Massiv protest i Frankrike

Ett blankt Nej.

.

Tisdagens protester mot Sarkozys pensionsreform formade sig till ett gigantiskt Nej. Mellan 2 till 2,7 miljoner arbetande demonstrerade i fler än 200 städer. Mobiliseringen var mer omfattande än den 24 juni då närmare två miljoner sa nej till samma reform.

.

-Pension för alla vid 60 år och omedelbart för de här två, krävde mannen på bilden som visar Sarkozy och hans arbetsminister Eric Woerth.

.

Att inrikesministeriet säger att ”bara” något över en miljon deltog i demonstrationerna är inget märkligt. Det handlar inte ens om en medveten förfalskning. Polisen använder nämligen en metod för att räkna antalet deltagare som alla seriösa journalister avfärdar.
De två största demonstrationerna hölls i Paris och Marseille. Enligt de åtta fackliga organisationer som organiserade protestdagen deltog 270 000 i Paris och 200 000 i Marseille. För Marseille är det mycket stort. Ändå var uppslutningen i de mindre städerna proportionellt sett ännu större, med 33 000 i Caen, 48 000 i Rennes, 80 000 i Nantes, 100 000 i Bordeaux, 110 000 i Toulouse, 54 000 i Montpellier, 35 000 i Nice, 35 000 i Lyon och till sist mellan 5-15 000 i ett stort antal mindre orter.

.

Trots en del regnskurar var humöret på topp bland demonstranterna. Här krävs en annan fördelning av de producerade rikedomarna mellan de arbetande och de äldre.

.

Både bredden och storleken på protesterna visar att Frankrikes arbetare och tjänstemän ville visa sitt massiva Nej till en reform av pensionssystemet som de upplever som orättvis.
Orättvis därför att reformen inte tar hänsyn till skilda yrkens inverkan vad gäller skjudomar och förväntad livslängd. I Frankrike har en kvalificerad tjänsteman sju års längre förväntad levnadstid än arbetare med manuella yrken. Regeringens förslag innebär att rätten till pension höjs från 60 till 62 år för alla och att full pension endast kan uppnås om man arbetar till 67 års ålder. Arbetarnas pension beräknas på de 25 bästa åren medan högre tjänstemäns pension baseras på de sista sex yrkesåren vilket uppenbarligen gynnar dem.

.

Det var inte bara pensionsreformen som engagerade. Här krävs mer solidaritet mellan arbetande i Europa. Nej till åtstramningspolitiken. Ja till en annan fördelning av rikedomarna. Både offentligt anställda och privatanställda deltog i protesterna.

.

Dessutom ser i stort sett alla Sarkozys ”reform” som ett steg tillbaka, som inte löser problemen med att finansiera pensionerna i framtiden. Pensionsåldern sänktes under Mitterrand från 62 till 60 år och ökningen nu förkastas av mer än två tredjedelar i opinionsundersökningarna som också visar att en lika stor majoritet stödde gårdagens protester.
Både regeringen och de fackliga organisationerna brottas nu med ett problem – hur gå vidare efter gårdagens massiva Nej? I dag ska Sarkozy tala inför Nationalförsamlingen och alla förväntar sig att han ska medge vissa justeringar i reformen men inte mer än vad de arbetande kommer att uppfatta som kosmetika. De fackliga organisationerna har ett gemensamt möte i dag för att besluta om hur kampen ska fortsätta. Stärkta av gårdagens framgång sa exempelvis CGTs ledare Bernard Thibault att ”alla optioner” fanns med i bilden, vilket bör tolkas som att han inte utesluter en generalstrejk. CFDTs ledare François Chérèque å sin sida menade att en ny protestdag bör organiseras före månadens slut, eventuellt en lördag eller söndag för att alla som arbetar, speciellt i den privata sektorn, ska kunna delta utan att tappa sin lön.

.

Krav på omfördelning av rikedomarna var ett genomgående tema bland deltagarna. Här ironiseras det över Bettencourt, miljardärskan som äger kosmetikafirman Oréal och som fick 30 miljoner euro i skatteåterbäring trots att hon belagts med skattefusk och annat fiffel.

.

Inom de närmaste dagarna kommer vi att veta vad som planeras de närmaste veckorna. De franska arbetarnas kamp mot regeringens nyliberala och orättvisa reform kan bli en vändpunkt i motståndet mot attacken på de arbetande i hela EU.

.

Bilarbetare från Peugeot/Citroën strejkade för att kunna delta i protesterna. I många andra storbolag strejakade också delar av personalen som i exempelvis oljejätten Total som tvingades köra på halvfart i sina raffinaderier.

.

Det fanns många plakat om skandalen med Bettencourt och arbetsministern Woerth. Att Eric Woerth är formellt ansvarig för pensionsreformen gör det inte lättare för Sarkozy.

.

Alla fackliga ledare deltog i demonstrationen i Paris. Enligt traditionen ”promenerar” de politiska partiernas ledare i andra delar av tågen för att respektera de fackliga organisationernas självständighet.

.

Media. DN1,DN2,DN3,GP1,SSD1,SVD1,

Bloggare: Jinge,Röda Malmö,Alliansfritt Sverige,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 svar på ”Massiv protest i Frankrike

 1. Ja det är verkligen skillnad mot sossesoppan i Sverige som inte höjt fingret när motsvarande försämringaar genomförts här, pensionsförsämringarna skötte dom själva slakten av A-kassa och sjukförsäkring sa dom inte mycket om inte heller vill dom återställa något vid en eventuell valvinst. Det är tur att det finns kämpande organisationer och människor någonstans.

 2. Carlinge,

  Så sant så sant.
  Sen finns det töntar som Wolfgang Hanson som i AB kallar fransmännen Europas lataste befolkning. För honom finns det inga alternativ till försämringar för pensionärerna. Man måste enligt honom i så fall försämra sjukvården eller a-kassan. Som om det inte fanns massor av pengar på annat håll. -Ta pengarna där de finns, krävdes det på flera plakat i Paris. -Beskatta Börsen inte pensionärerna, var också en populär paroll.

 3. Det absurda är att det egentligen inte handlar om pengar, varken Frankrike eller något annat europeiskt land har brist på resurser, arbetslösheten är 10% i Frankrike. De 2 åren det handlar om torde inte förorsaka någon överansträngning av ekonomin, typ att den aktiva delen av befolkningen inte skulle klara av att producera dessa pensionärers behov utan att själv komma på undantag.

  Men det absurda sk ekonomiska system (vilket inte har mycket med ekonomi att göra utan handlar om finansiella fiktioner) vi har bryr sig inte det minsta om de realekonomiska förutsättningarna som finns.

  Men vi lever nu i ett nytt europa där vi nu är så ”fattiga” att vi inte har råd att låta alla arbeta.

  What kind of Europe is Asia meeting (Asia Europe Meeting (ASEM)) with in October?
  Asia will be meeting with the most neoliberal and undemocratic Europe in history.

  We also need to put the European Central Bank back under public control. Did you know that the ECB lends to private banks at 1% and they lend to states like Spain, Ireland and Greece at whatever markets will bear? It is completely perverse but states cant get credit from ECB directly. This is mindboggling but is like that because the financial sector want it that way. ”

  Susan George

 4. Lasse,
  Tack för ett fint citat från Susan George

  mvh

 5. Pingback: Motvallsbloggen » Inser människor vad Alliansen gjort och står för?

Lämna ett svar