Obamas budget

I dårarnas paradis.

.

Det har blivit ett socialt axiom i USA. Inga skatter kan höjas oavsett de sociala följderna. Om så sjukvården ska börja amputera lemmar med en gammal handsåg från Sandviken så är ökade inkomster till staten via högre beskattning ett tabu.
Det är den sanning som bekräftas av Vita Husets budgetförslag som nu skickas över till Kongressen för behandling. Obamas budget är kriminell ur social synvinkel vilket bäst bevisas av dess två motpoler.
-USA militära budget förblir intakt sånär som på 16 miljarder dollar i besparingar per år de närmaste fem åren, det vill säga igenting jämfört med den årliga budgeten på över 650 miljarder dollar.
-Däremot ska det viktiga stödet till uppvärmning av hus och lägenheter som 8,3 miljoner familjer är beroende av halveras, vilket innebär att cirka 3,5 fattiga familjer helt förlorar uppvärmningssubventionen.
Kontrasten mellan behandlingen av de två utgiftsposterna i den federala budgeten visar ledstjärnan i budgetens utformning och sparprogrammet för en minskad statsskuld det kommande decenniet – allt för de redan rika, inget till de fattiga och arbetslösa. Barack Obama har hittat den perfekta politiken för att hans sista sken av passionerad demokrat ska släckas.

.

Glansen kring Obama har bleknat betydligt.

.

-Vi lever i en udda tid då en demokratisk president verkar bekväm med att spendera miljarder av dollar på ett impopulärt och till synes ovinnbart krig i Afghanistan utan att ha ett problem med att kapa hjälp till uppvärmningen åt fattiga amerikanska familjer mitt i den kallaste vintern i mannaminne, skriver den radikala tidskriften The Nation.
Planen är att skära i statens utgifter med 1 100 miljarder dollar under decenniet räknat från nästa år. Jobben och den sociala misären offras för att kunna hitta en gemensam terräng med republikanerna som nu har majoriteten i Representanthuset. Hur det ska gå till frågar sig många eftersom republikanerna säger nej till alla Obamas förslag av rent ideologiska skäl. De tror att det ska leda till en seger i 2012 års presidentval oavsett vilken kandidat de ställer upp med.

.

Obama lägger sig platt för republikanernas budgetkrav.

.

Vita Huset har självt backat in sig i det budgethörn det nu befinner sig i då Obama accepterade att förlänga George W. Bushs skattelättnader för alla familjer inklusive de få med inkomster över 250 000 dollar per år. Om han går med på att förlänga dem på nytt 2012 då annulleras hela effekten av hans planerade budgetbesparingar. Det visar vilka prioriteringar som gäller både i Kongressen och Vita Huset. Statens utgifter ska sänkas oavsett de sociala konsekvenserna för de arbetslösa, de som förlorar sina hem i bolånekarusellen, undervisningen och de sociala hjälpprogrammen.
USA glider allt mer in i en social dårskap som kommer att sluta med förskräckelse. Utan politiska alternativ till demokraterna och republikanerna, utan starka fackliga organisationer och social organisering kan det bara sluta i en social explosion av gigantiska mått eller i ett förfall till en djup ekonomisk och social misär för så stora delar av befolkningen att USA inte längre kommer att klassas bland de högt utvecklade industriländerna.

.

Media:DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,GP1,GP2,GP3,

Bloggare: Röda Malmö,Motvallsbloggen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 svar på ”Obamas budget

 1. Någon av de amerikanska nobelprisvinnarna häromåret definierade amerikansk skatt som så att den var 40% till skillnad från våra 50, men att man fick mer hangarfartyg och mindre socialförsäkringar för pengarna. Således är amerikanska skatter inte så låga.

  Ett stort problem är att infrastrukturen och delar av industrin är så gammal, ett annat att många lånar till konsumtion utan att inse att de tar av utrymmet för framtida konsumtion. Vän av ordning har noterat att de super-rika har fått mest skattesänkningar, men de kan ju inte köpa konsumtion för alla pengarna, det mesta investeras väl. I Indien och Kina?

  USA är det högst utvecklades industrilandet, men delar av USA påminner mer om Grekland, USA är mer en kontinent än ett land, där finns helt olika förhållanden i olika regioner.

 2. Chavez får väl återigen bistå de fattiga i USA med lite subventionerad olja. Det fattiga USA har ju inte råd trots att de har 4,5 gånger så hög BNP per capita som Venezuela.

  Till och med chockdoktrinens mästare Jeffrey Sachs är upprörd.
  http://www.youtube.com/watch?v=bCPz2SzROFQ

  Man kan notera speciellt när Sachs trycker ner Lafferkurvan i halsen på Blomberg reportern.

 3. Man börjar kunna förstå varför amerikanska ungdomar dras till det liberterianska, Ron Paul, budskapet. Staten förnedrar om och om igen. Från republikaner till demokrater. Krig och fattigdom. Enda karriärvägen tycks gå via det militära komplexet.

 4. Som sagt det är förstås i ljuset av att de blir blåsta av delarna av corporate Americas politiska organ som Ron Paul, tea-party wing-nuts ska ses. En sådan som Obama gör långt mer skada än en Bush för de i det Demokratiska partiet som trots allt fortfarande är av det progressiva slaget.

  The revenge of trickle-down economics
  “President Obama’s basic budget for fiscal 2012 is mostly a done deal, supported by the entire political establishment. The hyped choreography of forthcoming battles between Democrats and Republicans is a very secondary sideshow

  Both sides agree that government spending will continue to follow the old ”trickle down” theory, despite its failure to date. Massive federal outlays on the largest banks, insurance companies and selected other large corporations produced a ”recovery” for them, but not in the rates of unemployment, home foreclosures and state and local austerity budgets that keep crippling the US economy. Federal largesse has yet to trickle down, but both parties proceed on the assumption that it eventually will. Neither party tallies the economic and social costs of massive unemployment, home loss and state and local austerity budgets. Neither party offers any alternative to ”trickle down”, as if no alternative exists or is worth debating.

  In the 1930s, capitalism’s last major global breakdown, then President Roosevelt eventually pursued the alternative ”bubble up” theory. Between 1934 and 1940, he created and filled 11m federal jobs with unemployed workers. Their incomes enabled them to maintain mortgage payments and buy goods and services that provided jobs to millions of others and profits to many US businesses. …

  Politically, Roosevelt’s bubble-up approach won him the greatest outpouring of electoral support ever achieved by any US president.
  …”

Lämna ett svar