Amerikanska gangsters i Belgien

Brink’s i fejkad konkurs.

.

Efter nästan tre veckors strejk i värdetransportföretaget Brink’s Belgium förklarade sig företaget i konkurs och la skulden för konkursen på de strejkande.
Men bakom konkursen ligger riktiga amerikanska gangstermetoder och ekonomisk brottslighet. I en tidigare blogg förklarade jag att anledningen till strejken var att företaget ville ändra de anställdas status till kategorin ”ouvrier”(arbetare). Det var då inte riktigt klart vilken fördel det skulle ge företaget. Den facklige ledare som varnade för att Brink’s hade planer på att lägga ned sin verksamhet för att kunna avskeda de anställda i Belgien hade rätt.

.

Brinks ledning i Belgien uppträder som amerikanska gengsters.

Då blir det också klart varför bolaget ville ändra de anställdas status. Det är nämligen lättare och mindre kostsamt att avskeda arbetare än tjänstemän. Beskedet om konkurs kom som en chock för de strejkande. Men snabbt byttes chocken mot ilska. Fackföreningarna har förstärkt blockaden mot Brink’s för att hindra ledningen från att avlägsna transportbilarna och viktiga handlingar från kontoren.
Det politiska etablissemanget i Belgien är också upprört. Vice premiärministern  Joël Milquet som försökte att medla i konflikten fick sig en knäpp på näsan av Brink’s ledning som sa att deras avtalsförslag inte var förhandlingsbart. Nu väntar en rättslig prövning av Brink’s agerande. De fackliga organisationerna har lagt in krav på åtal för en falsk konkurs i syfte att omstrukturera bolaget. De menar att syftet är att avskeda alla anställda för att öppna på nytt med ny personal med status ”arbetare” som anställda. Det är inte säkert att Brink’s kommer att lyckas med sina gangstermetoder.

.

De anställda blockerar in- och utfarter till Brink’s för att hindra att företaget tömmer lokalerna.

.

Lagen om falsk konkurs är hård och Brink’s har också brutit mot ”Renaultlagen” genom att vägra förhandla med facket. Brink’s ledning trodde sig göra en smart manöver. Det kan visa sig bli en mycket dyr affär för de amerikanska ägarna av Brink’s.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett svar på ”Amerikanska gangsters i Belgien

  1. Toys r´us, Boultbee…. mfl. Varför skulle vi anamma något sämre än det vi har?

Lämna ett svar