-Vi hatar dig Mubarak

-Mubarak, flyget väntar på dig.

.

Efter den traditionella fredagsbönen vällde folkmassorna ut på många egyptiska städers gator och torg. Hur många var de? Det vet ingen än eftersom regimen lagt locket på alla internetkommunikationer och gör sitt bästa för att stoppa all kommunikation med omvärlden.

https://i0.wp.com/lh5.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUMZHYm4mCI/AAAAAAAAGBY/L2Z4P7gulHw/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-01-28%20202856.jpg?w=584

Klart står redan att det är hundratusentals som protesterar. Kuwait Airlines har ställt in allt flyg till  landet.Regeringspartiets huvudkotor i Kairo står i brand samtidigt som lokalerna plundras på allt av värde. Runt landets viktiga Nationalmuseum bildar andra demonstranter däremot en mänsklig sköld för att förhindra vandalism och stölder av värdefulla kulturskatter. Aljazeeras TV-sändningar  på arabiska har släckts ner.  Det råder undantagstillstånd och utegångsförbud i hela landet. Men dekreten trotsas öppet av mängder med demonstranter. Från Suez och Alexandria  finns  det vittnesmål om regelrätta uppror.  Reuters säger att bara i Kairo har fem människor dödats och 800 skadats. Mubarak har beordrat militären att gripa  in och skottlossning rapporteras. Från Kairo visar Aljazeeras direktsändning på engelska hur en folkmassa satt eld på en av säkerhetstjänstens stora bepansrade bilar.  Åtta andra av dess fordon sägs brinna.  I TV-kanalens direktsändning under kvällen hörs  oavbrutet  eldgivning nära flera regeringsbyggnader. AP rapporterar att utrikesministeriet angrips av folkmassor. Aljazeera visar  fantastiska bilder när militär från sina  pansarfordon håller upp  – i stället för vapen -egyptiska flaggor i händerna och hälsas med jubel av människor.  Men sen egyptisk kväll rullar det in massor med nya stridsvagnar i huvudstaden. Är det på order från försvarsministern Mohamed Tawari? Förbereder han ett eget maktövertagande? Det senaste från Suez är däremot att både polis och millitär har dragit sig undan från folkmassorna. Det börjar att se ut som i Tunisien. Överallt fokuserar massorna sin ilska på Mubaraks presidentskap. Från den statliga televisionens sida har man annonserat att denne skulle tala ”till nationen”. Men av skäl som inte meddelats har det gång på gång skjutits upp. Kanske för att TV-huset är omringat av människor som försöker att ta sig in i byggnaden…

.

Hatet mot diktatorn syns överallt.

.

-Mubarak, vi hatar dig, som mannen på bilden ropar ut är en slogan som i koncentrat visar vad demonstrationerna handlar om. Trettio år av envälde och korruption är nog. Folket vill inte längre leva under de villkor som Mubarak erbjuder.
Klart står också att nojan i väst om det ”islamistiska hotet” är just noja. Lika lite som i Tunisien har det rests religiösa krav och från Muslimska broderskapets sida manar man nu, efter tre dagars passivitet, sina anhängare att delta men inte under religiösa förtecken utan bakom parollen ”slut på diktaturen”.
-Egyptens muslimer och kristna är ute för att kämpa mot korruption, arbetslöshet och mot förryck och ofrihet, står det att läsa på Facebooksida med 70 000 underskrifter. Samtidigt sa Mubaraks partisekreterare Safwat el-Sherif att ”NDP är öppen för en dialog med folket, ungdomen och lagliga partier. Men demokratin har sina regler och procedurer. Minoriten får inte tvinga på majoriteten sin vilja”. Ett fantastiskt uttalande av en person som leder ett parti som förtrycker den överväldigande majoriteten av landets befolkning.

.

Om El Baradei ska kunna kanalisera oppositionen mot Mubarak är oklart.

.

Från bilder och videoklipp framträder också att protesterna är drivna av sekulära jordnära krav som slut på tortyren, korruptionen och jobb åt de unga.
De närmste dagarna kommer bilden att klarna. Då kan vi se om Egypten följer Tunisien i hälarna och vilka som sedan står i tur. Rubriken, -Mubarak flyget väntar på dig, var en av parollerna i en demonstration i dag i Jordanien då omkring 3 000 personer deltog i en facklig demonstration mot dyrtiden.

.

Ungdomen har förlorat sin fruktan för maktens beväpnade väktare.

.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,AB1,AB2,VG1,SVD4,DN4,GP2,GP3,GP4,AB3,VG2,DN5,GP5,GP6,GP7,

DN6,VG3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 svar på ”-Vi hatar dig Mubarak

  1. Pingback: Just nu: Uppror i Egypten

  2. Pingback: Bilder från ett Egypten i uppror « Röda Lund

  3. Pingback: Egyptisk vänster och revolutionen | Svensson

  4. jag saknar varning/diskussion om det (reella?) islamistiska hotet mot revolutionen.
    behovet av ett folkligt råd som tar makten, istället för det islamistiska brödraskapets väpnade grupper.
    och om vikten av av att kvinnorna (river av sig slöjan) och går ut på gatorna. verkar ännu vara mest män som demonstrerar.

Lämna ett svar