Första Maj i Egypten

Festdag på Tahrirtorget för

de nya fria fackföreningarna.

.

Två faktum ställer i blixtbelysning den omvälvning som ägt rum i Egypten. I går Första Maj firade den nybildade egyptiska fackföreningscentralen sin födelse med att demonstrera på Tahrirtorget, symbolen för revolutionen.

.

Första Maj 2011 går till historien som dagen då Egyptens arbetare fritt kunde demonstrera.

.

Samtidigt sitter förre presidenten Mubarak i husarrest i väntan på åtal för korruption och mord. Han har sällskap med Hussein Megawer, ordföranden för den statliga fackföreningen ETUF, som också står åtalad för korruption och mord. Han anklagas bland annat för att ha uppmuntrat ”häst-och-kamel-attacken” på Tahrirtorget.

.

Videon här under visar möten där bildandet av

fria fackföreningar diskuteras av arbetare.

.

.

Kampen för att bilda oberoende fackföreningar började för flera år sedan. Redan 2007 höll indrivare av fastighetsskatten  en sit-in för sina rättigheter.
-Vi var tvungna att bryta oss ur den statliga fackföringen som förtryckte oss i decennier. Vi organiserade en sit-in framför finansministeriet. Det var 2007. Det var vi som slog den första spiken i Mubaraks kista. Vi sov ute på gatan i tretton dagar eftersom man inte kan vinna sina rättigheter utan sit-ins, säger Salah Abdel Salam ordförande i facket för indrivare av fastighetsskatt.
I går förde den nya fackföreningen fram tre fundamentala krav för att visa sitt oberoende av staten. Först kräver den nya fackföreningen EFITU rätten att bilda fria fackföreningar och för det andra att den statligt kontrollerade fackföreningen UFTE ska upplösas och dess tillgångar överföras till de fria fackföreningarna. För det tredje kräver EFITU att minimilönen höjs från 70 US$ till 200 US$ i månaden och att lönen ska indexeras mot inflationen.

.

.

Smekmånaden mellan militären och revolutionen har gått över i ömsesidig misstänksamhet.

Allt fler tror att den militära ledningen manövrerar för att hållarevolutionen inom ramar

som inte stör den härskande elitens ställning i samhället.

.

Medan arbetarna firade sin nyfunna frihet samlades ledarna för den statliga fackföreningen till ett möte med general Tantawy för att hedra revolutionens martyrer. Premiärministern som också höll ett Första Majtal bedyrade att revolutionens första krav var social jämlikhet. Att dessa herrar känner sig tvingade att hylla revolutionen visar på det politiska tryck som den ”arabiska gatan” utövar på den härskande eliten.
Enligt uppgifter direkt från Tahrirtorget samlades kring 20 000 arbetare för att fira den första fria 1a-majdemonstration sedan femtiotalet. Tyvärr smolkades glädjebägaren än en gång av betalda huliganer som lyckades avbryta festligheterna genom att ta över tribunen under militärens passiva översyn.

.

Allt fler ifrågasätter militärens roll.

Därför kunde inte heller solidaritetsuttalandet från arbetarna på Volvoverken i Umeå läsas upp. Men enligt Andreas Malm som befann sig på plats hindrade det trista slutet på mötet inte de samlade arbetarna från att glädjas över att de hållit en första fri demonstration på arbetarklassens festdag.
Den egyptiska revolutionen har tagit ett nytt steg framåt. Nya steg framåt väntar liksom nya bakslag. Att de arbetande kan bygga sina självständiga fackföreningar är en bra garanti för att framstegen har stor chans att stå emot tänkbara bakslag.

.

Medai:DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar