Mullorna i Teheran stänger syndens näste.

Café Prag i Teheran har stängt för gott. Ägaren vägrade att installera övervakningskameror som myndigheterna krävt inför presidentvalet i juni. Caféet som ligger nära Teherans universitet frekventerades sedan 2009 av studenter, intellektuella, fotografer och diverse vänster.

Med eller utan kamera verkar ändå caféernas existens styras av oskrivna regler för dessa ”syndens nästen” där man kan slappna av från den tryckande atmosfären i huvudstaden. Så fort några av dem blir för komfortabla tvingas de stänga. Det ska vara aggressiva neonljus, stolar med raka obekväma ryggstöd. Café Prag tog dessutom stora risker då utställningar, konserter och diskussioner om de arbetandes rättigheter organiserades.

Caféets ledning förklarar på Facebook varför de tvingats stänga.

-Vi har hela tiden vetat att den dagen skulle komma. En kall vinterdag var det till sist över trots alla våra försök att överleva. Vi är trista och vi kommer att sakna våra vänner och alla som stått vid vår sida dessa fyra år. Men vi ha i alla fall inte låtit Big Browsers glasöga följa och enregistrera vår minsta rörelse, våra vanor och minnen.

Regimen inbillar sig att den med dessa oskrivna regler ska kunna stoppa ungdomens rop på frihet från moralpoliser och sedlighetsrotlar. Det är ett dödfött uppdrag. En dag, förr än senare, kommer ungdomen som är en majoritet av befolkningen att skaka av sig denna bigotta och blodiga regim.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

8 svar på ”Mullorna i Teheran stänger syndens näste.

 1. Trist utveckling. Det finns mycket intelektuella i Iran som är för frihet och som älskar sitt land. Jag hoppas de lyckas driva igenom reformer och att den nya generationen får itegritet i styret.

 2. I Iran behövs en revolution mer än någon annanstans, det nuvarande styret kommer inte att modereras bort gradvis.

 3. Jag är inte så säker på det jag… Ge en lillfingret åt dom liberala krafterna och vips är dom (västerländskt) globala kapitalisterna där och snor åt sig kontrollen över naturtillgångar i form av olja, mineraler, människor och allt annat som går att suga ut. 🙁

  Nä, låt perserna styra över sig själva och sina tillgångar på det sätt dom önskar.

  Det är den verkliga demokratin. 🙂

 4. Någon , vad är det du inte är så säker på? Ska vi verka för att de unga i Iran inte har samma rättighet som våra unga att ”leva livet”? Vad har det med att ge ”lillfingret åt liberala krafter”?

 5. Jag vet en sak jag är säker på… ”perserna” styr inte över sej själva idag. Iran är första klassens diktatur där ingen utom en liten ”elit” styr och ställer på det brutalaste sätt efter egna intressen. Och den mest reaktionära politik, förbjudna åsikter, förbjudna fackföreningar råder… Förbjuden framtid. Det är groteskt att den demokratiska insikten är så usel hos vissa att de tror att det är ”perserna” som styr i Iran…

 6. Teokrati är nog den värsta sortens välde, åsiktspolis och tillrättavisningar i varje gathörn, Irans regim är i ordets rätta bemärkelse totalitär. Den tycks ha funnit en ny kompis i Ryssland, det förlänger nog lidandet. Ironiskt, med tanke på att kuppen 53 hade som primärt mål att hindra ryskt framflyttning, nu är den ändå här.

  De hänger narkotikahandlare offentligt, det är barbari i vilket fall som helst, men varför skulle vi tro att det verkligen är narkotikahandlare, det kan vara några som ådragit sig någon statlig maffias ogillande, eller vem som helst som dinglar i galgen. Offentlig avrättning som skrämsel och underhållning, det är de absolut grövsta folkbrotts-regimernas signum.

 7. Benny…

  ”Någon , vad är det du inte är så säker på? Ska vi verka för att de unga i Iran inte har samma rättighet som våra unga att ”leva livet”? Vad har det med att ge ”lillfingret åt liberala krafter”?”

  Kan du utveckla vad du menar med att ”leva livet” som våra unga?

 8. Någon,
  Helt enkelt att de tillåts leva som ungdomar vill leva i samhället utan att en ”moralpolis” kan bryta sig in i lokaler och hem för att stoppa en fest mellan vänner. Att ha rätten att klä sig som de vill utan att en sedlighetspolis ingriper osv osv. Kort sagt tillåtas leva den FRIHET som de själva definierar.Speciellt i ett samhälle där 60% av befolkningen är under 25 år.

Lämna ett svar