Syrisk revolutionär besökte Socialistiska Partiets sommarläger

Av Per Leander. Hämtat från Internationalen.

Revolutionen fortsätter i Syrien. Det som började som en fredlig proteströrelse har utvecklats till ett fruktansvärt inbördeskrig, men det är fortfarande ett revolutionärt krig. Det förklarar den unge syriske aktivisten Salim Salamah när han föreläser om det syriska folkets kamp mot diktatorn Assad på Socialistiska Partiets sommarläger.

– Enligt västerländska media handlar konflikten om religion. Sunnimuslimer sägs kämpa mot alawiter. Man säljer inte tidningar med artiklar om det civila samhällets arbete. Det som säljer är reportage om blodtörstiga extremister, säger Salim Salamah.

– Men det är ingen religiös revolution, utan en revolution för värdighet, för demokratiska rättigheter, säger han.

Syrien är ett land rikt på många etniska folkslag och olika religioner. Situationen kompliceras av att det finns så många olika stridande grupper och även motsättningar inom oppositionen. Fria syriska armén består också av olika fraktioner, förklarar Salim Salamah.

Men fraktionerna enas i kampen mot Assad och det faktum att majoriteten av dem som strider mot regimen är Assads egna avhoppade soldater visar också att det är ett folkligt uppror.

– Före revolutionen hade syriska armén 350 000 soldater. När revolutionen bröt ut deserterade hälften av soldaterna, och många anslöt sig till Fria syriska armén, säger Salim Salamah.

Det påstås ofta att Assads regim består av alawiter och att det är en gynnad folkgrupp som sunnimuslimerna nu vill göra upp med. Alawiterna är visserligen den grupp som traditionellt har stött Assadregimen, men det är också den grupp som har lidit mest under regimen eftersom alawiterna tillhör den fattigaste delen av befolkningen.

– Men Assads regim består av både alawiter och sunnimuslimer. Det är en politisk och militär elit som härskar och förtrycker folket, inte en religiös eller etnisk folkgrupp, säger Salim Salamah.

Ytterligare ett exempel på att det inte är någon etnisk eller religiös konflikt är det faktum att många familjer är splittrade. Olika familjemedlemmar kan vara liberaler, eller socialister eller islamister.

– De religiösa islamisterna existerar, vi kan inte låtsas som att de inte gör det, men de är i minoritet och en stor del av oppositionen tar avstånd från islamisterna, säger Salim Salamah.

Syrien är ett traditionellt muslimskt land där islam är huvudreligion, men folk är i regel moderata muslimer, inga extremister.

– Men den växande religiösa extremismen är ett symptom på den svåra situationen. När man riskerar att dö varje dag blir religionen viktigare för allt fler människor. Man måste ha nått hopp att tro på.

Men islamisterna är inte ledare för oppositionen och har ingen avgörande politisk roll. Det finns en större och mera betydelsefull social rörelse i och med de hundratals civila syriska hjälporganisationerna och lokala demokratiska råden.

– Denna struktur kan vara grunden för det framtida demokratiska samhället i Syrien, säger Salim Salamah, samtidigt som han förklarar att det politiska arbetet är komplicerat och att det begås många misstag.

– Men under 40 år har vi inte haft något politiskt liv i Syrien, så det är mycket som måste läras om från grunden, säger han.

– Oppositionen jobbar med att försöka få internationellt stöd från regeringarna i Väst, men vi måste inse att vi också måste upprätta förbindelser inte bara med regeringar, utan också med oppositionella i andra länder. Framför allt med oppositionen i Ryssland och Iran, säger Salim Salamah.

Det är nämligen dessa länder som förser Assadregimen med vapen, och en folklig opinion mot detta stöd till Assad i Ryssland och Iran, skulle få stor betydelse, förklarar Salim Salamah.

USA och EU säger att de stödjer oppositionen, men i praktiken gör de inget för att hjälpa revolutionen.

– Vi har inga internationella vänner, inget utländskt stöd, säger Salim Salamah.

Han berättar om hur oppositionen bad USA om skydd från regimens bombflygplan. Ett skydd som USA lätt skulle kunna garantera med de amerikanska patriotmissilerna som finns stationerade i Turkiet. Men USA har inte velat bistå med ett sådant skydd.

– En patriotmissil är dyr. Enligt USA är deras missiler värda mer än 100 000 syriers liv, säger Salim Salamah.

Ja, över 100 000 människor har redan dött i konflikten och miljoner är på flykt. Enligt FN:s beräkningar är 10 miljoner syrier i akut behov av hjälp. Det är hälften av landets befolkning.

– Den som bär ansvaret för blodbadet är Assad. Folket är utmattat, men de vill fortfarande bli av med regimen så revolutionen fortsätter, säger Salim Salamah.

– Vi är för en politisk lösning, men så länge regimen bombar och massmördar befolkningen kan vi inte lägga ner vapnen och sätta oss och förhandla. Därför tror vi på en mix av väpnad revolutionär kamp och politiska förhandlingar.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 reaktion på “Syrisk revolutionär besökte Socialistiska Partiets sommarläger

  1. Intressant text som berättar om läget i Syrien inifrån. Nåt mer kan jag inte säga.

    Däremot förstår jag inte hur man kan kräva nåt av USA. Vad jag fått lära mig tjänar bara USA sina egna intressen. Inte någon annans…

  2. Någon, Om Satan själv är beredd att ge bort något som du absolut behöver tror jag inte att det är speciellt klyftigt att säga nej tack av renhetsskäl. Rebellerna i Benghazi gjorde rätt när de accepterade att franskt bomblyg slog ut Khaddafis stridsvagnaar som stod beredda att krossa upproret i staden. Att kräva av dem att de hellre skulle avstå från hjälpen och dö somm hjältar vore att fäkta med principer på andras bekostnad.
    Varför skulle FSA säga nej till den lilla hjälp som kommer fram och varför ska de inte kräva av alla som kallar sig ”Syriens vänner” att agera i stället för att prata. ”Ge oss de vapen vi behöver…” är ett utmärkt krav från deras sida.

Kommentera