Klara besked av USA

USA i Israels ledband.

.

Med den arabiska revolutionen på marsch försöker paret Obama-Clinton att skyla över decennier av stöd till kungahus och diktaturer med prat om frihet, demokrati och en fri cyberrymd.

.

-Svansen som viftar på hunden, är ett engelskt uttryck som helt sammanfattar Säkerhetsrådets röstning om en resolution som kallar Israels bosättningar på Västbanken illegala. Med 14 röster för resolutionen och USA ensamt emot blir situationen mer glasklar än någonsin. USA står till 100% bakom Israels illegala annektering av allt större landytor på Västbanken.

.

Efter Condoleezzza Rice följer Susan Rice. Samma politik – nya ansikten.

.

Att byggandet på Västbanken är illegalt enligt internationell lag råder det ingen tvekan om.
-De är illegala under internationell lag, sa Mark Lyall Grant som är Storbritanniens FN-ambassadör i ett gemensamt uttalande med Frankrike och Tyskland. Han sa också att EU hoppas att Palestina ska bli full medlem i FN i september 2011. Storyn berättar inte om han också tror på Jultomten.
Från Israelisk sida väntade man inte många timmar för att uppmana palestinierna att ”åter sätta sig vid förhandlingsbordet för förutsättningslösa diskussioner”. Efter årtionden av illegal ockupation av Västbanken ska den evinnerliga ”fredsprocessen” på nytt föras ”förutsättningslöst” i några år. Under tiden kan Israel bygga bostäder för ytterligare några hundra tusen kolonialister och stycka upp den bästa jorden och vattentillgångarna.

.

Västbanken styckas bit för bit. Bästa jorden och vattentillgångarna tar ”bosättarna” hand om.

Det är svårt att finna rationella förklaringar till att den israeliska regeringen och lobbyn i USA verkar hålla fast Vita Huset lika enkelt som en tjur dompteras med nosring. Med den arabiska revolutionen på marsch försöker paret Obama-Clinton att skyla över decennier av stöd till kungahus och diktaturer med prat om frihet, demokrati och en fri cyberrymd. Samtidigt står det klart för snart alla som kan tänka självständigt att Vita Husets politik i Mellanöstern bara styrs av två faktorer – den israeliska regeringens planer för ett Stor-Israel och den strategiska kontrollen över olja och transportleder i regionen.
Allt annat är spel för gallerierna.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,GP1,DN3,DN4,DN5.DN6,DN7,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,SVD7,AB1,

GPI,GP2,GP3,GP4,GP5,GP6,DN8,SVD8,SVD9,

Bloggare: Jinge,Röda Malmö,Internationalen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 svar på ”Klara besked av USA

 1. Må så vara att USA är i Israels ledband. Det är ju inte kanonbra. Men vad är alternativet??? Vem tycker ni istället man borde stötta? Iran & extrem islamism?

  Jag fattar inte hur människor som på hemmaplan är för feminism, välfärd, fackliga rättigheter och stöttar homosexuellas kamp inom utrikespolitiken gråter över regimer som mördar och förtrycker just dessa grupper.

  Nej, jag vill inte vara dryg. Jag vill bara försöka förstå.

 2. Undrande,
  Jag tror inte alls att du är dryg. Men varför ställer du alternativen som om det stod mellan den nuvaraden israeliska politiken eller islamsk diktatur à la Iran? USA kunde ju göra i Mellanöstern vad det säger att det gör i Kina, Ryssland,Kazakstan och andra länder, det vill säga stödja rörelser och partier som står för frihet och demokratiska rättigheter. USA kunde ju till att börja med stödja de röster inom Israel som sedan åratal förkastar Israels ockupation av Västbanken och de allt större illegala bosättningarna. Det är den motsättning i Vita Husets politik som jag vill dra fram. Med miljoner människor i arabvärlden som tar strid för sina fri- och rättigheter borde USA kunna hitta andra att stödja än oljeshejker och tyranner. Tycker du inte det?

 3. Tack för en riktig bra blogg och den underbara perspektiv ni ger många av era läsare.

  Jag tycker för övrigt att revolutionerna i arabvärlden verkligen sätter fingret på USA och EU när det gäller de vackra ord så som demokrati och fri press mm. Står det verkligen för det? eller hycklar de som vanligt? Det här är USA:s och EU:s chans att för en gång skull sätta handling bakom orden.

  Altenativet är att fler kommer misstro USA och EU.

 4. Samuel,
  Tack själv för ditt fina beröm. Det tar vi till oss. Tyvärr tror jag att det handlar om hyckleri. I de interna kanslidebatterna i Paris,Berlin och Washington svär nog både ministrar och generaler ve och fan över dessa ”araber” som inte kan hålla sig lugna och låta oljan flyta i stilla flöden.

 5. Ännu en gång en riktigt bra artikel. Träffsäkert och välskrivet som alltid. Tack!

Lämna ett svar