Hungerstrejkande besegrade Netanyahu

Fängslad utan dom ska släppas

.

Efter sextiosex dagars hungerstrejk segrade palestiniern Khader Adnan över den israeliska regeringen. Khader kommer att släppas ur sin ”administrativa fångenskap” i april. Han har överlevt utan mat i sextiosex dagar vilket läkare anser extremt ovanligt.

.

Solidariteten med Khader Adnan har spelat en stor roll för hans segerrika hungerstrejk.

.

Khader är liksom många andra palestinier offer för den israeliska regimens system som kallas ”administrativ fångenskap”. Det är bara en omskrivning av fångenskap på obegränsad tid utan att åtalas för något brott och utan domstolsbeslut. Säkerhetstjänsten Shin Beth begär någon häktad varpå personen i fråga fängslas.
Khader Adnan sitter fängslad sedan den 17 december 2011. Beslutet att släppa honom är en seger för rättvisan och ett nederlag för Netanyahu som kapitulerat inför den internationella opinionen och rädslan att Khaders död skulle leda till omfattande upplopp på Västbanken och i östra Jerusalem.

.

Enligt den israeliska fredsorganisationen B’Tselem sitter 309 palestinier i fängelse under den ”administrativa” form som beskrivits. En av dem har suttit fängslad i över fem år utan rättegång och åtal. Av resten är det 16 som suttit inne mellan två till fyra år, 88 mellan en till två år, 80 mellan sex till tolv månader och resten i mindre än sex månader.

.

.

Khader Adnan som kommer från en liten by på norra Västbanken har suttit fängslad under samma administrativa process förr och hans hungerstrejk var inte den första men däremot den första framgångsrika. Han är en talesman för gruppen Islamsk Jihad. Det räcker tydligen för att fängslas utan åtal och rättegång på obegränsad tid. Inte undra på att dessa radikala islamister har det lätt att rekrytera nya anhängare.
Inte alla i den israeliska regeringen är nöjda med frisläppandet av Khader. –Det är en kapitulation inför terrorismen, säger parlamentsledamoten Danny Danon känd som en av de mest extrema mörkermännen i Netanyahus parti Likud.
Israels sionister säger att deras stat är en ”demokratisk rättsstat”. Den ”administrativa fångenskapen” på obegränsad tid talar ett annat språk.

.

Media: SVD1,DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentera