En dag i New York

 

Abbas begär erkännande av FN

.

Palestinska Myndighetens chef Abbas begär i morgon fredag att FN erkänner Palestina som en självständig stat. Begäran riktas till Säkerhetsrådet som vi redan nu kan säga inte kommer att tillfredställa det palestinska kravet. USA kommer att lägga in sitt veto om det överhuvudtaget kommer till omröstning. För just nu agerar Israel och USA i kulisserna för att Säkerhetsrådet inte ens ska ta upp frågan i sin session så att USA ska slippa använda sin vetorätt.

.

Trion som inte kan leverera vad palestinierna kräver.

.

 

Den Palestinska Myndigheten begär stöd för sin sak från alla länder men från Carl Bildt kan palestinierna inte vänta sig något eftersom Sverige inte längre har en egen utrikespolitik. Utrikesdepartementet är numera inget annat än en kopieringsbyrå som väntar på originalen från Vita Huset.
För det palestinska folkets frihet kan ett FN-beslut bli mycket viktigt. Det skulle förvandla Israels ockupation av ”omstridda” territorier till en ockupation av en självständig stat. Följderna på det internationella planet är svåröverskådliga. Men chansen att Abbas begäran om ett erkännande ska förverkligas är mycket små.
För i praktiken ser bilden helt annorlunda ut. Israel har i flera decennier prioriterat ”förhandlingar” med den palestinska ”partnern” under USAs ”medlande”, medan bosättning efter bosättning, koloni efter koloni, motorväg efter motorväg byggts ut på sedan 1967 ockuperad mark. Det ”Palestina” som den Palestinska Myndigheten i dag kontrollerar ser mest ut som Ålands skärgård –små karga öar omgivna av israeliskt vatten. Vem som tar sig från en ö till en annan kontrolleras av den israeliska ockupationsarmén medan de israeliska ”bosättarna” tar sig fram obehindrat på motorvägar reserverade för bosättarna.

.

Duon som är överens.

.

 

Den nuvarande statsledningen i Israel, med Netanyahu, Barak och halvfascisten Lieberman i spetsen, har inga som helst planer på att låta palestinierna bilda en självständig stat på Västbanken, för att inte tala om en stat med östra Jerusalem som huvudstat. Deras mål är att, under USAs skyddande vingar, helt kolonisera Västbanken och göra varje palestinsk statsbildning omöjlig, samtidigt som fikonlövet ”tvåpartsförhandlingar” ska skyla den nakna sanningen. Det har varit och är de israeliska ledarnas politiska grundbult.
Den arabiska våren har brutit in som en ”tsunami” över det israeliska politiska landskapet, som Ehud Barak uttryckte det. Men den enda slutsatsen regeringen Netanyahu dragit är att köra ner klackarna i marken ännu hårdare i hopp att det lynniga ”vårovädret” ska dra över. Israel har i årtionden haft två trogna allierade i regionen som nu fått nog av Israels ”arrogans” som Erdogan säger. In i det sista klamrade sig Israels diplomati fast vid Ben Ali och i ännu högre grad Mubarak. ”Stabila diktaturer” passade mycket bättre in i de israeliska ledarnas tal om att vara den ”enda demokratin” i regionen än yviga folkliga uppror som inte längre accepterar de arabiska despoternas kohandel med USA/Israel om palestiniernas liv.
Våren i Kairo skakade om alla relationer mellan de härskande i Mellanöstern. Israel befinner sig i konflikt med sina två främsta allierade –Turkiet och Egypten. Den civila regeringen i Ankara, under ledning av Erdogan, kunde inte undvika att kräva en ursäkt från Netanyahu för mordet på nio turkiska deltagare i Ship to Gaza. Hans väljare på hemmaplan krävde handling.

.

På Västbanken hoppas folket att deras land erkänns som 194e medlemmen i FN.

.

 

-Det handlar om stolthet, svarade Netanyahu och vägrade att gå Erdogan till mötes. Nu eskalerar det diplomatiska kriget mellan Jerusalem och Ankara. Samtidigt sker närmast samma sak i förhållandet till militärrådet i Kairo. Netanyahu vägrar ge en officiell ursäkt för dödskjutningarna av egyptiska gränsvakter trots att generalerna i Kairo visat att öppningen av gränsövergången till Gaza bara var en tillfällig flirt med gatans krav på hemmaplan.
Den turkiska regeringens hårda linje mot Israel ska inte tas för ett bevis på en ny radikalism i Ankara, eller ens ett uns ”anti-imperialism”. Erdogans rundresa i den arabiska världen är mer ett tecken på att den allt starkare turkiska kapitalismen har regionala ambitioner som nu kan få spelrum när USAs direkta inflytande i området skakas. Kravet på ursäkt för morden på skeppet Mavi Marmare är naturligtvis helt berättigat och Israels vägran att erkänna sin skuld säger allt om ledarna i Jerusalem.

.

Israel mördade nio personer på Mavi Marmara.

.

Men Erdogan använder också frågan till att undvika att ljus kastas över angreppen på det kurdiska PKK. Turkiskt flyg attackerar regelbundet kurdiska frihetskämpar inne på irakiskt och syriskt territorium. De hårda orden mot Bachar Assad hindrade inte heller Erdogan från att utvisa till Syrien en syrisk officer som deserterat i utbyte mot fem kurder fängslade i Syrien. Hyckleriet och dubbelspelet är uppenbart.
Ehud Barak har rätt i att den arabiska våren piskat upp en politisk tsunami som redan sopat undan tre diktaturer i regionen och som hotar att förvandla hela den arabiska världen. Till och med de stora protesterna i Israel mot dyrtiden kan inte ses isolerad från den arabiska revolutionen trots att de protesterande hittills inte förhåller sig till den palestinska ”frågan”. Inom parentes, en svaghet som kan bli den israeliska proteströrelsens stötesten och undergång.
-Hur man än vänder sig har man ändan där bak, är nog det ordspråk som Barack Obama mest tänker på när USAs politiska och diplomatiska intressen i Mellanöstern dryftas i Vita Huset. Turkiet är medlem i Nato och har därför enligt alliansens regler rätt till militärt stöd från alla andra medlemmar i Nato vid en konflikt med Israel. Om Erdogan ger en ny konvoj till Gaza marin eskort är inte en ”incident” med Israel otänkbar. För USA är det ett mardrömscenario utan någon verklig lösning. Det finns inte en chans i h-vetet att USA ska göra något annat än fullt ut stödja sionisterna i Jerusalem trots att Turkiet är med i Nato. Alla medel kommer att användas för att ta Ankara i örat.

.

Medlemar i samma militärallians men i konflikt över Palestina.

.

I de fina talen ges alltid palestinierna ”rätten” till en egen stat. Men i praktiken har USA ända sedan Camp David inte gjort något annat än gett Jerusalem grönt ljus för sin politik. Ibland hålls ett rosa kort upp för ”olagliga” nybyggen men det stoppas ganska snart ner i bakfickan igen. De två amerikanska chefsdiplomater som nyligen besökte Abbas vägrade att ens fördöma utbyggnaden av redan existerande kolonier på Västbanken. I stället sa de till Abbas att det var en fråga om ”naturlig befolkningstillväxt”, vilket Netanyahu och de andra extremisterna i Knesset säger varje dag då de utfärdar nya byggtillstånd.
I Förenta Nationerna kommer USA att stoppa palestiniernas krav på erkännande som stat. Går det till omröstning i Säkerhetsrådet och om minst nio av de femton medlemmarna säger ja till Abbas begäran kommer USA att lägga in sitt veto. Det är något som Obama helst av allt vill undvika eftersom det skjuter i sank tilltron till hans vision som den målades upp i talet i Kairo. Hans budskap till arabiska ”gatan” att USA står på folkens sida i kampen för demokrati kommer att framstå som det tomprat det handlar om.

.

Varje dag byggs nya hus på ockuperad mark.

-Det finns inga genvägar till fred, sa Obama i onsdags inför FNs generalförsamling. Så sant, så sant. I årtionden har parhästarna USA/Israel lett det palestinska folket i nosring på alla tillgängliga omvägar för att alltid komma tillbaka till ruta ett –nya ”fredsförhandlingar” som aldrig lett till annat än nederlag för den palestinska saken.
Att den Palestinska Myndighetens chef Mahmoud Abbas nu trotsar USA och vill driva frågan till sin spets i FN beror på att karusellen av ”fredsförhandlingar” inte längre inger hopp bland palestinierna. Det uttrycktes tydligt i de massiva demonstrationer på Västbanken som häromdagen tryckte på Abbas i hopp att han inte än en gång ska vika ner sig inför Israel. Den Palestinska Myndigheten har gått så långt det är möjligt i sitt samarbete med USA/Israel. Ytterligare eftergifter skulle definitivt klassa myndigheten som Israels polis på Västbanken.
En ny fas öppnas upp i Mellanöstern. Den arabiska våren sätter alla etablerade politiska allianser ifråga och ”samtalen” mellan Israel och den Palestinska Myndigheten har nått vägs ände. Befolkningen på Västbanken har insett att de inte leder dem en millimeter närmare en egen statsbildning. Mahmoud Abbas har också insett att den vägen nu är omöjlig att fortsätta på. Hur den palestinska befolkningens kamp ska föras vidare är nu en öppen fråga.  

.

Media: DN1,DN2,DN3,DN4,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,GP2,SVT1,DN5,SVD4,DN6,SVD5,SVT2,

DN7,SVD6,SVT3,DN8,DN9,GP3,SVT4,SVT5,SVD7,GP4,SVD8,AB1,

Bloggare: Röda Malmö,Jinge,Sjöstedt,Jinge2,RödaBerget,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

18 reaktion på “En dag i New York

 1. Är det tomprat att USA står på folkens sida i kampen för demokrati? Var inte er teori om Libyen att USA vände sig mot sin allierade bara på grund av sina djupa kärlek för demokrati?

 2. En lång välskriven artikel som anammar den nya antisemitismen i vänsterns anda i enlighet med 3 D testet. Dubblestandard..inte samma måttstock för Israel som för andra länder. Demonisering av Israel..Israels aktioner överblåsta. Delegitimering av Israel …Israels rätt att existera förnekas.
  I fråga om Erdogans handlingar tror ni väl inte på allvar att brist på urskäkt för Mavi Marmara styr hans handlingar och….. Grekland är också medlem av NATO.

 3. P-V. Har du inte fattat någonting av resonemangen på denna blogg ? Har nån här sagt att anledningen till att USA bytte sida i Libyen har att göra med USA:s kärlek för demokrat. ? Varför ska vi föra samtal med dej som inte fattat det mest elementära i andras resonemang. Är du dum i huvudet eller bara provokatör ?

 4. P-V. Har du inte fattat någonting av resonemangen på denna blogg ? Har nån här sagt att anledningen till att USA bytte sida i Libyen har att göra med USA:s kärlek till demokrati ? Varför ska vi föra samtal med dej som inte fattat det mest elementära i andras resonemang ? Är du dum eller bara provokatör ?

 5. Hej Eva,
  Det var länge sedan. Jag sa nyss till Göte att ”nu ska du se att Eva kommer igen” eftersom jag luftat min ”antisemitism” igen. Du ha rätt i att inte samma regler gäller för Israel som för alla andra stater. Israel är det enda landet i världen som tack vare USAs totala stöd kan tillåta sig att hålla ett helt folk fängslat i ett halvt sekel.
  Förresten var håller du hus när tiotusentals israeler demonstrerar mot dyrtiden och korruptionen i landet? Deltar du eller är de också ”antisemiter” som ”delegitimerar” Israel?

 6. Torberg:
  Tydligen inte, mest möts man ju bara av förolämpningar och Bush-retorik.
  Var inte teorin iaf att USA skulle bomba fram demokrati och anledningen till det var välgörenhet?

 7. P-V. Ingen på denna blogg (mej veterligen) tror att USA:s ambitioner i Libyen har med demokrati att göra. Imperialismen har sina egna intressen, som en liten stund råkade sammanfalla med den demokratiska Libyska heterogena revolutionens. Ingen har talat om välgörenhet. Ren missuppfattning.

 8. Göte,

  Det är naturligt att fokus för israeliska demostranterna är israels regering och inte regeringen i ett annat land så din jämförelse är inte relevant. Direkta val skulle göra att fler israeler skulle känna att de hade mer infytande på beslut.

 9. Jag kan inte fatta att sådana här personer får skriva det de skriver.
  De verkar glömma det Hamas håller på med – de verkar glömma alla oskyldiga israeler som dödats.
  Verkar glömma all terror som skett i världen och då inte av israeler. Nej galningarna som söker vedergällning i Allahs namn.
  De verkar inte ha läst vad ”galningen” från Iran sade denna dag då man skulle samtala om Palestinas rätt till en egen stat.
  Nej, det glöms bort.

 10. Eva, det var jag, Benny, du kommenterade.
  Vadå ”ett annat land”? Vilket land? Har Israel redan erkänt Palestina? Vad bråkar då Netanyahu och Obama om i FN?
  Jag är själv oerhört imponerad av mobiliseringen i Israel och har skrivit flera gånger om det här på bloggen. Jag bara frågade om du själv deltager?

 11. Hannah, Lyckligtvis lever vi i samhällen där ingen kan bestämma vad vi ska tycka och skriva. Du däremot verkar inte ha något emot censur bara det drabbar de vars skriverier inte gillas av dig.
  Nej Hannah, vi glömmer inget. Galningen Ahmedinejad ska du inte komma och klistra på vår rygg. Inte heller Hamas reaktionära fundamentalistiska agenda kan du sammankoppla med oss. Vi har redan vid ett flertal tillfällen beskrivit vad Hamas står för.
  Men till skillnad från de med åsikter som dina kan vi skilja på ockupant och ockuperad, förtryckare och förtryckta. Något du inte kan.

 12. Benny

  Jag deltar inte i protester i Israel.Inrikespolitiken i Israel och protester mot den har inte någonting med att göra hur Israel behandlas som nation jämfört med andra nationer.

  Israel är beroende av USAs stöd för sin existens, men det är arabernas ovilja att acceptera Israel som en nation och leva i fred vid sidan som skapat palestiniernas situation. Det var palestiniernas bröder som höll dem fängslade i flyktingläger i ett halvsekel.

  Du kan googla……. Natan Sharansky 3 D test om den nya antisemitismen.

  Det mest sannolika är att Hamas kommer att ha makten i en framtida palestinsk stat. Israel ockuperar inte Gaza.Israel drog sig tillbaka från Sinai och Libanon. Västbanken har självstyre och en förbättrad ekonomi.
  Abbas vill inte förhandla om fred eller kompromissa.

 13. Eva,
  Historia är inte exakt vetenskap. Vi har helt enkelt helt skilda syner på vad som hänt i regionen sedan 1948. I den diskussionen kommer vi ingen vart. Det har vi redan kommit överens om tidigare. Jag bara undrade om du deltar i protesterna i Israel. Du skulle inte vara ensam eftersom flera hundra tusen deltagit.
  mvh
  Benny

 14. Eva:
  Vi gör samma 3D-test på dig då:

  1D- Demonisering
  Hamas är som nazister. Vill egentligen inte ha fred. Gillar terror.
  -Check.

  2D. Dubbelmoral
  Inte erkänna en stat = Hata deras befolkning om staten är Israel.
  Inte erkänna en stat = En rättighet om staten är Palestina.
  Döda 1500 palestinier genom terrorbombningar = Inget problem.
  Döda 1 Israel med en raket = Det värsta brottet i världen.

  -Check

  3D. Delegimering
  Förneka den palestinska staten, förnekar att det finns ett palestinskt folk, förnekar palestinsk kultur.

  – Check

  Titta Eva! Du är antisemit (araber är också semiter).

 15. Pingback: Västbanken kan explodera när som helst. « Röda Berget

 16. Bosättningarna är bara en ursäkt för palestinerna att inte förhandla. Kan det bo palestiner i Israel kan det bo Israeler i Palestina.
  20% av Israels befolkning är araber med fulla rättigher, men inte en enda jude får bo i Palestina, vilka håller på med etnisk rensning?!
  Fatah och Hamas vägrar erkänna Israel, men kräver att Israel ska erkänna Palestina?!
  Bosättningar består av ca 3% av västbanken och Israel har erbjudit landbyte för dessa 3%, men det passar inte för att palestinerna vill INTE ha fred på några som helst villkor!

 17. Kalle, du verkar prata som du har förstånd till. Sätt dig in lite grann i hur den palestinska befolkningen i Israel behandlas och kom sedan tillbaka.

Kommentera