Pärlrondellen återerövrad

.

https://i0.wp.com/lh3.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TWDBrOAeDeI/AAAAAAAAGcU/XxCy8IozfNU/20protest_hoepage-custom1.jpg?resize=584%2C433&ssl=1

.

Pärlrondellen i Bahrein är återerövad. Arméns massaker i fredags – när bilder på människor översköljda av blod gick ut över världen – tvingade Vita Huset och Downing Street att snabbt ge order till sina skyddslingar i kungadynastin al-Khalifha att hålla igen stormtrupperna.
De desperata ropen på hjälp från läkarna på det överfulla sjukhuset Salmaniya i huvudstaden Manama, som förmedlats av stora TV-kanaler rakt in till miljoner hem i västvärlden, gjorde att till och med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fick mana regimen till besinning.

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TV7EXZbIEnI/AAAAAAAAGbU/D99VQlIuApY/2011218121057586738_20.jpg?resize=584%2C396&ssl=1

.

Det lilla öriket Bahrein, som i inlandet mest består av ofruktbar saltöken och med en yta mindre än halva Ölands, har med sitt strategiska läge mitt i Persiska viken ändå  en väldig politisk och militär sprängkraft. Läs mer om detta:  Bahrein i blod.
Upplösningen kring Pärlrondellen blev dramatisk. Kronprinsen Salman al Hamad gav order om att armén skulle lämna torget men lät samtidigt den tungt beväpnade polisen stanna kvar i ett försök att hindra oppositionen att återskapa sitt eget Tahrirtorg. En polisbarriär som snart bröt samman trots att polisen, likt sina kollegor i många andra arabiska länder – som Libyen! – ända sedan Tony Blairs dagar,  tränats av britternas militära experter i hur man slår ner upplopp och uppror.
Den brittiska journalisten Robert Fisk generade som vanligt Västmakternas ledare i en av sina krönikor. Den här gången  genom att återge identiteten och den militära koden på en av fredagens dödande kulor:
”NonLethal Technologies, Homer City, PA 15748 USA, www.nonlethaltechnologies.com, Solid Rubber Baton, MP-4-R3.” Cartridges from a stun gun carried the coding ”DISPO PROP 200M 02-SAE-08 2 BANG Delay 1,5S NIC – 07/07-03 2 KNALL VZ 1,5”
Bahreins kungafamilj får både vapen, ammunition och utbildning för sin våldsmakt från i första hand USA, Storbritannien och Frankrike. Även den saudiska regimen hjälper till efter förmåga och den skarpa elden från armén kom enligt många uppgifter från de pakistanska legosoldater som dynastin al-Khalifa hyrt in för att, som elitförband, vid behov kunna döda landets egna medborgare. De talar inte arabiska utan urdu, baluchi eller pashto och dödar utan knot för sin kärlek till pengar.

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TV-AEZW1MPI/AAAAAAAAGbs/UDWnuiMg53Q/4-Arab_559869t.jpg?resize=499%2C339&ssl=1

.

Kung Hamad al-Khalifah bröstar sig på statsbesök i Storbritannien

.

Men motståndet och dess okuvliga mod har för tillfället oskadliggjort de lejda mördarna och trängt in kungafamiljen till sina palats:
”Vi fruktar inte döden längre. Låt armén komma och döda oss och visa världen vilka vildar de är”, säger den kvinnliga läraren Umm Mohammed till nyhetsbyrån Reuters.
I dag söndag skulle landets viktiga fackföreningscentral, General Federation of Bahrein Trade Unions (GFBTU) inlett en obegränsad generalstrejk för att tvinga fram en övergång till åtminstone en konstitutionell monarki. Många radikalare röster höjs för att monarkin ska störtas helt och hållet. Efter den halva segern med militärens reträtt är strejken för tillfället avblåst. Ledningen väntar på vad kungafamiljen menar med sin invit om ”nationell dialog”.
GFBTU är trots den låga fackliga organisationsgraden i det lilla landet en viktig kraftkälla för oppositionen. Över etniska och religiösa gränser organiserar man 22 000 medlemmar med ett sextiotal lokala fackföreningar inom byggnads; industri; försäkringar; olja; aluminium; flyg och privata tjänsteföretag. Många kvinnor är aktiva fackföreningsmedlemmar och är representerade i 16 av de lokala klubbstyrelserna. Inom byggnadssektorn har man lyckats organisera en del av de stora skarorna av invandrad, överexploaterad arbetskraft. Fackföreningscentralen kan på detta sätt motverka dynastin al-Khalifas försök att skapa en religiös rivalitet mellan den nedpressade shiitiska majoriteten och den förhållandevis bättre gynnade minoriteten av sunniter. Kungen har exempelvis bemött kraven på demokrati med att försöka hävda att det är libanesiska Hezbollah som ligger bakom anloppen mot det egna styret.
På ett sätt är Bahrein ett nytt Tunisien. Ända sedan 1932 har en del av landets oljeintäkter gått till en begränsad välfärd för landets befolkning i stort. Levnadsstandarden är förhållandevis hög. Många utbildar sig och här finns mer sekulära traditioner än i grannstaterna. Kvinnor har en mer aktiv roll i det offentliga livet. De flesta hushåll har tillgång till internet mm. Vid Pärlrondellen sätter ungdomar upp egna videokameror (som får ersätta det krokiga svärdet eller automatgeväret som symbol för frihetskamp) för att omedelbart kunna dokumentera nya övergrepp i filmer som kan nå ut till världsopinionen.
Hur dramat ska sluta vet vi inte än. Men en sak är redan klar. På samma sätt som i Tunisien eller Egypten kommer ingenting att vara som tidigare.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,DN1,DN2,DN3,GP1,SVD3,DN3,DN4,DN5,GP2,

Ett svar på ”Pärlrondellen återerövrad

  1. Pingback: Bahrein ockuperat – en politisk härdsmälta

Lämna ett svar