En blodig dag


Makten mördar urskiljningslöst.

.

I går pratade jag med en muslimsk vän från Pakistan. Det var inte första gången vi pratade om revolutionen i den arabiska världen. Han var entusiastisk över revolutionen i Tunisien och Egypten. Men i går var det första han sa:
-Benny, det är något skumt. Någon måste ligga bakom upploppen. Det sprids ju till alla länder. Det är inte normalt.
Så sa också Khaddafi i går efter att säkerhetspolisen påstått att den fängslat ”utlänningar”, tunisier, egypter, algerier och turkar.

.

-Den skjuter vi. Själv sitter diktatorn bakom skottsäkert glas vilket syns av reflexerna i bilden.

.

-Vi utesluter inte att de ingår i ett nätverk organiserat av Israel, sa den gröne hulken i Tripoli.
Så går det när man inte förstår sociala processer och hur de kan spridas från land till land, speciellt i den arabiska världen med sin gemensamma kultur och skriftspråk. Förstår man inte vad som sker då blir det naturligt att se komplotter och manipulering i bakgrunden.
Det står nu klart att revolutionen, i dess olika former, inte stannar vid Tunisien och Egypten. I går brann det i hela regionen. Vad man kan fråga sig är om det finns en samordning från makthavarnas sida och goda telefonförbindelser med Vita Huset. Det senare är säkert sant även om det inte verkar spela någon större roll för utvecklingen på plats. USA brände många skepp i den ”allmänna opinionen” då det stödde Ben Ali och Mubarak till sista stunden. Kontakterna med tyrannerna fungerar säkert men goda råd verkar dyra i dagsläget.
–Skjut de djävlarna, som råd slår tillbaka i världsopinionen och ”ge dem demokrati och frihet” är lättare sagt än gjort om man samtidigt ska värna om strategiska farleder och ett jämt oljeflöde.
Även om härskarna inte samordnat sin repression har den många gemensamma drag. Från Bahrain till Benghazi via Sanaa. I de tre städerna har polis och militär fått order att skjuta för att döda. Rapporter från olika sjukhus visar att många dödats av kulor i huvudet. Där hamnar de inte av en slump.

.

Trots det enorma polispådraget lyckades folk samlas till en ny demonstration i Alger.

.

I Vita Huset bedömdes antagligen riskerna i Bahrain för stora och efter ett längre samtal mellan Obama och kungahuset meddelade kronprinsen att soldaterna dragits tillbaka från Manamas centrum. Eftersom oppositionen inte kräver regimens fall (ännu) utan en plats i landets styre hoppas kanske Vita Huset att eftergifter kan vara den rätta vägen.
I Jemen har USA också en viktig marinbas och tills vidare verkar regeringen få fullt stöd för sin dödliga politik. I Libyen har USA inga spakar att dra i och galningen i Tripoli uppträder som om det rådde öppet inbördeskrig. Soldaterna skjuter skarpt för att döda med höghastighetsvapen och kulor som ger maximala skador. I upprorets centrum, i Benghazi och Al Bajda, sköt enligt vittnen armén skarpt från helikoptrar. I Al Bajda har enligt uppgifter befolkningen tagit över staden och armén och polisen dragit sig tillbaka till en kasern från vars tak snipers skjuter prick på demonstranterna. Läkare som lyckats meddela sig med omvärlden talar om ”många dussin” döda.

.

Kampen om bronsmedaljen är intensiv.
I går protesterade människor också i Algeriet. Det var andra lördagen som CNCD, en samordningskommitté, kallade till demonstration. Förra lördagen lyckades flera tusen samlas på Förstamajtorget. I går lyckades demonstranterna inte samlas på torget eftersom polisen stängde av alla tillfartsvägar redan tidigt på morgonen. Det hindrade dock inte oppositionen från att i stället manifestera på flera olika platser samtidigt. Det är kanske för tidigt att tala om nederlag eller framgång. Fortsatt spänning utan tydliga resultat är kanske bästa beskrivningen och CNCD kallar redan till ny demonstration nästa lördag. Ett utdraget ”krig” som inte liknar utvecklingen i grannländerna.

.

-Vi ses nästa lördag.

.

I dag söndag ansluter sig Marocko som en ny bricka i det dominospel som pågår. Hur det ska gå väntar vi med spänning på. Grunderna till missnöje finns där. Landets ungdom lever under större fattigdom än i resten av Nordafrika men regimen är inte lika öppet repressiv som i Algeriet för att inte tala om Libyen. Att M6, som kungen kallas för, oroar sig visar det otroligt klumpiga försöket att i media påstå att dagens demonstration inställts. Ryktet om dess död är betydligt överdrivet.

PS, I Kabul dödades i går minst trettiofem personer i en attack mot Kabul Bank i Jalalabad då  sju talibaner sprängde sig i luften. Än en gång visar de islamska fundamentalisterna att de står på samma sida som de regeringar de säger sig bekämpa. De lika lite som tyrannerna drar sig för att döda oskyldiga civila för att nå sina mål. Det är en himmelsvid skillnad mellan folkens revolutionära kamp för frihet och fundamentalisternas ”kamp”. Varje segerrik revolution drar undan grunden för fundamentalismens agenda. Varje missil i ”kriget mot terrorismen” rekryterar nya självmordsbombare.

.

Media:DN1,DN2,DN3,DN4,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,GP2,

Bloggare: Röda Malmö,Jinge,Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

5 svar på ”En blodig dag

 1. Märkligt hur alla problem i världen av och händelser av vänstern uteslutande skyls på USA.
  Min enkla fråga vad har EU , FN samt socialist internationaleb för ansvar? Eller för den skull araberna och islamska företrädare för ansvar?
  Vad har Kina för anscr,

 2. Bushwakwr,
  Vilket ansvar har Kina? Ja inte ett dugg vad jag kan se. Inte USA heller speciellt mycket. Det är de arabiska folken som bär ansvaret för ”händelserna” som du kallar dem. De är ansvariga för att otacksamt resa sig mot tyranni och diktatur som varit deras lott i decennier. Att USA inte la två fingrar i kors för att hjälpa dem är sant. Men som unga sa på Tahrirtorget: -Vi vill inte ha USAs hjälp. Eller som demonstranter i Bahrain sa i går: -Vi behöver ingen hjälp från USA. De vapen som används mot oss kommer från USA, tanksen som används mot demonstranterna kommer från USA, och tårgasen likaså. Vi har redan fått tillräckligt med ”hjälp”.

 3. Pingback: 100-tals döda i Libyen | Svensson

 4. Bushwakwr, har ditt tangentbord försjutits ett snäpp åt höger?

 5. Pingback: Baghdad Bob i Tripoli

Lämna ett svar