Stora skillnader i Europa.
.
På den här kartan får du en snabb samlad bild av hur sysselsättningsgraden varierar mellan olika länder och mellan de två åldersgrupperna 25-54 och 55-64. Det första man kan konstatera är att i de länder där sysselsättningen i åldersgruppen 25-64 är hög är den också hög i den äldre gruppen 55-64 år. Det går emot den förutfattade idén att de äldre hindrar de yngres inträde på arbetsmarknaden.
.
Alliansens bud till de äldre är inget alternativ.
.
Som andra iaktagelse ser vi att det är i norra Europa som sysselsättningsgraden är högst i båda åldersgrupperna. Men också att skillnaden mellan nord och syd är större för den äldre gruppen 55-64 än för gruppen 25-54. Den troliga orsaken till det är att de äldre delvis tvingats bort från arbetsmarknaden och in i sjukpension och förtidspension. Dels för att antalet svartjobbande äldre arbetare som lämnat arbetsmarknaden är högre i södra Europa.
Med Sverige i absoluta toppen för sysselsättningen i båda åldersgrupperna framstår Alliansens tjat om ”arbetslinjen” för vad den är – ett angrepp mot det lilla som ännu finns kvar av trygghet i anställningen och skyddet vid arbetslöshet och sjukdom.
Ser vi till den låga sysselsättning som råder i gruppen 55-64 i de flesta länder kan man ifrågasätta att det skulle vara möjligt att öka den ytterligare i Sverige med sina 70 procent. Det kan nog bara göras genom att likt Alliansen ge sig på de utslitna och sjuka.
.
Förklaring: Den blå figuren = åldersgrupp 25-54, Den grå figuren = åldersgrupp 55-64.
Sysselsättningsgraden i procent syns under varje figur
Källa: Alternatives Economiques n° 295 oktober 2010.
.
Bloggare: Jinge,Svensson,Alliansfritt Sverige,Motvallsbloggen,Teckentydaren,
Läs även andra bloggares åsikter om Ekonomi, Politik, Europa, EU, Arbetslöshet, Sysselsättning
Pingback: Diverse texter… « reflektioner och speglingar II…
Intressant! Kan ni lägga ut länk till Alternative Economique no 295 oktober 2010? Skulle vara jättebra att kunna länka till detta!
Karin,
det här är länken till kartan
http://www.alternatives-economiques.fr/marche-du-travail–la-voie-etroite-de-l-emploi-des-seniors_fr_art_951_50876.html
mvh
Benny
Tackar! 🙂 Oj, vad jag lät läraraktig i min första kommentar! Usch! ”Kan ni…” Usch, så vill jag inte vara! Tack igen! 🙂
Karin,
Det kände jag inte av. Men jag var själv lärare en gång i tiden så antennerna är korta.
Ett genomgående tema i valrörelsen från oppositionen var att vi har massarbetslöshet och att ungdomsarbetslösheten i vårt land är extrem (29% tror jag brukar nämnas). Försöker få ihop detta med tesen som drivs i inlägget ovan och lyckas inte riktigt.
Peter,
Jag driver ingen tes. Jag bara visar den statistik som Eurostat publicerara och som Alternatives Economiques gjort om till en karta.
Men i kartan finns ju inte arbetslösheten bland de unga med eftersom den visar gruppen 25-54 och 55-64. Nu anser jag att all statistik om ”arbetslöshet” i gruppen 18-24 är rätt så meningslös eftersom den inte på ett bra sätt tar hänsyn till hur stor andel i gruppen 18-24 som studerar på heltid.
Jag ville bara peka på det lätt förvirrade intryck olika siffror ger men delar helt din bedömning av statistiken när det gäller ungdomsarbetslösheten.
Pingback: Nya protester i Frankrike
Pingback: Elizabeth Warren om medelklassens kommande kollaps eller om en vandring från ett tvåtredjedels till ett tudelat samhälle: överklass mot en stor underklass eller större risker, lägre belöningar och krympande skyddsnät… « mina små funde