LCR vägrar schackra

I det trånga politiska rummet mellan första och andra omgången i de franska kommunalvalen är ”hästhandeln” i full gång.

Ett samgående mellan olika listor är möjligt inför söndagens andra omgång. Framförallt bjuder man från högern, Sarkozys parti UMP, och den traditionella vänstern PS/PCF, när det gäller det borgerliga centerpartiet Mouvement Démocrat (MoDem), en gruppering som under ledning av den fd presidentkandidaten Bayrou tidigare brutit sig loss från UMP. Många i den breda vänstern har höjt på ögonbrynen när t o m PCF i en region gjort en uppgörelse med MoDem.

PS förra presidentkandidat Ségolène Royal har manat till ett nationellt samgående med UMP medan PS i Paris gör precis tvärtemot och går ihop med les Verts ( de gröna ). Royals förre make, partiordförande Francois Hollande, har diplomatiskt nog lagt sig mitt emellan dessa två poler i partiet. Däremot har han gett partiorder när det gäller ett tekniskt samarbete med LCR, Fjärde Internationalens sektion, och andra listor där LCR är representerade.

I viktiga städer som Toulouse, Marseille och Pau blir det inga överenskommelser trots att LCR passerat femprocentsspärren. I avgörande valdistrikt (med många arbetarröster) i dessa städer har LCR nått ibland 10 procent av rösterna, men PS/PCF har ändå i blind sekterism vägrat enkla tekniska uppgörelser utan krävt politiskt underkastelse och löften om gemensamma kommunstyren på grundval av PS/PCF:s nyliberala program, för att göra gemensam sak i valen.

LCR har vägrat att schackra, släpper inte sitt antikapitalistiska program, och följer därmed inte med i den tranedans om politiska poster i regering och kommuner som varit så förödande för exempelvis PCR ( förnyarnas kommunistparti) i Italien och Die Linke (vänstern) i Tyskland. För att inte tala om Vänsterpartiets alla nedskärningsår här hemma tillsammans med Göran Persson och hans kommunala ”stutar”…

Läs mer hos Socialistiska Partiet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett svar på ”LCR vägrar schackra

  1. Pingback: Vänsterpartiets problem - de har inget att erbjuda | Svensson

Lämna ett svar