Den som gapar över mycket…

Så var det dags igen. Börsen åker berg- och dalbana. Det började med problem på den amerikanska marknaden för bostadslån. På ett par veckor skapades en global finanskris. Hur är det möjligt ? Benny Åsman går igenom mekanismerna bakom krisen.

I månader har finanspressen rapporterat om problem på den amerikanska bostadsmarknaden. Priset på egnahem och bostäder sjunker och räntekostnaderna går upp. Låntagare hamnar i kläm när avbetalningarna når över smärtgränsen. Många tvingas begära personlig konkurs och lämna sina hem. Om detta vore det enda problemet skulle ingen prata om kris. Men giriga banker har gapat över mycket och lånat ut pengar till höger och vänster utan att bekymra sig om riskerna.

Förr lånade banker ut kundernas insatta pengar och tog ensamma risken att en låntagare skulle visa sig oförmögen att uppfylla betalningsvillkoren. Då kunde också banken föreslå en omstrukturering av lånet och en saneringsplan för kunden. Men sedan ett tiotal år tillbaka fungerar det inte så. Smarta finansingenjörer har utvecklat metoder för att sprida riskerna till andra aktörer. Så kallade CDO:s (Collateralized Debt Obligation), ett sorts värdepapper som bankerna säljer till spekulanter och fritar banken från allt risktagande. Trodde man.

Läs hela artikeln i Internationalen

I media: DN1, DN2, DN3
På bloggar: Jinge, Petter partikulärt
Andra bloggar om: , , ,

Ett svar på ”Den som gapar över mycket…

Lämna ett svar