I marknadens sold.

Dårarnas Europa.

.

« Marknaden » löper amok. Likt hungriga hyenor kastar den sig över det ena landet efter det andra för att slita den sociala välfärden i bitar. Det är priset som ”marknaden” kräver för att spekulanterna i länders statsskulder ska ersättas till sista öret. Oavsett de ekonomiska och sociala följderna ska det privata kapitalet gå ur krisen utan minsta rispa. Det sociala ansvaret ska de arbetande stå för.

.

Jean Claude Juncker visar vägen för Belgiens finansminister Didier Reynders.

.

Det groteska spelet leds av politikens häxmästare som snurrar runt i en allt snabbare vansinnesdans. De sträcker på sig i hela sin längd och tar ut steget för att marknaden ska imponeras. På Bryssels Blåkulla ges ingen pardon. Slaget om vem som snabbast och bäst kan rasera det offentliga samhället följs med hungriga blickar av marknadens hyenor. Det gäller att inte missa en minsta chans till saftiga vinster. Vilken häxmästare står i tur att störtas? Ska Italien och Belgien följa Grekland och Portugal?
Nicolas Sarkozy, Angela Merkel, Jean Claude Juncker och Mark Rutte leder dödsdansen på Blåkulla. Förlorarna faller ifrån en efter en. De som inte kan pressa sin befolkning som citroner platsar inte i ringen. Att de alla deltar i samma dans binder inga solidariska band. Det är inte en för alla, alla för en som gäller. Var och en har ett dubbelsidigt mål. Det egna landets finansintressen ska ses om till varje pris samtidigt som väljarnas förtroende måste bevaras.

.

I Bryssel trummas det inte bara för kapitalets intressen.      Foto; Benny Åsman

.

Bästa metoden för att vinna racet mot botten och samtidigt behålla väljarnas passiva stöd är att skylla krisen på någon annan. En unken nationalism sprider sitt gift i Europa. Felet är lata grekers, oansvariga portugisers, naiva irländares och någon annan nationalitets slösaktighet.
I måndags slog häxmästarna rekord. Efter timmar av förhandlingar i Bryssel med enda målet att lugna marknaden kunde finansministrarna bara konstatera att de var oeniga och att det saknas en agenda för hur krisen ska lösas. Var och en drar i sitt hörn av täcket.
Sanningen blir alltmer uppenbar. Merkel, Sarkozy, Juncker, ECB och Barroso är beredda att skjuta de sociala systemen, jobben, produktionen och tillväxten i sank och skapa den värsta depressionen sedan de svarta åren på trettiotalet bara för att tillfredsställa sin herre –marknaden.

.

Dårarnas dans blir allt vildare.

.

I över tio år har verkligheten visat att det nyliberala receptet inte skapar jobb och mer välfärd. Även de mest inbitna försvararna av den ”fria marknaden” ser det lysande fiaskot. Ändå upprepas igen och igen de gamla recepten: skapa en rörligare arbetsmarknad, sänk a-kassorna för att skapa jobb, minska företagens skatter för att skapa jobb, öka utskrivningen från sjukkassorna för att skapa jobb, privatisera det offentliga för att skapa jobb. Det finns ingen ände på de jobbskapande programmen. Att de bara skapar allt fler arbetslösa och utslagna hör inte hit. Fan ta verkligheten om den rubbar cirklarna.
Så är det, inte för att häxmästarna är dumma i huvudet. De vet vad de gör. De arbetar ivrigt för att fylla sin arbetsgivare storfinansens fickor. Det kan de bara göra genom att skapa misär. Så länge det finns allmänna val är deras enda problem att sitta kvar i sadeln. Om de lyckas vända vår vrede mot offren i dårarnas Europa då har de lyckats.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,GP1,GP2,DN3,DN4,DN5,SVD3,DN6,DN7,SVD4,

Bloggare:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 svar på ”I marknadens sold.

 1. Men folk har ju röstat på detta? De har röstat på Alliansen så att a-kassan helt har raserats (som Alliansen lovade i sitt valmanifest) och sjukskrivningsreglerna har blivit så hårda att oerhört många människor kommer i kläm, även detta ett sätt att försöka pressa ned lönerna – som Anders Borg har sagt är det uttalade syftet med politiken, men även om han inte hade sagt det, så förstår ju alla att det är det högern vill. Och röstar man på högern, så vill man väl det själv? Det är viktigt att man är en vinnare: inte någon som är svag, och kanske blir sjuk eller arbetslös. Så glömmer man bara de problemen… Fast det kan nog bli svårt när Euron trasas samman och vi drivs ner i den svarta depressionen.

  Syftet med a-kassan var att undvika att nationalism och våld skulle sprida sig i Europa en gång till (som på 30-talet). Syftet med euron och EU var att minska spänningarna i Europa. Det verkar man ju kapitalt ha misslyckats med.

 2. @Lotta

  Tja när det gäller det nämnda i artikeln hade de röstat på detta oavsett om de röstat på S eller Alliansen. Europeisk socialdemokrati är ju i stort för att nu måste det stramas åt.

  Även de förra S regimerna förde en massarbetslöshetspolitik.

  Att efter 12 år haft S-regimer som medvetet fört en NAIRU politik som skapat massarbetslöshet och utanförskap var det inte helt konstigt om folk röstade på någon som sa att de skulle föra en politik för arbete.

  Folk är ju ganska förda bakom ljuset när det gäller ekonomi av bägge sidor. Men de är förstås inte dummare än att förstår att det bara är arbete som skapar verkligt välstånd.

  Att Alliansen i grunden skulle överge massarbetslöshetens NAIRU politik var förstås inte väntat och kan man säga lite naivt av folk att tro så. Men vad skulle de göra man måste ju prova de alternativ som finns. Nu vet de förstås bättre och förstår att ingen av de rela alternativen till regimer i Sverige verkar för full sysselsättning och verkligt välståndsskapande för folkflertalet. Ur individperspektivet blir det förstås logiskt att välja dem som ger mest i plånboken för just dem.

Lämna ett svar