Sarkozy röstfiskar

En burka på den franska republiken.

.

I går grep ett femtiotal uniformerade poliser en ensam kvinna utanför Notre Dame i Paris. Det blev trafikstockning. Massor av människor undrade vad som pågick. Inga demonstranter syntes till. Ingen krossad fönsterrutor till en bank eller kastade sten på polisen.

.

I går protesterade niqabklädda kvinnor mot Sarkozys lag

.

Nej det var en ensam kvinna som klätt sig i niqab, den heltäckande slöjan som bara visar ögonen, som skapade sådant rabalder. För sedan i går är det i Frankrike förbjudet att vistas på offentlig plats klädd i burka, niqab, mask, huva, keps eller något annat som täcker ansiktet. Att den nya lagen blandar in huvor och masker, utan att nämna tomtemask, är det ingen som luras av. Det är en lag som riktar sig uteslutande mot de kanske två tusen franska kvinnor som bär niqab när de går ut. Det finns cirka fem miljoner muslimer i landet. Alltså klär sig cirka en promille av dessa cirka två miljoner kvinnor i heltäckande klädsel.
Presidenten Sarkozy och regeringen hävdar att lagen syftar till att försvara republikens sekulära karaktär och att skydda kvinnorna mot förtryck. Men ingen låter egentligen sig luras.  Det är med denna lag som med alla andra lagar som Sarkozy drivit igenom mot romer, papperslösa och andra utsatta minoriteter att grundmotivet är att fiska röster i Marine Le Pens grumliga vatten. Högern blir alltmer desperat inför perspektivet att slås ut av Nationalfronten i presidentvalet 2012.
I stället för att hjälpa de kvinnor som mot sin vilja tvingas bära heltäckande muslimsk klädsel drar förbudet en löjets slöja över den franska republikens ansikte. ”Brottet” att bära heltäckande bestraffas med 150 euro i böter och/eller ”medborgarkurs” och med 30 000 euro för någon som tvingar en kvinna att bära heltäckande.

.

En muslimsk kvinna och en katolsk nunna protesterade tillsammans.

.

Den franska polisens fackliga organisation har redan insett vilken sörja den dragits in i.
-De flesta poliser tycker lagen är helgalen, säger Michel Thooris, ordförande för facket France Police och fortsätter:
-Det är uteslutet att vi slösar tid på ett sånt här brott medan vi saknar personal för viktigare saker.
-Polisen har viktiga uppgifter som gäller allvarliga brott. Vi tänker inte ödsla energi på bötesbelagda handlingar, säger Frédéric Lagache ordförande i polisfacket Alliance.
-Det blir att hålla igen ögonen ibland, säger å sin sida Philippe Capon i facket UNSA Police.
Än en gång lyckas Sarkozy visa att han ändan där bak. Allt han tar sig an blir fel i högens ögon. Risken med den nya lagen är så uppenbar att man häpnar över att Nationalförsamlingen antog lagen enhälligt. Redan demonstrationen farmför Notre-Dame visar att de juridiska myndigheterna vacklar. Kvinnan greps inte för att var klädd i niqab. I stället hänvisades till att ingen sökt tillstånd att demonstrera.
Det är också uppenbart att Sarkozys röstfiske slår bakut. I löjets skimmer säger nationalister och allsköns rasister att originalet Le Pen är att föredra framför kopian Sarkozy. Kommer sedan polisen att se mellan fingrarna för att undvika att förlöjligas är det endast den sekulära republiken som drabbas.

.

Familjen som gapar över mycket.

.

Vi på den här bloggen har absolut inget gemensamt med en religiös världsuppfattning. Vi har inte heller den minsta tolerans mot män som tvingar kvinnor att bära en religiös utstyrsel. Men vi är till hundra procent emot en lagstiftning som dikterar hur man får gå klädd eller inte. Det drar bara ett löjets skimmer över det sekulära samhället.
Sarkozys nya röstfiske kan bara få en effekt. Den stärker de mest reaktionära krafterna i den muslimska befolkningen och samtidigt öppnar den boulevarder för Nationalfrontens rasism och främlingsfientlighet.

.

Media: SVD1,GP1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentera