Låt Jan Björklund och Maud Olofsson städa upp efter ett kärnkraftshaveri…

.

Det har blivit några år sedan det begav sig. I riksdagsvalet 1976 förlorade socialdemokraterna regeringsmakten och för första gången sedan 1936 fick Sverige en öppet borgerlig regering.
Bondeförbundet med det uppfräschade namnet Centerpartiet hade än en gång lyckats säkra platsen som borgerlighetens största parti i Sverige med nära 25 procent av rösterna.
Partiledaren Torbjörn Fälldin hade på sin plats vid rorkulten sett den förliga vinden i kärnkraftsfrågan, satte snabbt storsegel genom att lova att ”aldrig dagtinga med sitt samvete och ladda en enda ny kärnreaktor ” och kunde med denna djärva manöver segla upp som valets segerherre.

.

https://i0.wp.com/lh6.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TaP0vEXyJPI/AAAAAAAAG4A/Xa6ogwTnB3s/1268271535.jpg?resize=584%2C428&ssl=1

.

Torbjörn Fälldin i sin glans dagar.
Han stod för det största sveket i Sveriges moderna politiska historia.

.

Väl vald som statsminister hade samvetet lättat betydligt. Det viktigaste var trots allt att socialdemokraterna hade besegrats och vi fick uppleva det mest uppenbara sveket i Sveriges moderna politiska historia. Fälldin laddade helt sonika reaktorn i Barsebäck 2.
Folkkampanjen mot atomkraft, där jag själv var aktiv under några bråda år, kom sedan att växa fram till en ny folkrörelse och ett år efter reaktorhaveriet i amerikanska Harrisburg (det där osannolika som aldrig hade hänt) i mars 1979 tvingades det politiska etablissemanget i Sverige att arrangera en folkomröstning om kärnkraften.
Folkomröstningen innebar en folkbildning av sällan skådat slag. Hela landets förvandlades till ett bubbelbad fullt med kreativitet och idéer. Med massor av studicirklar både ute på mindre orter och i landets stora fabriks- och verkstadsklubbar.  Dessvärre formulerade riksdagsmajoriteten inte två klara alternativ. Med ett Ja och ett Nej. Utan vi fick Linje 1 och 2 som faktiskt bägge sa sig vilja avveckla, om än på lite olika sikt. Linje 3 däremot ville avveckla så fort som det bara var möjligt.
Linje 3 förlorade med knappt 39 procent av rösterna. Men i god enighet beslöt riksdagen – i linje med de olika alternativen – att ”slutdatum” skulle var 2010 då den sista reaktorn definitivt skulle tas ur bruk.
När socialdemokraterna kom tillbaka till regeringsmakten 1982 började man ”avveckla med förnuft”, som man lovat, genom att se till att det under decenniet byggdes en kvarts miljon nya egnahem, där det var direktverkande el som skulle klara värme- och varmvattenförsörjningen…

.

https://i0.wp.com/lh4.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TaPxJV4Lo0I/AAAAAAAAG3w/OmVbAK9rg_o/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-04-12%20082710.jpg?resize=584%2C184&ssl=1

.

Maud Olofsson är politiskt ansvarig för Vattenavfall.
Så här heter det i dag på deras hemsida.

.

Nu är det 2011 och vi lever med en av Centerpartiets alla svekfulla efterträdare till Torbjörn Fälldin. Energifrågorna är i dag Maud Olofssons fögderi och hon har gett klartecken både till att ”ladda om” alla befintliga reaktorer samt till att svenska folkets Vattenfall köpt på sig tyska kärnkraftverk.
Går allt väl kommer både hon och Centerpartiet snart att vara försvunna ur svensk politik. Minnas av många för sina svek. Men saknade av få.
I dag har haveriet i japanska Fukushima uppgraderats till en sjua som det heter. Kärnkraftsdebatten har åter fått fart och i en handvändning kanske vi är framme vid en ny folkomröstning.
Då kommer jag definitivt att driva en fråga som jag på prov redan lanserade vid den förra för 31 år sedan:
Vi är vana vid att politiska val ska vara slutna. Valhemligheten ska bevaras och det är jag helt för. Men vill göra ett radikalt undantag när det en omröstning om kärnkraften.

.

https://i0.wp.com/lh3.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TaQhIS9lhaI/AAAAAAAAG4M/zRfpIF8bai8/tjernobyl2.jpg?resize=584%2C411&ssl=1

.

Efter katastrofen i Tjernobyl beordrades
hundratusentals människor att begränsa farorna…

.

För sker det en olycka då kommer det tvångslagar. Var och en av oss kan beordras att hjälpa till med att begränsa katastrofen. Så var det i Tjernobyl där flera hundra tusen människor, främst värnpliktiga, skickades in i det radioaktiva helvetet. I Japan har man än så länge använt sig av befintliga arbetare (våra hjältar), polis och militär.
I en öppen folkomröstning kunde man lösa problemen redan från början. Bara de ”friska och arbetsföra män och kvinnor” som röstat ja ska kunna beordras att hjälpa till. Exempelvis Jan Björklund och Maud Olofsson som bägge två vill ladda på för fullt.
”Det löser sig, sa han som sket i vasken”, hette det i Sillstryparns klassiska refräng, då när det begav sig. I morgon skulle det alltså bli Jan och Maud som får torka upp det som inte har löst sig…
Alla vi som bokförts med en nej-röst ska däremot utan hinder kunna packa våra käraste saker och fly bort från Ringhals, Oskarshamn och Forsmark.
Själv har jag tänkt mig att skynda till Jotunheimen eller Lofoten…

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,GP1,GP2,GP3,SVT1,SVT2,

Bloggare: RödaMalmö,

4 svar på ”Låt Jan Björklund och Maud Olofsson städa upp efter ett kärnkraftshaveri…

  1. Svenska myndigheter ljuger om riskerna med mobiltelefoni !
    Skulle passa på att även fråga Jan Björklund och Maud Olofsson då om hur det skall hantera den En ny analys av tidigare kritiserade resultat från Örebro Universitetssjukhus visar att de svenska resultaten visar samma riskökning som den internationella WHO-studien som redovisades i maj. Samtidigt visas att WHO-studien genom sina märkliga avgränsningar undervärderat hjärntumörrisken. Allmänhet och i synnerhet barnen måste nu varnas för riskerna med mobiltelefoner.
    Strålsäkerhetsmyndigheten SSM hanterar inte frågan om mobiltelefoniriskerna enligt kravet på opartiskhet. SSM anlitar jäviga experter som försvarar ett föråldrat gränsvärde av stor ekonomisk betydelse för industrin. Myndighetens hantering av frågan måste snarast utsättas för granskning. Det skriver journalisten och författaren Mona Nilsson.

  2. När den internationella WHO-studien Interphone publicerades i maj i år skrev svensk press att resultaten visade att mobilen inte ökar risken för cancer. De svenska Interphone-forskarna från Karolinska Institutet hade under sin presskonferens tonat ner den ökade hjärntumörrisk som setts för dagens normalanvändare. De hävdade att de ökade riskerna var isolerade resultat. Man bortsåg från de resultat som gruppen vid Universitetssjukhuset i Örebro redovisat tidigare. De senare kritiserades för att ha visat högre risker än Interphone och andra mobilindustrifinansierade studier.

    Det är dags att byta ut industrilobbyisterna som bitit sig fast i Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM). Jag håller med Birger Schlaug som i samband med en intervju med Mona Nilsson kallade henne för ”en egen myndighet”. Hon gör ett riktigt jobb som får mig att skämmas för de desinformatörer som SSM anlitat.

  3. Det var helt ärligt inte en dum idé. Om du bara garderar det med att de som röstar ja också får köpa sin el till självkostnad, utan skatter, medan nej-röstarna betalar spotpris på nordpool samt skatter så som idag så kan det nog bli ett riktigt intressant förslag.

  4. Det största sveket i modern svensk historia stod (s) för, när de ställde till med folkomröstning mot allt de visste om energi och tillväxt för att vara vän med sin vänsterflygel. Den kan man aldrig kan tillfredsställa, hur man än gör.

Lämna ett svar