Krav på frihet i Alger

Studenter i Alger gör sin röst hörd.

.

Algeriet syns inte på den mediala kartan över den arabiska revolutionen. Men det som inte syns hos oss är högst närvarande och synligt Algeriet.Det går inte en dag utan att dagstidningarna, som arbetar under en relativ frihet, rapporterar om strejker och protester.

Tusentals studenter demonstrerade i går i huvudsatden Alger..

.

I går demonstrerade enligt algeriska media flera tiotusentals studenter i Alger. Trots det massiva polisuppbådet kunde demonstranterna genomföra sin protest genom att avvika från den planerade marschvägen som blockerades av kravallpolis.
När kravallpolisen väl omgrupperat sig gick den till angrepp mot studenterna som samlats utanför Bouteflikas presidentpalats. Polisens våldsamma och oprovocerade framfart skördade många offer. Enligt studenternas nationella organisation CNAE skadades ett par hundra varav ett tjugotal allvarligt.

.

-Studenten? Jag klappade till honom två gånger. Han sa att han vill studera till läkare.

-Så jag handlade i förebyggande syfte.

.

Under demonstrationen skanderade studenterna slagord riktade mot den korrupta regimen och reste krav på att universitetens förblir i offentlig regi.
-Mördarregim
-Vi är studenter- inte huliganer
-Jobb- inte förakt.
Det var några av de paroller som skanderades under marschen till presidentpalatset.

.

Varje offentlig protest i Algeriet möts snabbt av en mycket brutal kravallpolis.

Våld är regimens enda svar på sociala protester.

.

En ledare för CNAE hann tala till demonstranterna innan kravallpolisen gick till angrep och sa bland annat att demonstrationen kräver att universitetens offentliga status ska bevaras inför regimens planer på privatisering.
-Befria tankefriheten, befria yttrandefriheten. Studenter och vänner förbli fredliga, ansvariga och solidariska, sa Farid, en av ledarna i CNAE.
Trots kavallpolisens agerande lyckades studenterna ta sig tillbaka till demonstrationens utgångspunkt där de firade vad de uppfattade som en seger.

.

Media: Radiotystnad -det saknas döda.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Krav på frihet i Alger

  1. Hejsan! Såg att ni skrivit lite om Egypten och Libyen och så, ville bara kolla om det är något som ligger er varmt om hjärtat? Tack!

Lämna ett svar