även om de civila palestinierna skulle vilja.

 3. Sverige är fullt av historieanalfabeter! Du ”Testa” är en av dem.
  Man blir alldeles matt inför denna mur av okunnighet parad med inkonsekventa politiska ställningstaganden.

 4. Det var likadant under forra perioden av fredsforhandlingar mellan Israel och palestinierna, fast da small bussar inne i Tel Aviv och Jerusalem, nu finns muren sa terrorn nar inte dit langre. Detta dad visar att palestinierna inte heller ar eniga om vad de vill. Hamas hoppas pa en enstats losning, dar araber inom ett par generationer kommer utgora majoriteten. Sen ar det slut med drommen om en judisk stat och fritt fram for den gamla goda antisemitismen igen. Quo vadis

 5. Om den Israeliska ockupationsmakten med alla dess väpnade bosättare och dylikt drog sig tillbaka från ockuperad mark så hade detta inte hänt.

  Israelie har vägrat fred i åratal. Sedan 2002 har Israel t.ex. totalt ignorerat Arab Leagues fredsinitiativ där hela arabvärlden erbjuder Israel fred och normala relationer samt ett erkännande av staten Israel. Detta i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka till 67 års gränser samt att man finner en rättvis lösning på flyktingfrågan.

  Men som vanligt har Israel totalt ignorerat detta, och istället fortsatt att bygga ut de illegala bosättningarna på ockuperad mark. När USA försökte dra igång fredssamtalen igen så blev Joe Biden och andra kallade för anti-semiter av Israeler.

  Israel är inte intresserad av en tvåstatslösning och har aldrig varit. Judarna vill ha Eretz Israel, och alla icke-judar ska deporteras och fördrivas. Häromdagen gick rabbi Ovadia Yosef, som sitter i den Israeliska regeringen, ut i media och sade att alla Palestinier ska dö. Straxt innan de senaste Gaza-kriget var det en annan högt uppsatt jude som gick ut och sa att Palestinierna ska drabbas av en Förintelse.

  Man undrar liksom hur det Israeliska samhället och folket mår när man hör sådana kommentarer komma från deras håll.

 6. Klas Arne,

  Bara en liten kommentar till ditt inlägg som jag i övrigt håller med om. Ovadia Yosef sitter inte i regeringen. Det är hans parti Shas som sitter i koalitionen. Yosef har varit Israels chefsrabbi. Vilket redan är bedrövligt i sig. Att f.d. högsta religiösa personen i landet vräker sig något dylikt är ju enormt/

 7. Till Klas Arne,
  Bara en paminnelse: Israel drog sig ensidigt ur Gaza 2005,och tog ut alla bosattare darifran. Det var tankt som en forsta steg till en tvastats losning. Nasta steg hade varit tillbakadragande Vastbanken. Trakigt nog borjade Hamas manniskor skjuta raketer in till Sderot i Israel. Och sa tog den sagan slut.
  Appropos hur det Israeliska samhallet mar:Jag bor i Israel och det ar inte latt alla ganger. Det finns sa manga politiska asikter, alla tycker olika och drar at olika hall. Vanster och hogerpartier, religiosa partier. Visst tycker man att det skulle vara skont om det bara fanns en asikt. Men, detta ar demokratins pris. Alla har ratt att saga vad de vill.
  Det finns extrema asikter i ett land som lever under extrema forhallanden.
  Problemet med den Saudiska losningen var inte atergangen till -67ars granser, det tror jag alla parter var ense om. Flyktingfragan var stotestenen, Israel vill att flyktingarna flyttar till den nygrundade Palestinska staten, men Saudierna tycker de ska flytta till Israel.

 8. Michal : Vaddå ”Saudierna tycker” ? Alla krigslagar och mängder av FN-resolutioner slår tveklöst fast att politiska flyktingar har rätt att flytta TILLBAKA till sina HEM. Inte minst de palestinska flyktingarna om fördrivits med mord och terror till sin Diaspora. De flesta av dessa har fördrivits från områden som idag består av den, till stor del, etniskt rensade staten Israel. Sverigedemokraternas idealland, om nån undrar.

  Klas-Arne: ”Judarna” vill inte det eller det. Judar är inte en åsikt. Det är en etnisk grupp. Människor med judisk härkomst tycker inte EN sak i Palestina-frågan. Det finns många judar som hatar Israels politik och agerar emot den, och det finns judar som är sionister och tycker att deras etniska grupp har mer rätt än andra att bo i Israel. En slags fascister som vill bygga samhället på etnicitet. Ännu en gång: jude är INTE en åsikt.

 9. Michal, det inge ide,de vill inte lysna och inte föstå vi har inget röst här för de är vi rasister omäsliga och fascister. Men vi vet saningen. Mot hat fins inge argument. För de jude är inte åsikt men Israel är.

 10. Torberg: I den ”till stor del etniskt rensade staten Israel” bor idag en million israeliska araber, de star for 20% av rosterna i Israeliska val.
  1948 utropades staten Israel av FN till att tjana som en tillflykt for varldens judar. Det kommer att bli omojligt att uppratthalla om det blir en arabisk majoritet, darfor ar jag for en tvastatslosning. Flyktingarna kan bo i sitt eget nya land, bland sitt eget folk, bygga sin egen ljusa framtid istallet.
  Min mamma fordrevs fran sitt hem i Polen under andra varldskriget, huset star kvar an idag fast med nya ”bosattare”, hon kan inte krava huset tillbaka, och far heller ingen ersattning for det. Men for henne gick livet vidare, hon skapade sig en framtid i ett nytt land, Sverige, och ar glad for det.

 11. Ja du Michal. Om du inte skäms för att försvara etnisk rensning får väl vi anständiga människor göra det åt dej. Det verkar som att du inte ens kan ta till dej faktumet att de miljoner palestinska flyktingarna är fördrivna just från ”sitt eget ” land och hänvisade till eländiga läger eller Gaza och då finns i mina ögon inte mycket att prata med dej om. Med ditt perspektiv finns i slutänden bara förlorare, även bland Israels judar.

 12. Torberg: Forst behover jag tva definitioner fran dig sa att jag kan forsta dig:
  1) Forklara for mig var nagonstans jag forsvarar etnisk rensning nar jag skrev att jag vill ha en tvastatslosning, Israel och Palestina.
  2) Forklara for mig hur Israel begar etnisk rensning. Utan retorik, bara fakta, tack.

 13. Torberg:
  Ytterligare en aspekt, poangen kommer snart:
  Fore 1948 bodde ca 900,000 judar i arablander. I flera generationer hade de bott i Jemen, Tunisien(varldens aldsta annu existerande synagoga finns dar), Libyen, Syrien osv. Efter Israels sjalvstandighetskriget blev deras situation omojlig och de tvangs flytta till Israel. Idag bor endast ca 5,000 judar kvar i arablander.
  Ett resultat av etnisk rensning.
  Sjalvklart var de tvungna att lamna all egendom bakom sig.
  De har inte en chans att komma tillbaka till sina egendomar idag eller aterkrava vad de forlorat. Deras attlingar bestar idag av flera miljoner och lever i Israel.
  Skillnaden mellan dessa arabiska judar och palestinierna, ar att judarna atmistone fick en chans att borja om, fran noll pa ett nytt stalle och barskrapade, ja, men iallafall med ett nationalpass i handen.
  Palestinierna har forblivit i flyktinglager runtom i arabvarlden. De far inga pass, har ingen ratt att arbeta fritt i dessa lander. De ar diskriminerade. De forblir fattiga. Dessa arablander far internationella bidrag och anseende for att de har palestinska flyktingar boendes ho sig, men ger dem inga rattigheter. Palestiniernas anda drom ar att fa atervanda till Palestina for att kunna skaffa sig ett dragligt liv.

  Klockan kan inte vandas tillbaka. Problemen maste losas och alla maste hjalpa till.
  For att fred ska uppnas maste press fordelas lika bade pa arabvarlden och pa Israel.

Lämna ett svar