Loppmarknad i byn.

Den 15 augusti firar katolikerna Mariadagen. Då sägs Jesus moder ha lämnat jordelivet för att tas upp i himlen. Så där mycket religiösa aktiviteter stimulerar dagen inte till längre. Men i min lilla by Houyet i Vallonien är alla tillfällen till lite festligheter välkomna. Den 15 augusti ordnas alltid fest med loppmarknad, lite mat och inte så lite öl.

Houyet är tvillingort med byn Rasteau i södra Frankrike. Rasteau är känd för sitt goda röda vin av sorten Côte de Rhone. En gång vartannat år besöker folk från de två byarna varandra.

Det är inte bara i Svedala som grillad korv har succé. Men här är korven rå när den grillas. Mycket god med stark fransk senap. Vår söta svenska senap är helt okänd.

Det är inte alla som när sig på korv och öl.

Vår granne säljer vikter av brons som han samlat i åratal. Dubbletter säljs ut.

Tvåkilosvikten näst längst fram i mittenlådan är svensk.

Valloner älskar att samlas till mat och dryck under enkla folkliga former.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 reaktion på “Loppmarknad i byn.

 1. OT

  Den där ”arabiska våren” verkar ta oväntade vägar. Vad pågår i Egypten?
  Jag får obehagliga aningar om inbördeskrig 🙁

  Jag kommer också ihåg rapporteringarna om stämningen i både Rwanda och på Balkan.

  Först hatet sen helvetet…. 🙁

  Efter helvetet försoning…

  Är då helvetet nödvändigt???

 2. Nu är detta lite småttigt, men korvarna ser väldigt goda ut, jag gissar på gris, men det kan ju vara lamm, det allra godaste. Att våra konstiga senap inte intresserar någon är hel naturligt, för att inte tala om vårt gräsliga efterrättspålägg ketchup, koncentrerad barnmat, men nu kommer frågan; är det dijonsenap, eller någon annan för oss okänd variant dessa finsmakare har som husmanskost?

 3. Ketchup behöver inte vara barnmat! Finns med i taffeln hos alla bättre krogar i New York, utan så jädrans mycket socker. Det finns oändligt med möjligheter. Du kan koka en egen: SL:s Röda…

 4. Jo, jag tänkte förstås på det barnen häller över spagetti med köttfärssås. Men åter till senapen; vilken senap bättrar på de goda korvarna? Jag antar att de äter dijonsenap i Dijon, och inte överallt. Mat har en tendens att vara mer lokal nere i det latinska Europa, och sen äter de inte mat överallt ifrån, som vi, de äter vad de har i krokarna. Så man undrar vad det kan vara för senap.

Kommentera