”Ingen vår för Syrien”

Ett mästerligt verk om det revolutionärt demokratiska upproret i Syrien finns nu tillgängligt på franska sedan december 2013.

I ”Ingen vår för Syrien” analyserar 30 forskare och journalister vad som skedde från dag ett fram till den dramatiska och tragiska situation som råder nu. I en intervju med en av redaktörerna för boken ges en sammanfattning av deras analyser som bland annat visar på den djupt demokratiska karaktären av resningen mot diktaturen Assad.

Författarna går också grundligt till väga i analysen av den demokratiska kampens tvåfrontskrig, mot regimen och mot de jihadistiska reaktionärerna som spelar regimen i händerna, medvetet eller inte spelar ingen roll. Resultatet är detsamma.

Här under följer ett kort avsnitt ur boken där en avhoppad överste berättar om de första dagarna av demonstrationer i staden Douma, en förort i Damaskus.

Om du kan läsa franska hittar du länken till intervjun längts ner på sidan.

******

 

François Burgat: En överste i Republikanska gardet, regimens elitstyrka, som jag mötte i Zaatari berättade om varför han deserterade.

« Alldeles i resningens början närvarade vi utan vapen vid en fredlig demonstration i Douma, en förort i Damaskus. Till vår stora förvåning blev vi beskjutna av civila posterade på taket på en byggnad. De sköt omväxlande på demonstranterna och på oss i ordningsmakten. Vi återvände beväpnade påföljande fredag. Vi lyckades omringa en av byggnaderna från vilka vi besköts och dödade åtta personer.

Till vår stora överraskning visade det sig att alla åtta tillhörde statens säkerhetsstyrkor under ledning av överste Hafez Makhlouf. Vi förstod att regimens strategi inte bara bestod i att få fredliga demonstranter att komma på andra tankar genom att skjuta på dem, men också att radikalisera ordningsmakten genom att få oss att tro att regimen angreps av beväpnade kommandon från utlandet. Under flera månader besköt regimen fredliga demonstrationer med skarp ammunition. Med följden att den snart uppnådde vad den ville ha, nämligen en väpnad opposition, betydligt sämre beväpnad än regimen men tillräckligt för att ”rättfärdiga” användningen av tunga vapen med vilka den visste sig ha ett förkrossande övertag”. 

Hur regimen skapade inbördeskriget, av François Burgat

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 svar på ””Ingen vår för Syrien”

 1. Jag tror den s.k. ”syriska revolutionen” var dödfödd redan från början eftersom socialistiska himmelriken inte existerar i konfessionella kulturer.

  Men skulle säkert funka här och jag skulle nog bli en fullgod medlöpare i det nya folkdemokratiska Sverige >:]

 2. Hej Någon,
  Du är allt en pessimist du. Kanske den artikel av Ackhar som jag lägger ut just nu kan få dig att hoppas

 3. Det tog hundra år, och ett av kyrkliga dignitärer välsignat första världskrig att bli av med kristendomen som förbudsnorm i västra Europa. Det krävdes en enorm förtröstan på vetenskapen, och tydliga belöningar i form av stigande välmående för att de som hotade med en fördömande gud skulle framstå som orimliga. Prästens predikan av idag skulle inte gå att känna igen för en besökare från 1890, inget helvete nämns längre, det var en av de väsentligaste delarna, kombinerat med tron på Jesus den enda räddande faktorn. En halvtimmes prästerliga bombasmer om helvetet varje söndag förmiddag pågick ända fram till andra världskriget, sen fick vi ”swing it magistern” istället. Ett optimistiskt budskap om frihet och mer mat i butiken som svängde bättre. På den tiden tog folk jobb på amerikabåtarna, steg i land i New York, gick på jazzklubb och åt blodig biff storlek 45, en efterfrågad förbättring.

  Antagligen finns det i arabvärlden redan en massa sekulariserade människor som inte vill hotas av profeten och hans gud, men de står i skottlinjen mellan regimen och religionen. Den häxbrygd som regimen och religionen kokat ihop åt Syriens invånare påminner om det vi kallar helvetet, fast vi har glömt hur det såg ut. Vi tror att förnuftet räddar oss undan, det är ju sant till en gräns. Det behövs antagligen trosvisshet och tur också.

  Kanske anser regimen att den handlar förnuftigt? Regimen nuvarande korruption har ett förflutet som ateistiskt ”antiimperialistiskt” sovjetalternativ med radikal fraseologi, jag gissar att den själv med sina illgärningar gjort den vetenskapliga gudsbefriade frihetskulturen en otjänst och odlat politisk islam i sin omedelbara närhet. Den kan ha förvandlat ateism och korruption till två sidor av samma mynt i mångas ögon. Så åker de svarta hucklena på.

  Frihetsfientliga religiösa budskap går inte att sälja in med entusiasm, med Alice Babs, de kräver våld. Anhängarnas eller någon annans.

 4. Religion kan endast försvaras om den går den västerländska kapitalismens ärenden. All makt åt dom få herrarna med kapitalet. Fattigbonden i tukt och förmaning. Slicka uppåt sparka neråt. Bort med förmögenhetsskatt och fram med silkesvantar åt dom rika och hit med utsvältning och tvångsarbeten för dom arbetslösa som ska hålla lönerna nere för den heliga konkurrensen vår tids frälsning utlovad från den helige Mammon. Vad är det för religion vi har nu egentligen, var det inte Martin Luther vi skulle dyrka?

  ”Den som inte arbetar ska heller inte ha något bröd”

  Se till det blir ”rätt” prioriteringar inom sjukvård och omsorg.

  Bort med sjuka och fram med friska.

  För den heliga kapitalismens tillväxts skull.

  Det går och ordna genom privatiseringar.

  Den som har ägandet har också makten.

  Det är fyra val i år och det bra och veta hur vi ska lägga makten som påverkar våra liv.

  Livet är en strid.

  KÄMPA FÖR RÄTTIGHETERNA!!!!!

 5. hej Benny, boken du anmält hade jag gärna läst, brukar en sån här bok komma i översättning till svenska eller engelska? Syrien ingår i Frankrikes fd kolonialvälde, de har ett historiskt speciellt intresse för Syrien, men blir det översatt?

 6. sl, jag tror inte att deb här boken kommer att översättas

 7. Jag gissade det, synd att man inte kan franska, det finns åtskilliga aspekter av fransk kultur man hade velat förstå på originalspråket. Debussy, Messiaen, Poulenc, Vierne tex; instruktionerna är tyvärr obegripliga. Inte heller har man en aning om hur de franska konvulsionerna av att tappa stormaktsstatusen såg ut, endast de brittiska kan man ana. Syrien har haft en lång destruktiv period av sovjetiskt inflytande, men innan dess fanns det franska, man har ingen aning om vad det innebar i mellanöstern. Tintin, Dupont&Dupont, professor Kalkyl och så kapten Haddock, det är allt. Anfäkta och anamma. Det kanske finns något verk att rekommendera?

Lämna ett svar