Om den kletiga, kladdiga och dödliga vapenhandeln

,

 

Oljan är kletig och kladdig. När den tar sig fri klistrar sig den sig fast mellan strändernas rullstenar och förvandlar sanddyner till en svart, kådig smet.

Oljan kan också döda. Väl lössläppt kan den tortera ihjäl strandnära fåglar genom att klabba samman deras dun och vingpennor till sega kakor.

Men begäret efter det svarta guldet plågar och dödar även människor. Snart ska åklagare Magnus Elving ta ställning till förundersökningens material om Lundin Oil`s eventuella samröre med de uppgifter som finns om mord och etnisk rensning i Sydsudan. Aftonbladet har haft ett team på plats som i dag börjar berätta om de människor ”vars liv slogs i spillror när Lundin Oil kom till trakten”…

Det kan vara så att det inte bara har skvätt några små generande oljefläckar på utrikesministerns kavajuppslag. Vill det sig illa tar sig åklagaren in i en garderob som dryper av olja.

Diktaturer överlever genom pengarna från oljan och med hjälp av sina fabulösa inkomster kan de också köpa vapen och vapenteknik för att hålla nere sina egna medborgare. Vapenhandeln är lika kletig, kladdig och dödlig som ett oljeutsläpp.

.

.

 

Från Sveriges radios hemsida

I veckan har vi fått en allt mer klar bild av att våra egna regeringar, alltsedan 2005, uppbackade av hela den politiska eliten har hjälpt den brutala och politiskt extremistiska saudiska diktaturen att tillhandahålla dessa vapen.

Vare sig Vänsterpartiet eller Miljöpartiet har haft en plats på första parkett i detta sammanhang. De är inte ansvariga för vapenhandeln. Men deras första nyvaknande ”äppelkindade förvåning och upprördhet”, som socialdemokraten Jan Nygren valde att uttrycka saken, har efterhand fått en allt mer fadd eftersmak. I Aftonbladets ledare skriver man i dag att alltsedan planerna på en vapenfabrik avslöjats har:

.

 ”dementierna och lögnerna haglat från regering och myndigheter, Och Gustav Fridolin har rasat. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet rasade också, fast lite lägre. Va, vapenfabrik? Det har jag aldrig hört talas om…”

.

Göran Greiders ord har på sitt härliga sätt fladdrat, flugit och farit under dessa dagar. Mer upproriska än vanligt. Regeringen Reinfeldt har fått det spö den ska ha. När han försöker skyla över socialdemokratins roll blir orden däremot anpassliga och underdåniga.

.

.

Från vänsterpartiets hemsida

.

I sin första mycket upprörda kommentar bedyrade Jonas Sjöstedt att han aldrig hade hört talas om det avtal om militärt samarbete som socialdemokratin gjorde klart redan 2005. Jag har tidigare sagt att jag tror honom och det gör jag fortfarande. Han är ny på partiets kommandobrygga och ska inte lastas för all gammal barlast ombord. Sjöstedt har också krävt riksdagsdebatt samt att regeringen ska lägga alla papper på bordet. Ulla Andersson har senare sagt att hon kommer att kräva en misstroendeförklaring mot försvarsministern. Vilket självfallet är bra saker.

Men här krävs också självrannsakan. Även Sjösteds eget parti måste lägga alla papper på bordet. Jag själv är socialist och inte medlem i Vänsterpartiet. Men jag har röstat på partiet i de bägge senaste valen och vill därför mer än gärna veta hur min och andras röster har förvaltas alltsedan avtalet med Saudiarabien 2005. Jag är övertygad om att massor med vänsterpartister delar denna uppfattning.

Torbjörn Björlund, Vänsterpartiets nuvarande ledamot i Försvarsutskottet och Exportkontrollrådet, skriver på SVT Debatt att han inte fått någon information om projektet alltsedan valet (i september) 2010. Men även om vi också tar hans förklaring för gott, krävs givetvis att partiet berättar hur man hanterat all information från 2005 fram till i dag. Avtalet, med sina tydliga skrivningar, har hela tiden varit offentligt och i maj (!) 2010 ska alla partier ha fått information om projektet med en vapenfabrik. Vem eller vilka i Vänsterpartiet var ansvariga under de fem års vapenhandel som det här gäller och hur har frågan ´diskuterats i den politiska ledningen?

Min hypotes är att man valde lågmäldhet och tystnad för att inte försvåra eller omintetgöra ett samarbete med socialdemokratin.

Det är upp till andra med att glädja mig med att jag har fel.

Oljeutsläpp i haven är en plåga. En mardröm som blir verklig för allt levande i närheten. Flänsar och kemikalier. Rensning för hand. Alla resurser sätts in för att begränsa skadorna.

Vi kommer att få se samma sak när Sveriges politiska elit har fastnat med händerna i den saudiska diktaturens klibbiga oljeaffärer. Den kommer att göra allt för att städa upp och skyla över efter skandalen. Frågan får inte överleva fram till valet 2014.

Det är upp till alla oss andra att se till att de misslyckas.

 

Läs här: Mer om vår oljedränkta utrikespolitik

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I media: AB1,SVD1,SVD2,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,GP1,SVT1,SR1,SVD3,SVD4,SVD5.SR2,DN6,DN7.

DN8,DN9,SVT2,GP2,AB2,SVT3,SVT4,AB3,AB4,

5 reaktion på “Om den kletiga, kladdiga och dödliga vapenhandeln

  1. Pingback: Lömskt systemskifte | Internationalens ledarblogg

  2. Dumheter. Naturligtvis är alla partier som suttit i riksdagen ansvariga för för svineriet. De har haft tillgång till den information som krävts. Äckligt – men äckligaste av dem alla är V och MP som försöker i efterhand dra politiska växlar på det hela när de själva varit ansvariga tillsammans med övriga. Att skylla på okunskap som om den var reell enbart beror på bristande vilja är motbjudande. Bäst att låtsas att man ingenting visste – visst den visan har hörts förr.
    Det går inte att enda dan slita för att den saudiska regeringen skall få öppna en propagandacentral i i Sverige och nästa dag förfasa sig över samma regims försök att skaffa sig kontroll över den egna vapentillverkningen.. Trovärdigheten är noll. Må de alla hängas tillsammans med prinsarna av Saudiarabien för brott mot mänskligheten. Någon gång måste hyckleriet få ett stopp.
    Kent Kjellgren

  3. Döm de ansvariga till långa fängelsestraff och ge ekonomisk ersättning till offren! Det är ett krav!

  4. Pingback: Stoppa svensk vapenexport! | Internationalens ledarblogg

Kommentera