Sarkozy garanterar Israels säkerhet

Det har rått ett svalt klimat mellan Frankrike och Israel ända sedan Israels angreppskrig 1967. Så sent som 2003 kallade den israeliska dagstidningen Maariv Jaques Chirac « kollaboratören » och sa att han visade upp « den franska antisemitismens ansikte ». Året efter uppmanade Ariel Sharon Frankrikes judar att omedelbart emigrera till Israel.

Sarkozy som redan lagt om utrikespolitikens kurs och slutit upp som lojal allierad med USA ändrar nu också kurs och sluter upp bakom Israels positioner, även om Sarkozy, som USA, spelar indignerad över Israels senaste beslut att bygga ytterligare 750 bostäder i en koloni nära Jerusalem. Shimon Peres som just besökt Sarkozy sa att Frankrikes ny apresident « är en verklig vän av det judiska folket, en ärlig och verklig vän av den israeliska staten «

Peres påminde också om att « Frankrike hjälpt oss mycket under den mest kritiska tiden i vår historia » Han syftade naturligtvis på att det var franska migplan som Israels armé använde för att 1967 radera ut det egyptiska flyget och att det var Franrkrike som försedde Israel med den första kärnreaktorn och bränsle som gjorde det möjligt för Israel att bygga kärnvapen.

« Frankrike kommer alltid att stå på Israels sida om dess existens ifrågasätts « svarade Sarkozy och ingen ska tvivla på att han inte menar allvar. Därför blir det mycket patetiskt när Sarkozy säger att en palestinsk stat bör bildas innan årets slut. Att Israel inte tänker gå med på en palestinsk stat med gränser från före kriget –67 säger han inget om. Frankrikes linje i palestinafrågan ligger därför nu i linje med USAs hållning.

Intressant?
I media: SVD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 svar på ”Sarkozy garanterar Israels säkerhet

  1. Dom gör ju inget utan ocker, vinna på det (klädde Eiffeltornet i rött till Kinas ära)
    Jag menar falskt skitland – ju förr det utkonkurreras desto bättre

  2. EU= mjölkkossa
    Statsmedborgarskap med Tyskland
    Bättre å göra EU mindre franskt och mer internationellt (modernt)

Lämna ett svar