Vinsterna flödar utan att beskattas.

Affären Pfizer mot Astra-Zeneka har varit förstasidesstoff i några veckor. Finanspressen har skrivit sida upp och sida ner om den amerikanska läkemedelsfirman Pfizers försök att köpa upp konkurrenten A-Z.

Det är en stor affär som kan få konsekvenser för forskning och läkemedelstillverkningen i världsmått. Men det är inte en isolerad affär. I stället är det en del av en våg av fusioner och övertaganden (merger&aquisitions som fackliteraturen skriver) som de amerikanska internationella storbolagen varit inblandade i.

Sedan 1 januari i år har amerikanskt kapital varit part i inte mindre än 555 M&A till ett belopp av 169 miljarder dollar, enligt specialistfirman Dealogic.

Bakgrunden till köplusten är inte att skaffa ny produktionskapacitet eller att få tillgång till nya tekniker, patent eller andra fördelar. Ett motiv kan däremot vara att göra sig av med en konkurrent.

Men den avgörande orsaken till vågen av amerikanska M&A är att de stora bolagen med omfattande verksamhet utanför USA:s gränser badar i vinster som de inte vill ta hem till USA. Det handlar om att undvika den amerikanska vinstbeskattningen på 35 procent. Genom att hålla vinsterna på konton i skatteparadis kan de helt komma undan beskattning på utlandsvinsterna.

Vita Huset har lagt ett förslag om att minska vinstbeskattningen från 35 procent till 28 procent och att samtidigt införa en 20-procentig skatt på bolagens vinster i utlandet även om de inte förs hem till USA. Det vill bland annat Pfizer undvika genom att köpa upp Astra-Zeneka och lägga det fusionerade bolagets huvudkontor i London. En manöver med skattesmitning som enda motiv.

Enligt den amerikanska ONG:n Citizens for tax Justice hade 301 företag av de 500 största i USA ackumulerat 1 950 miljarder dollar i vinster utomlands 2013 jämfört med 1 496 miljarder dollar två år tidigare.

På CTJ:s hemsida finns information om enskilda företags obeskattade kassakistor utomlands. I tabellen nedan ser vi att Apple leder ligan, som vanligt kan man säga. Tabellen visar de olika företagens ackumulerade vinster i utlandet som inte tagits hem till USA.

I stället för att betala skatt till samhället använder de sina pengar till att köpa upp konkurrenter. Det är ingen vågad gissning att en hel del jobb kommer att försvinna i processen.

Det lönar sig att smita undan skatt, kan passa som sammanfattning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 svar på ”Vinsterna flödar utan att beskattas.

  1. Påminner om lantbrukets aktion förr….
    Fast multikapitalet är klart större.
    Lantbrukarna ville inte betala skatt utan köpte maskiner för överskottet istället…
    Samma ryggmärgsreaktion.
    Men bönderna flyttade ju inte utan jobbade bara mer med nya maskiner…
    Sedan höll inte det heller utan nu lånar man friskt istället.
    Skall det gå åt helvete så skall gå med musik.

  2. hej Benny

    När ett företag har välfylld kassa blir det ett mål för uppköp, som i efterhand finansieras genom att köparen tröstar sig med kassan. Själva ägandet är förenat med en massa defensiva strategier som går ut på att förhindra fientliga övertaganden. AstraZeneca hade väl inte på något sätt meddelat att de ville sälja till Pfizer?

    EU skulle ju ”harmonisera” saker och ting; det ser ut som om skatten på vinst i aktiebolag ska jämnas ut till noll i alla medlemsländer, medan löneskatter och framförallt konsumtionsskatter ska upp. Det innebär att skatterna mer och mer läggs på låginkomsttagarna; lite medeltida inslag på 2000-talet. Särskilt konsumtionsskatter säljs in som ”progressiva”, trots att de innebär att bättre bemedlade hytter med fingret mot fattighjonen; lite grann som på 1800-talet. Fattiga är syndiga och ska betala för det; kniptången lönepress och höjda konsumtionsskatter är både rättvis och effektiv när vi ska arbeta mer för samma lön.

  3. Hej sl; finns ingen gillaknapp men jag trycker på den ändå

    Nu åker jag till Timrå och kommer att vara upptagen med min hundraåriga mor ett tag. Så det blir nog inga fler bloggar på ett tag. Ett uppehåll så kort som möjligt, hoppas jag.
    Ha en bra sommar.
    mvh
    Benny

  4. Jag trycker jag också. Ha en bra sommar alla här. Även jag kommer väl och skriva mindre här men det det kanske blir något när det regnar någon dag och det gör det ju ibland….

    Som vanligt följer jag Ukraina men händelserna där lär nog inte ta något sommaruppehåll. Regimen verkar svag, hur kan man vara så urbota dum och låta sitt hämndbegär gå ut över en diplomatisk beskickning?

Lämna ett svar