Sysselsättningen i Europa

Stora skillnader i Europa.

.

På den här kartan får du en snabb samlad bild av hur sysselsättningsgraden varierar mellan olika länder och mellan de två åldersgrupperna 25-54 och 55-64. Det första man kan konstatera är att i de länder där sysselsättningen i åldersgruppen 25-64 är hög är den också hög i den äldre gruppen 55-64 år. Det går emot den förutfattade idén att de äldre hindrar de yngres inträde på arbetsmarknaden.

.

Alliansens bud till de äldre är inget alternativ.

.

Som andra iaktagelse ser vi att det är i norra Europa som sysselsättningsgraden är högst i båda åldersgrupperna. Men också att skillnaden mellan nord och syd är större för den  äldre gruppen 55-64  än för gruppen 25-54. Den troliga orsaken till det är att de äldre delvis tvingats bort från arbetsmarknaden och in i sjukpension och förtidspension. Dels för att antalet svartjobbande äldre arbetare som lämnat arbetsmarknaden är högre i södra Europa.

Med Sverige i absoluta toppen för sysselsättningen i båda åldersgrupperna framstår Alliansens tjat om ”arbetslinjen” för vad den är – ett angrepp mot det lilla som ännu finns kvar av trygghet i anställningen och skyddet vid arbetslöshet och sjukdom.

Ser vi till den låga sysselsättning som råder i gruppen 55-64 i de flesta länder kan man ifrågasätta att det skulle vara möjligt att öka den ytterligare i Sverige med sina 70 procent. Det kan nog bara göras genom att likt Alliansen ge sig på de utslitna och sjuka.

.

Förklaring:  Den blå figuren = åldersgrupp 25-54,  Den grå figuren = åldersgrupp 55-64.

Sysselsättningsgraden i procent syns under varje figur

Källa: Alternatives Economiques n° 295 oktober 2010.

.

Media; DN1,GP1,GP2,

DN2, SVD1,AB1,SSD1,DN3,

Bloggare: Jinge,Svensson,Alliansfritt Sverige,Motvallsbloggen,Teckentydaren,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

10 svar på ”Sysselsättningen i Europa

 1. Pingback: Diverse texter… « reflektioner och speglingar II…

 2. Intressant! Kan ni lägga ut länk till Alternative Economique no 295 oktober 2010? Skulle vara jättebra att kunna länka till detta!

 3. Tackar! 🙂 Oj, vad jag lät läraraktig i min första kommentar! Usch! ”Kan ni…” Usch, så vill jag inte vara! Tack igen! 🙂

 4. Karin,
  Det kände jag inte av. Men jag var själv lärare en gång i tiden så antennerna är korta.

 5. Ett genomgående tema i valrörelsen från oppositionen var att vi har massarbetslöshet och att ungdomsarbetslösheten i vårt land är extrem (29% tror jag brukar nämnas). Försöker få ihop detta med tesen som drivs i inlägget ovan och lyckas inte riktigt.

 6. Peter,
  Jag driver ingen tes. Jag bara visar den statistik som Eurostat publicerara och som Alternatives Economiques gjort om till en karta.
  Men i kartan finns ju inte arbetslösheten bland de unga med eftersom den visar gruppen 25-54 och 55-64. Nu anser jag att all statistik om ”arbetslöshet” i gruppen 18-24 är rätt så meningslös eftersom den inte på ett bra sätt tar hänsyn till hur stor andel i gruppen 18-24 som studerar på heltid.

 7. Jag ville bara peka på det lätt förvirrade intryck olika siffror ger men delar helt din bedömning av statistiken när det gäller ungdomsarbetslösheten.

 8. Pingback: Nya protester i Frankrike

 9. Pingback: Elizabeth Warren om medelklassens kommande kollaps eller om en vandring från ett tvåtredjedels till ett tudelat samhälle: överklass mot en stor underklass eller större risker, lägre belöningar och krympande skyddsnät… « mina små funde

Lämna ett svar