Vita Huset stärker jihad i Syrien.

-Vi säger till omvärlden att vi inte vill ha deras militära intervention utan att vi vill att de ger oss ett avancerat luftvärnsförsvar. Det syriska folket kan avsluta striderna inom några veckor om vi får ett sådant stöd, sa oppositionsledaren Riad Seif som kommentar till Vita Husets erkännande av oppositionsens nya centralråd.

Det är ett cyniskt spel som leds av Obama. Den fria syriska armén, FSA, får inte den materiella hjälp som behövs för att skydda städer och byar mot Assads MIG-plan och helikoptrar. Samtidigt stärks de mest extrema salafisterna av pengar och vapen från Qatar och Saudiarabien. På marken leder det ungdomar att av rent praktiska skäl ansluta sig till dessa jihadgrupper, inte av religiös övertygelse utan för att få bättre vapen.

Antalet utländska jihadister i Syrien sägs vara kring 1 000. Om den inhemska oppositionen inte får den hjälp den behöver riskerar dessa revolutionens dödgrävare att stärka sitt inflytande.

Beslutet att sätta upp milisen al-Nusra på ”terroristlistan” är lika kontraproduktivt. För det första är al-Nusra den enda salafistmilisen med sina rötter i Syrien. Det finns andra mindre miliser som däremot är direkt kopplade till AQI (al Qaida Irak) som exempelvis milisen Abdullah Azzam, en minigrupp utan verklig slagstyrka.
Al-Nusra däremot växer snabbt i regionen kring Aleppo och i öster på gränsen till Irak. Den amerikanska regeringens egen tankesmedja Institute for the Study of War, ISW, visar i en nyligt publicerad rapport att al-Nusra visserligen är en extrem salafistisk grupp men att den inte omfattar al-Qaidas globala jihad för ett krig mot alla ”otrogna” världen över.

Obamas beslut att ”stämpla” al-Nusra kommer bara att spela dem i händerna och stärka dess roll.

Läs ISW:s detaljerade rapport ”Jihad in Syria”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

9 svar på ”Vita Huset stärker jihad i Syrien.

 1. Jag tror USA´s ledare inte vet vad de ska göra, hur de än vänder sig blir det en oönskad utveckling. De skickar inga luftvärnsrobotar eller någonting som kan användas var som helst på jorden ett år senare. Den ryska ledningen är lika handfallen, dess understödstagare har diskvalificerat sig länge, Putin vet inte vad han vill ha, bara vad han inte vill ha; förlorat inflytande, förlorad flottbas, förlorade kundfordringar på förbrukad krigsmateriel.

 2. I morse kunde jag läsa att Assadregimen skickade iväg Scudrobotar till tätbefolkade områden och nu ikväll kan jag läsa att uppgifterna basunerats ut från den ultrakonservativa USA kanalen Fox News som i sin tur fått dem från en anonym källa i USA administrationen.

  http://swedish.ruvr.ru/2012_12_13/Syriens-utrikesministerium-arm-n-anvande-inga-ballistiska-missiler/

  Vad säger du Benny, litar du på uppgifterna om anfallet med ballistiska (ryska) Scudrobotar?

 3. Benny är på resa, men vi har aldrig skrivit något om Scudrobotar eftersom den uppgiften inte bekräftats.

 4. scud-robotar är en slags fältartilleri med låg träffsäkerhet som fäller avgörande endast om de lastas med en taktisk kärnladdning. Man får hoppas Assad har den vanliga typen med konventionella sprängmedel. De är inte så användbara mot folkliga uppror.

 5. Hej Kompis,
  Nu är jag framme i Stockholm och vi ska till att äta viltgryta. Vi hörs i morrn kväll eller på s10ndag som du vill. Jag är hemma.

  Skitbra om USA? Verkligen!!!!

  B

 6. Pingback: USA:s försök att hejda den arabiska revolutionen | Svensson

Lämna ett svar